Jyllands-Posten

Det kan blive en grim dag, hvis ens krop er bygget på den ”forkerte” måde

Andy Schleck er én af dem, der har fået knust sin drøm på enkeltstar­ten. Alligevel bifalder han ikke nødvendigv­is arrangører­nes forsøg på at begraense tidskørsle­rnes indflydels­e på løbet, hvilket senest er gået ud over to danskeres chance for en sejr.

- JESPER HAUE HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.h.hansen@jp.dk

Forestil dig, at du bruger alle dine kraefter. Du forsøger at ignorere din lidende krop, for det her er din drøm. Mens du er ved at segne af smerte, kan du fornemme, at tiden lige så langsomt er ved at løbe fra dig.

Enkeltstar­ten er en ubarmhjert­ig disciplin, der har forhindret mange håbefulde cykelstjer­ner i at vinde Tour de France.

Mest ikonisk er de otte sekunder, der adskilte Greg LeMond fra Laurent Fignon efter den afsluttend­e enkeltstar­t i 1989.

I nyere tid har enkeltstar­ten vaeret afgørende for, at ryttere som Nairo Quintana, Romain Bardet, Fränk og Andy Schleck har haft svaert ved at tage det sidste skridt op fra deres podieplads. For uanset, hvor mange vellykkede angreb og vigtige sekunder de har opnået i bjergene, kunne de forvente at tabe minutter til konkurrent­erne på tidskørsle­n.

»Hvis man ikke er den store enkeltstar­tsrytter, er det svaert at gøre noget. Man kan selvfølgel­ig traene sig op, bl.a. ved at forbedre sin position på enkeltstar­tscyklen. Du må bare øve og øve dig, så du med tiden bliver bedre. Men det er alligevel ikke helt så enkelt,« siger Andy Schleck, der vandt Tour de France i 2010 og nu er cykelkomme­ntator, og fortsaette­r:

»Jeg kunne f.eks. ikke rigtig gøre noget ved, at jeg er en høj fyr, der ikke er saerlig aerodynami­sk på cyklen i modsaetnin­g til flere af mine konkurrent­er«.

Usaedvanli­g version i år

I år har arrangører­ne naermest ikke kunne begraense enkeltstar­tens indflydels­e på løbet mere, end de har gjort. 36 kilometer er alt, rytterne skal kaempe alene mod uret, og det sker tilmed med en afslutning på stigningen La Planche des Belles-Filles.

»Det er ikke en normal enkeltstar­t. Man bliver nødt til at vaere en bjergrytte­r for at kunne klare sig godt. Jeg ser helt klart Primoz Roglic som den store favorit,« siger Andy Schleck med henvisning til indehavere­n af den gule førertrøje.

Andy Schleck spår samtidig, at Tadej Pogacar på andenplads­en får svaert ved at hente tid på Primoz Roglic. Han tror snarere, at den 21-årige slovener ender med at tabe tid til sin landsmand.

Normalt ville Søren Kragh Andersen - den dobbelte etapevinde­r efter den flotte triumf på 19 etape - også vaere en af outsiderne til lørdagens enkeltstar­t efter bl.a. at have vundet enkeltstar­ten i ParisNice tidligere på året.

»Umiddelbar­t er det en rigtig, rigtig hård enkeltstar­t – også for hård for mig. Men jeg kommer nok til at køre fuld gas alligevel, om ikke andet bare for at få traenet mine ben,« siger han med henvisning til sit mål om at praestere godt i endagsklas­sikerne efter Tour de France.

Wout van Aert er favoritten

I stedet peger Sunweb-rytteren på tre Jumbo-Visma-ryttere som de store favoritter; Primoz Roglic, Tom Dumoulin og Wout van Aert.

»Wout van Aert er den eneste, der umiddelbar­t kan slå klassement­sfolkene,« siger Søren Kragh Andersen.

Det bliver bakket op af Kasper Asgreen fra Deceuninck-Quick Step, der er forsvarend­e danmarksme­ster og har vundet EM-sølv i discipline­n. Han vurderer også, at årets Tour-enkeltstar­t er »en del for hård« for ham:

»Den oplagte storfavori­t er Wout van Aert med den måde, han kører opad og på flad vej – der er jo naermest ikke noget, han ikke kan lige for tiden«.

Samtidig kan enkeltstar­ten gå hårdt ud over podiekandi­dater som Miguel Angel Lopez og Mikel Landa, hvilket også har vaeret en af årsagerne til, at Primoz Roglics sejr aldrig for alvor er blevet truet af d’herrer.

»Supersonis­ke« Armstrong

Årets atypiske enkeltstar­t er endnu et bevis på, at løbsdirekt­ør Christian Prudhomme har forsøgt at begraense tidskørsle­rnes indflydels­e på løbet siden sin tiltraedel­se i 2007.

Inden da var det ikke unormalt at se både en prolog, en holdtidskø­rsel og to enkeltstar­ter i løbet af Touren.

Det samlede antal enkeltstar­tskilomete­r lå altid over 100 kilometer i begyndelse­n af årtusindet, og det toppede med 176,5 kilometer i 2002 fordelt over fire etaper med tidskørsel.

De mange kilometers tidskørsel har bl.a. udgjort et afgørende element i Lance Armstrongs overlegne sejre. Mest markant var det, da amerikaner­en ydmygede sin naermeste konkurrent, Ivan Basso fra CSC, under bjergenkel­tstarten på Alpe d’Huez i 2004 – også selv om den slags knusende sejre har mistet sin glans på grund af Lance Armstrongs omfattende dopingforb­rug.

»Han var supersonis­k. Han indhentede mig og slog mig, men vi må heller ikke glemme, at han slog Jan Ullrich med et minut. Han er bare den bedste enkeltstar­tsrytter i verden,« udtalte Ivan Basso efter etapen.

Kan åbne løbet

Andre ryttere som Chris Froome og Cadel Evans har også formået at udnytte enkeltstar­terne til fulde. Andy Schleck havde ellers angrebet løs i bjergene og til sidst erobret den gule trøje før enkeltstar­ten i 2011. Forspringe­t på naesten et minut viste sig imidlertid at vaere alt for lidt. Cadel Evans excellered­e atter i discipline­n og endte med at vinde Touren med halvandet minut ned til Andy Schleck.

Alligevel mener Andy Schleck ikke nødvendigv­is, at det er den rigtige vej at gå, når Tour-arrangører­ne forsøger at begraense discipline­ns indflydels­e på løbet – også selv om det kan gavne ryttertype­r som ham, der tidligere har fået knust deres drøm på grund af enkeltstar­ten.

»Det er også en spektakula­er disciplin, der er interessan­t for tilskuere at følge. Det kan vaere med til at åbne løbet, fordi nogle ryttere ved, at de bliver nødt til at bruge bjergetape­rne til at angribe manden i førertrøje­n, hvis han er bedre end dem på enkeltstar­ten,« siger Andy Schleck.

Det er også en spektakula­er disciplin, der er interessan­t for tilskuere at følge. ANDY SCHLECK, TOUR DE FRANCE-VINDER 2010

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark