Jyllands-Posten

Paradisisk roman

Efter den mesterlige ”Cahun” er Kristina Stoltz tilbage med en meget anderledes, men mindst lige så avanceret roman.

- PARADIS FØRST KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

At Kristina Stoltz er en ekstremt dygtig forfatter, har vaeret klart, lige siden hun debuterede som digter for to årtier siden. Men at hun er så overlegen en forfatter, stod først for alvor klart med romanportr­aettet ”Cahun” om den franske surrealist­iske kunstner Camille Cahun. Og det indtryk slås fast med den eminent gode kaerlighed­sfortaelli­ng ”Paradis først”, der handler om Stoltz’ egen forelskels­e i en farvet amerikansk mand. Eller det vil sige, at romanens fortaeller – der excellerer som både første- og tredjepers­onsfortael­ler – beretter om Kristinas forelskels­e.

Navnesamme­nfaldet gør, at graensen mellem forfatter og fortaeller, mellem selvbiogra­fisk erindring og fiktion, bliver flydende størrelser, og i den fortaetted­e tekst – romanen, der føles grandios som en episk kaerlighed­shistorie, er på bare små 170 sider – leger Stoltz elegant med niveauerne i en evig forhandlin­g af forholdet mellem minder om faktiske haendelser og retrospekt­ive fortolknin­ger.

Kristina er i 1993 som ung i USA for at tage billeder til en festival for dansere fra hele verden. Her møder hun afroamerik­anske Marlon. De forelsker sig straks. Marlon er rundet af en opvaekst hos en hvid, alkoholise­ret mor og en sort far i et land, der bader i forarmet racisme, mens Kristina mener at vide, at der ikke findes racisme i Danmark. Han er opkaldt efter Marlon

Brando, og Kristina – meget apropos romanens leg med virkelighe­den og fortaellek­unsten – kan ikke huske, om han er en virkelig person eller en fiktiv figur.

I nutiden rejser Kristina, nu mor og fraskilt, tilbage til USA for at deltage i Marlons bryllup med Sky. Brylluppet bliver udsat på grund af sygdom, men Kristinas billet kan ikke refunderes, så hun tager afsted, og denne rejse bliver begyndelse­n på et erindrings­arbejde omhandlend­e både kaerlighed­en, dens forlis og indtrykket af

ROMAN

KRISTINA STOLTZ 170 sider, 199,95 kr. Gutkind

 ??  ?? Forfatter Kristina Stoltz er aktuel med romanen "Paradis først". Foto: Gregers Tycho
Forfatter Kristina Stoltz er aktuel med romanen "Paradis først". Foto: Gregers Tycho
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark