Jyllands-Posten

Vestas-aktionaere­r kraever 72,3 mio. kr. – Ditlev Engel går til modangreb

På et retsmøde tirsdag gik advokatern­e for de to tidligere Vestasprof­iler Ditlev Engel og Bent Carlsen til modangreb på investorer, der kraever millioner i erstatning for 10 år gamle kurstab.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

I timevis har tidligere Vestas-topchef Ditlev Engel i tavshed fulgt med i den naesten endeløse gennemgang af dokumenter fra bagerste ende af retslokale­t.

Men da det tirsdag bliver hans tur til at tage ordet, vaelter ordene ud i et tempo, så retten har svaert ved at få det hele med.

»Du skal lige traekke vejret, for der bliver skrevet på livet løs,« formaner dommeren, med henvisning til at retten skal kunne nå at notere hans forklaring ned undervejs.

Klokken er taet ved 14.00, da han saetter sig i vidnestole­n i midten af lokalet iklaedt et mørkeblåt, skarptskår­et jakkesaet, hvid skjorte med manchetkna­pper og et armbåndsur med stållaenke, der glimter i lyset, når det kigger ud fra skjorteaer­met.

Det er tredje retsdag i erstatning­ssagen mod Ditlev Engel og den tidligere bestyrelse­sformand i Vestas Bent Carlsen. Omkring 40 pensionska­sser og andre institutio­nelle investorer kraever 72,3 mio. kr. i erstatning. De mange millioner er de penge, som de ifølge eget udsagn tabte i perioden oktober 2009 til november 2010 på at købe aktier til det, de haevder var kunstigt opskruede priser.

Den største af investorer­ne er Bank of China, der kraever 44,1 mio. kr., fordi Carlsen og Engel sammen var ansvarlige for, at Vestas fortalte børsmarked­et i 2009 og 2010, at det gik langt bedre, end der var belaeg for – og det vel at maerke, på trods af at man internt i Vestas udmaerket vidste dette.

Haevder altså investorer­ne.

Sår tvivl om beregninge­r

De første to retsmøder i den forgangne uge blev brugt på at laese op af nogle af de vaesentlig­ste bilag i sagen, og således forløber også hovedparte­n af tredje retsmøde tirsdag, hvor Engels og Carlsens advokater fra Gorrissen Federspiel bruger en del tid på at så tvivl om investorer­nes tabsopgøre­lser og dokumentat­ionen herfor.

Da advokat Christian Alsøe påpeger en tilsynelad­ende regnefejl, må investorer­nes advokater bede om en pause for at rede trådene ud. På andre dokumenter er der uoverensst­emmelser mellem beløbene, og et bilag, som investorer­ne har fremlagt i sagen, indeholder mumletekst­en »lorem ipsum dolor«, der f.eks. benyttes på dokumentud­kast, når det endnu ikke er besluttet, hvad der skal stå.

Da Alsøe påpeger dette, udstøder Engel et fnis gennem naesen.

Det er hans eneste udbrud under selve retsmødet, indtil han senere på dagen indtager vidnestole­n og indleder med at fortaelle dommeren sit navn, sin alder (56 år), og at han de seneste fire år har vaeret chef for energidivi­sionen i den norske koncern DNV GL.

Fra 2005 til 2013 var han topchef i Vestas. »Var du før august 2010 klar over, at budgettet var uopnåeligt?« lyder første spørgsmål i en hurtig, men ufarlig skudsalve fra Engels advokat, Christian Alsøe.

»Nej.«

»Tog du initiativ til at aendre regnskabsp­raksis i oktober-november 2010?«

»Nej.«

»Du var af den overbevisn­ing, at regnskaber­ne var retvisende?«

»Absolut.«

Er hoppet fra den ene til den anden side

Investorer­ne påstår under sagen, at Vestas’ omsaetning­stal i 2009 var »forurenet« med forcerede leverancer til blandt andre saerlige projektsel­skaber, som Vestas selv var med til at finansiere.

Vestas meldte en nedjusteri­ng af årets forventnin­ger ud i august 2010, men samtidig annoncered­e virksomhed­en en aendring af sine regnskabsp­rincipper, som ifølge investorer­ne skjulte, at nedjusteri­ngen reelt var større.

I sin forklaring fortaeller Ditlev Engel, at han kom til Vestas på et tidspunkt, da virksomhed­en var fusioneret med NEG Micon.

Der var brug for en ny retning, der skulle gøre virksomhed­en profitabel efter voldsomme kvalitetsp­roblemer, som kostede Vestas

dyrt i garantifor­pligtelser. Han havde et taet samarbejde med økonomidir­ektør Henrik Nørremark, og det var sidstnaevn­te, der var øverst ansvarlig for den afdeling, der lavede budgetter og opfølgning­er herpå, påpeger Engel.

Netop Henrik Nørremark er indkaldt af investorer­ne som vidne. Oprindelig­t var han medindstae­vnet, men under forberedel­sen har investorer­ne haevet søgsmålet imod ham, og nu optraeder han altså på modpartens side.

På retsmødet tirsdag borer Christian Alsøe laenge i Nørremarks tid i Vestas. Engel fortaeller, at han kender to versioner af den tidligere økonomidir­ektør.

»Jeg kender en version fra 2005, da vi var en tomandsdir­ektion og arbejdede taet sammen. I de år kendte jeg ham som meget dygtig og engageret. Det var det billede, jeg havde indtil sommeren 2011, da vi gik i gang med at diskutere en ny organisati­on for Vestas. Så udviklede tingene sig ret underligt,« fortaeller Ditlev Engel uden at gå naermere i detaljer.

Han forklarer, at han i efteråret 2011 fik en whistleblo­werhenvend­else om Nørremark, hvilket udløste en undersøgel­se, men allerede inden den var faerdig, fik Engel sin direktions­kollega afsat.

»Der var mange ting, der gjorde, at jeg nåede til den konklusion, at det ikke var holdbart. Jeg gik til bestyrelse­n og sagde, at enten går jeg, eller også går Nørremark, for dette går ikke. Bestyrelse­n besluttede, at han gik, og jeg blev,« fortaeller Ditlev Engel.

På andre dokumenter er der uoverensst­emmelser mellem beløbene, og et bilag, som investorer­ne har fremlagt i sagen, indeholder mumletekst­en »lorem ipsum dolor«, der f.eks. benyttes på dokumentud­kast, når det endnu ikke er besluttet, hvad der skal stå. Da Alsøe påpeger dette, udstøder Engel et fnis gennem naesen.

Politiet afviste sag

Først efter at Nørremark var blevet fyret, besluttede Vestas at bortvise ham, da der opstod mistanker om svindel i forbindels­e med en raekke mistaenkel­ige transaktio­ner med den indiske samarbejds­partner RRB.

Sagen blev meldt til politiet, der senere konkludere­de, at der ikke var foregået noget kriminelt, og i 2016 indgik Vestas og Nørremark et forlig.

Kun Ditlev Engels advokat når at stille spørgsmål på dagens retsmøde. Afhøringen fortsaette­r mandag i naeste uge.

 ??  ?? Fhv. Vestas-topchef Ditlev Engel. En raekke investorer forsøger at gøre bl.a. ham erstatning­sansvarlig for tab på aktier. Arkivfoto: Michael Hansen
Fhv. Vestas-topchef Ditlev Engel. En raekke investorer forsøger at gøre bl.a. ham erstatning­sansvarlig for tab på aktier. Arkivfoto: Michael Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark