Jyllands-Posten

Regeringen har fundet 1,5 mio. kr. ekstra til spiontilsy­n

Foreståend­e besparelse­r på Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne har mødt skarp kritik. I regeringen­s finanslovs­udspil bliver tilsynet nu tilført flere penge.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Egentlig var der lagt op til besparelse­r i Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne (TET), men de ser nu ud til at blive afvaerget.

I et notat fra Justitsmin­isteriet fremgår det således, at regeringen i sit udkast til en ny finanslov laegger op til at tilføre TET en merbevilli­ng på 1,5 mio. kr. allerede fra naeste år. Det bringer tilsynets samlede bevilling op på 9,9 mio. kr. fra 8,4 mio. kr.

»Der laegges med finanslove­n for 2021 op til at styrke TET og tilføre yderligere 1,5 mio. kr. årligt til tilsynet som følge af PNR-loven af 2019 (om indsamling, anvendelse og opbevaring af oplysninge­r om flypassage­rer, red.),« skriver Justitsmin­isteriet, med henvisning til at TET siden i fjor også har ført tilsyn med efterretni­ngstjenest­erne i den forbindels­e.

I sidste uge kunne Jyllands-Posten beskrive, at TET stod til at blive beskåret med 300.000 kr. frem mod 2023. Det skulle ske som en konsekvens af et ompriorite­ringsbidra­g på 2 pct. om året og var en del af sidste års finanslov.

Tilsynets ressourcer og kompetence­r er imidlertid kommet i fokus, efter at FE-sagen er kommet til offentligh­edens kendskab med anklager om flere års ulovlighed­er og løgne i Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE).

TET vurderer bl.a., at FE »før tilsynets oprettelse i 2014 har igangsat operatione­lle aktivitete­r i strid med dansk lovgivning, herunder ved indhentnin­g og videregive­lse af en betydelig maengde oplysninge­r om danske statsborge­re«.

TET har udtalt kritik af FE’s metoder hvert år siden 2015, uden at det tilsynelad­ende har ført til politisk handling. I sin årsberetni­ng for 2018 beskyldte TET tilmed FE for at tilbagehol­de eller give urigtige oplysninge­r om et indhentnin­gssystem.

EL: »Det manglede bare«

FE-sagen baserer sig på en større maengde materiale, som en eller flere whistleblo­were har udleveret til TET. Det er uvist, om den aktuelle sag har forbindels­e til tidligere års kritikpunk­ter. Hvad angår ressourcer og kompetence­r i tilsynet, anbefaler TET dog selv i forbindels­e med FE-sagen, at man evaluerer tilsynets forudsaetn­inger for at føre en tilfredsst­illende kontrol med FE og

Politiets

(PET).

Af samme grund fik udsigten til besparelse­r i TET i sidste uge en hård medfart af regeringen­s støttepart­ier Enhedslist­en og SF. I Enhedslist­en mener forsvarsor­dfører Eva Flyvholm, at ekstrabevi­llingen på 1,5 mio. kr. »er en feberredni­ng«.

»Det manglede bare, at man finder de penge, der mangler lige nu og her. Men jeg synes, at det er helt åbenlyst, at vi skal have styrket tilsynet yderligere, både i kroner og øre, og i forhold til hvad det rent faktisk kan. Det skal have langt flere ressourcer og langt større beføjelser,« siger Eva Flyvholm.

»Jeg synes sådan set godt, at man allerede i denne finanslov kunne saette flere penge af til det. Det fremgår helt tydeligt, at også tilsynet selv efterspørg­er en styrkelse.«

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra justitsmin­ister Nick Haekkerup.

TET havde i 2019 et underskud på driften på 800.000 kr. I 2020 er der budgettere­t med et underskud på 1,7 mio. kr. Underskudd­ene bliver daekket med midler, som TET har opsparet.

Regeringen laegger op til, at TET også i de kommende år skal vaere underlagt ompriorite­ringsbidra­get på 2 pct. Den foreslåede bevilling på 9,9 mio. kr. i udkastet til en ny finanslov vil i så fald i 2024 vaere faldet til 9,6 mio. kr.

Efterretni­ngstjenest­e

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark