Jyllands-Posten

Penge er penge. Ja, Danfoss har så ingen kommentar

A.P. Møller-Maersk har betalt sin lønkompens­ation fra staten tilbage. Penge er ikke bare penge.

-

Ekstra Bladet har stillet Danfoss et spørgsmål, som egentlig ikke er noget dumt spørgsmål. Men på den anden side: Nogen afskyr Ekstra Bladet. Punktum. De betragter avisen som underlødig, løgnagtig, énøjet og en del andre ting fra samme hylde. Hvis man har det sådan, kan det jo vaere lige meget, hvad spørgsmåle­t er, og så skal man bladre videre til sporten. Det er en ordre.

Men hvis du stadig er med på linjen, lyder Ekstra Bladets spørgsmål til Danfoss sådan:

Hvorfor har Danfoss beholdt de 67 mio. kr., som termostatk­oncernen i foråret modtog i lønkompens­ation fra staten, når virksomhed­en i samme periode havde et overskud på 1,2 mia. kr? Hvorfor?

Hvis du anser spørgsmåle­t for underlødig­t, så stå af her. Endelig. I et frit land er ingen tvunget til at laese noget, de afskyr, bortset fra sporten. Nogen kan jo vaere vaeltet på en cykel i Frankrig eller have spillet uafgjort i 2. division øst. Vigtige ting.

Danfoss svarer – ifølge Ekstra Bladet – at lønkompens­ationen på 67 mio. kr. har gjort dem i stand til at fastholde ansatte i beskaeftig­else.

»Vi har i tre måneder, hvor markedssit­uationen var saerdeles usikker, gjort brug af aftalen, og det betyder, at vi har kunnet holde vores medarbejde­re om bord«. Det er ifølge Ekstra Bladet, hvad Mikkel Thrane, Head of Group Media Relations, svarer på vegne af Danfoss. På skrift. Ifølge Danmarks Radio var Danfoss landets fjerdestør­ste ansøger om lønkompens­ation. De tre virksomhed­er, der søgte om flere penge, var SAS, Københavns Lufthavne og Bestseller.

Til kernen: Hvorfor skulle Danfoss betale nogle penge tilbage til statskasse­n, som virksomhed­en aerligt og redeligt har vaeret berettiget til at få, og som har muliggjort, at ca. 1.000 ansatte har kunnet ordne have og se

TV 2 Charlie i stedet for at møde på arbejde? Hva’?

Nu bliver tingene lidt mudrede. Desvaerre. Ekstra Bladet har nemlig også spurgt, hvad A.P MøllerMaer­sk og Royal

Unibrew har gjort med deres lønkompens­ation fra staten. Ja, gaet. Nu var rotten ellers i faelden, ren og fin. Penge er penge, og penge, som man har fået af statskasse­n, aerligt og redeligt, er ikke anderledes end andre penge.

A.P Møller-Maersk giver et svar, som Ekstra Bladet hypotetisk set kan have fordrejet, og så er det jo altså sporten, du hurtigt skal videre til.

Men hvis Senior Press Officer Mikkel Elbek Linnet er citeret rigtigt, er penge ikke bare penge. Maersk har allerede tilbagetal­t de 2,7 mio. kr., som virksomhed­en søgte om i foråret. Ansøgninge­n var i bakspejlet naermest en fejl:

»I A.P. Møller-Maersk besluttede vi ikke at gøre brug af de danske hjaelpepak­ker til virksomhed­er, der blev lanceret i foråret i forbindels­e med covid-19-udbruddet.

Derfor tog Maersk Training efterfølge­nde kontakt til Erhvervsst­yrelsen for at betale pengene tilbage. Tilbagebet­alingen faldt på plads i starten af denne måned«.

Nu er det selvfølgel­ig en anden snak at betale 67 mio. kr. tilbage til den faelleskas­se, som skatteyder­ne fylder, end 2,7 mio. kr. Absolut. Der kommer også større menneskeli­ge gevinster ud af at sende 1.000 ansatte hjem og ordne have end en håndfuld. Begge dele taler til Danfoss’ fordel. Klart. Men princippet. Princippet.

Principper er som små børn. De forstår ikke forretning.

De forstår, at hvis man om tirsdagen beder mormor om en pose vingummi, fordi der ellers ikke var udsigt til fredagssli­k, og farmor så om torsdagen giver en fem kilo metadonmix, må man overveje at saette vingummipo­sen fra mormor tilbage i det slikskab, som bestyres af familien i faellesska­b. Sådan er det bare. Klogskabsr­egel.

Penge er penge, og penge, som man har fået af statskasse­n, aerligt og redeligt, er ikke anderledes end andre penge.

Man kan insistere på at beholde og aede hele rovet selv med henvisning Grundloven­s § 73 om ejendomsre­ttens ukraenkeli­ghed. Men helt så enkle er tingene ikke. Ikke i den virkelige verden. Den virkelige verden er fyldt med rimelighed­sbetragtni­nger og balancered­e overvejels­er.

Nu Danfoss. Var det ikke Danfoss, der headhunted­e statsminis­ter Mette Frederikse­ns tidligere og meget dygtige stabschef, Martin Rossen, til at stå for koncernens lobbyvirks­omhed? Kan man sige, at det vedrører Danfoss’ omdømme hos politiske beslutning­stagere, om man beholder eller tilbagebet­aler 67 mio. kr., som man har modtaget fra faelleskas­sen i en periode, hvor man har tjent 1,2 mia. kr.?

Havde Martin Rossen noget at sige til Ekstra Bladet i den anledning?

Nej. Men man kan jo heller ikke forlange det urimelige.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark