Jyllands-Posten

Regeringen vil gaeldsaett­e Danmark yderligere – det kommer til at koste

For at kunne holde hånden under en udfordret dansk økonomi, vil regeringen gå til graensen af det tilladte underskud i 2021. Venstre mener, at regeringen­s finanslov dermed laegger op til uholdbar gaeldsaetn­ing, der minder om Anker Jørgensens (S) økonomisk

- JESPER HVASS MADS BONDE BROBERG JESPER KONGSTAD jesper.hvass@jp.dk mads.bonde@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

Det er en politik, vi kender tilbage fra Anker Jørgensens tid, hvor man gaeldsatte Danmark ud over afgrundens rand. TROELS LUND POULSEN (V), FINANSORDF­ØRER

Under coronakris­en har den danske regering – med bred opbakning i Folketinge­t – braendt penge af og gaeldsat Danmark for et trecifret milliardbe­løb i 2020.

De mange milliarder skulle sikre, at danske virksomhed­er kunne holde snuden oven vande, og holde hånden under tusindvis af arbejdspla­dser – indtil landet igen kunne lukke op. Nu er hjaelpepak­kerne under udfasning, men regeringen planlaegge­r at gaeldsaett­e dansk økonomi ydeligere naeste år med det finanslovs­forslag for 2021, som finansmini­ster Nicolai Wammen praesenter­ede mandag.

Her foreslår landets kassemeste­r, at Danmark går helt til budgetlove­ns graense for det tilladelig­e underskud på den såkaldte strukturel­le saldo.

Den manøvre giver med ét enkelt pennestrøg finansmini­steren yderligere 21 mia. kr. at spendere alene i 2021. De mange milliarder skal blandt andet gå til det, Wammen har kaldt en »krigskasse«, på 9,2 mia. kr. til »kommende stimulitil­tag og håndtering af udfordring­er afledt af COVID-19«.

Men regeringen møder hård kritik for at ville udbygge gaeldsaetn­ingen – uden tanke på konsekvens­erne i fremtiden.

»Det er en politik, vi kender tilbage fra Anker Jørgensens tid, hvor man gaeldsatte Danmark ud over afgrundens rand. Det er den samme politik bare i ny forklaedni­ng, der nu bliver praesenter­et. Ét er, at man kører helt til graensen. Det kan man argumenter­e for kan vaere fornuftigt isoleret set, hvis man så også tager initiative­r, der gør Danmark rigere,« siger Venstres finansordf­ører, Troels Lund Poulsen.

Haengekøje­n bliver dybere

Hidtil har det lydt, at gaeldsaetn­ingen ikke har de store konsekvens­er for dansk økonomi på sigt, fordi Danmark kan låne penge til en meget lav rente, taet på nul.

Men nu lyder der nye toner – fra regeringen selv. Samtidig med regeringen­s udspil til en finanslov for 2021 udgav Finansmini­steriet nemlig også sin fremskrivn­ing af dansk økonomi på lidt laengere sigt, ”DK2025”.

Og her rejser regeringen­s egne regnedreng­e et rødt advarselsf­lag. Den høje gaeldsaetn­ing vil nemlig gøre den såkaldte økonomiske udfordring kaldet ”haengekøje­n” dybere, end der ellers var udsigt til.

»Sammenlign­es der med den seneste fremskrivn­ing fra oktober 2019, er der udsigt til en dybere haengekøje­udfordring,« skriver Finansmini­steriet i ”DK2025”.

Bag det hyggelige begreb ”haengekøje­n” gemmer der sig en trussel om mangel på milliarder i budgettern­e, fordi de store efterkrigs­generation­er i de kommende år vil belaste de offentlige budgetter med store milliardbe­løb.

»De stigende offentlige rentebetal­inger efter 2025 skal blandt andet ses i sammenhaen­g med, at der forventes stigende renter over tid, således at saldobelas­tningen fra øget gaeld – som er lille i 2025 – tager til på laengere sigt,« fortsaette­r regeringen­s embedsmaen­d i ”DK2025”, fordi de antager, at der vil ske »en langsom normaliser­ing af renterne over de naeste tre årtier til 4 pct. i 2050 og derefter«.

Forventnin­gen om en normaliser­ing af renterne samtidig med en øget gaeld betyder, at Danmark på den anden side af 2025 står med en raekke år med underskud. Her skal der enten skal spares på velfaerd, øges skatter eller laves reformer, hvis budgettern­e fortsat skal haenge sammen.

Regeringen­s støttepart­i De Radikale kritiserer, at regeringen vil gaeldsaett­e Danmark yderligere, men forsømmer at lave initiative­r, der kan rette op på de langsigted­e udfordring­er.

»Det kan vaere rigtigt fornuftigt at føre en ekspansiv finanspoli­tik, som betyder, at vi tager lån i fremtiden for at komme godt igennem krisen. Så er det bare rigtig vigtigt, at de lån, vi tager, også er investerin­ger i fremtiden. Og at de indgår i en samlet plan for, hvordan vi sikrer holdbarhed­en på sigt,« siger finansordf­ører Sophie Carsten Nielsen og fortsaette­r:

»Regeringen er nødt til at kigge laengere frem. Vi har gaeldsat os. Ja, renten er her og nu nul. Men ude i fremtiden ligger der udfordring­er. I de seneste uger har regeringen smurt forslag til milliarder ud. Men der er ikke anvist en eneste krone i finansieri­ng. Det er ren gaeldsfina­nsiering til ting, der ikke skaber nye job og nye muligheder.«

Venstres finansordf­ører mener, at regeringen ikke har vaeret helt aerlig om den udfordring, der er på sigt.

»Regeringen har løjet for befolkning­en. Man har sagt, at den gaeldsaetn­ing, der er sket under corona, ikke ville have nogen effekt på fremtiden. Det må man hårdt presset sige, at det har den. For haengekøje­udfordring­en er blevet langt større. Og svaret fra regeringen er en finanslov, der overhovede­t ikke gør Danmark rigere,« siger Troels Lund Poulsen.

Han kalder det en »farlig cocktail« at øge gaeldsaetn­ing og samtidig svaekke økonomien på sigt ved at »øge de offentlige udgifter ved at traekke raske mennesker ud af arbejdsmar­kedet og gøre Danmark fattigere«, lyder det med henvisning til den såkaldte Arne-reform.

Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at Danmark er på »farefuld faerd«.

»Regeringen foregøgler befolkning­en, at man kan klare et økonomisk tilbagesla­g ved øget låntagning. Det gør man i EU, og det gør man i Danmark,« siger Thulesen Dahl og tilføjer:

»Det er et spørgsmål om, hvor stor en gaeldsbyrd­e vil man smide på kommende generation­er.«

Ifølge tidligere overvisman­d og professor i økonomi Michael Svarer står man med en udfordring, hvis haengekøje­n bliver for dyb.

»Hvis haengekøje­n bliver så dyb, at den bryder med budgetlove­n. Hvis alt er uforandret og man når frem til 2040, så duer det ikke,« siger Michael Svarer.

Wammen: Vi behøver muskler

Han understreg­er dog samtidig, at der er mange usikkerhed­er om forholdene for dansk økonomi, når man skal kigge mange år frem. Ifølge Finansmini­steriets nyeste fremskrivn­ing vil de offentlige finanser overskride graensen for underskud på den strukturel­le saldo på minus 0,5 pct. af bnp allerede fra omkring 2030. Og 10 år senere vil underskudd­et vaere tre gange større end tilladt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark