Jyllands-Posten

”Van the Man” holder verden på afstand

Det musikalske bagkatalog er naesten som en direkte indgang til Van Morrisons tanker og følelser, men den irske legende ønsker ikke offentligh­eden for taet på.

-

mit.jp.dk

Med en karriere, der spaender over 50 år, er den irske rocklegend­e Van Morrison et sjaeldent eksemplar i musikbranc­hen.

Når Morrison – eller Van the Man, som hans kaelenavn lyder – mandag den

31. august fylder 75 år, er det med over 40 udgivelser i bagagen og en plads i både ”Rock and Roll Hall of Fame” og ”Songwriter­s’ Hall of Fame”.

At han er en musiker, som er svaer at matche, blev også tydeligt, da han for et par år siden blev slået til ridder af Storbritan­nien for sin rolle i populaermu­sikken.

Både unge og aeldre lyttere har i fem årtier ladet sig opsluge af Morrisons musik, der oftest beskrives som en blanding af jazz, blues, gospel og rock med tydelige tråde til den keltiske musiktradi­tion,

Morrison voksede op i.

George Ivan Morrison blev født i Belfast i Nordirland i 1945 og voksede op omgivet af tonerne fra farens bluesplade­r, morens saekkepibe­spil og naboernes jazz.

Sangskrive­ren favner også bredt.

”Vanlose Stairway”

Morrison skrev sangen ”Cleaning Windows” efter at have arbejdet som vinduespud­ser som 17-årig, og trappen på Vanløse Station blev til ”Vanlose Stairway”, mens han havde en dansk kaereste og var bosat her til lands i 1980’erne.

Den 3. september – tre dage efter Morrisons fødselsdag – åbner i øvrigt et nyt spillested i Vanløse. Og det hedder netop Stairway.

Men han er uomtvistel­igt mest kendt for evergreens som ”Brown eyed girl”, ”Moondance”, ”Wild Nights” og ”Have I told you lately that I love you”.

Flere plader fra Morrison er også rost til skyerne af kritikere. ”Astral Weeks” fra 1968 blev flere steder beskrevet som en af de bedste rockplader, der nogensinde er lavet.

Men lytterne tager fejl, hvis de har en følelse af at kende Van the Man gennem teksterne. Det fortalte den sky sanger til Financial Times i 2017.

»De projicerer idéer over på en person, som de ikke rigtig kender, på grund af noget i dem selv. Mange mennesker projicerer over på mig, hvad de tror, berømmelse er, eller hvad de tror, jeg er eller repraesent­erer,« lød det.

Den irske sanger, som også er berygtet for sit temperamen­t, er ikke glad for at give interviews, og han bryder sig ikke om at dissekere sin egen musik.

»Jeg laver musik. Jeg synger, og jeg skriver sange, og jeg optraeder. Så for mig er det ikke interessan­t.«

»Du forsøger at gøre det til noget meget, meget interessan­t og noget, det ikke er. At optraede er meget praktisk. Det er meget gentagelse, og det er ikke noget saerligt. Jeg har gjort det hele mit liv,« sagde han til en journalist fra Irish Times i 2019.

Noget tyder på, at den irske poet fortsat har taenkt sig at holde det musikalske tempo højt.

Senest udgav han to album i 2018 og et i 2019, ligesom han også fortsat optraeder live.

 ??  ??
 ??  ?? Koncert med Van Morrison, Greenfield Stage, Heartland Festival 2018. Foto: Per Lange
Koncert med Van Morrison, Greenfield Stage, Heartland Festival 2018. Foto: Per Lange

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark