Jyllands-Posten

Topdiploma­t advarer: Det koster dansk indflydels­e at lukke små ambassader

I fem EU-lande har Danmark ingen ambassade. I 12 andre EU-lande er der kun en eller to udsendte fra Udenrigsmi­nisteriet. Lukning af små ambassader koster Danmark indflydels­e, advarer topdiploma­ten Friis Arne Petersen. Flere partier vil rulle besparelse­r t

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Det har store konsekvens­er for Danmark at lukke ambassader i små EU-lande. Det koster indflydels­e, og Danmark kan ikke fuldt ud varetage nationale interesser.

Topdiploma­ten Friis Arne Petersen tager afsked med udenrigstj­enesten med en opsang. De penge, som spares ved at lukke ambassader i Europa, koster dyrt.

»Vi har satset på de store og de større og lukker ambassader i Europa i en lang raekke små lande, som er vigtige for en småstat som Danmark. Det koster indflydels­e,« lyder det fra Friis Arne Petersen, som mandag forlader ambassadør­posten i Berlin.

Tidligere har han vaeret ambassadør i Kina og Washington og direktør for Udenrigsmi­nisteriet i København.

Han advarer mod kun at laene sig op ad store EU-lande som Tyskland og Frankrig:

»De store har andre interesser, end vi har. Det skal vi hele tiden vaere opmaerksom­me på. Hvis man gerne vil danne alliancer og finde forbundsfa­eller i EU og Nato, er man nødt til at vaere i de europaeisk­e hovedstaed­er og bygge relationer op,« siger han og naevner, at Storbritan­niens afgang fra EU gør det endnu vigtigere for Danmark at finde forbundsfa­eller på egen størrelse.

I fem EU-lande har Danmark ingen ambassade: Cypern, Luxembourg, Malta, Slovakiet og Slovenien. Og på ambassader i 12 andre EU-lande er der kun en eller to udsendte medarbejde­re fra Udenrigsmi­nisteriet. Det drejer sig om Graekenlan­d, Belgien, Ungarn, Rumaenien, Irland, Finland, Portugal, Letland, Bulgarien, Estland, Litauen og Kroatien, viser en opgørelse fra Udenrigsmi­nisteriet

Udenrigsor­dfører Michael Aastrup Jensen (V) erklaerer sig enig med Friis Arne Petersen og advarer om, at Danmark er på en »farlig« kurs, og at nedskaerin­gerne i udenrigstj­enesten »er gået for langt«. V ønsker en staerkere udenrigstj­eneste, flere ambassader, og besparelse­r rullet tilbage.

»Vi har meget få ambassader i forhold til vores nabolande, og det bør vi opgradere. Erfaringen er nu, at ambassader­ne faktisk gør en forskel,« siger Michael Aastrup Jensen, der erkender, at Venstre selv har vaeret med til at gennemføre en raekke nedskaerin­ger på udenrigstj­enesten:

»Selv om skiftende blå og røde regeringer igennem de seneste 15 år har reduceret udenrigstj­enesten, må vi sammen erkende, at vi nu er nået til en graense, som er rigtig farlig,« siger han.

Fortryder nedskaerin­ger

Samme toner kommer fra tidligere udenrigsmi­nister Martin Lidegaard (R), der fortryder, at han som en del af den tidligere SR-regering var med til at sanktioner­e nedskaerin­ger på diplomatie­t i Europa, fordi »besparelse­rne på udenrigstj­enesten har kostet Danmark dyrt«. Med de udfordring­er, Danmark står over for, er der brug for oprustning af både mandskab, ambassader og ressourcer, mener han.

Tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen

(V) advarer på samme vis i sin nye bog mod at ligge i lae af de store:

»Danmark skal bygge meget staerkere alliancer med ligesinded­e lande, der kan danne modvaegt, når man er i Berlin.«

For nylig offentligg­jorde taenketank­en European Council on Foreign Relations en undersøgel­se af, hvor stor indflydels­e de enkelte 27 EU-lande har. Den viser bl.a., at Danmark rangerer som nummer 15 på listen over de lande, som er mest kontaktede, en plads under Estland. Sverige ligger på femteplads­en.

Professor i internatio­nal politik, Martin Marcussen, Københavns Universite­t, mener, at Danmark taber internatio­nal flyvehøjde:

»Vi er på et meget kritisk tidspunkt ved at miste indflydels­e og anseelse rundt om i verden,« siger han.

Måske lukkes flere ambassader

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod siger i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at han bestraeber sig på »at opbygge personlige relationer« med sine kolleger i de øvrige EUlande. Til advarslern­e fra Friis Arne Petersen mod at lukke ambassader lyder svaret:

»Jeg synes faktisk, at krisen har vist, at vi har en udenrigstj­eneste, der leverede hurtigt og effektivt i en meget svaer tid.«

Ifølge flere kilder har Udenrigsmi­nisteriet igangsat en analyse af den danske ambassades­truktur. Det kan ifølge kilderne føre til, at flere af de 20 repraesent­ationer med blot en enkelt udsendt medarbejde­r fra ministerie­t bliver nedlagt. Jeppe Kofod ønsker endnu ikke at »foregribe udkommet af analysen«, men betegner den som et af elementern­e i en samlet strategisk ramme i en fireårspla­n for udenrigstj­enesten.

Danmark har på verdenspla­n i alt 68 ambassader og 6 repraesent­ationer ved internatio­nale organisati­oner som EU, FN og Nato. I 2013 var der 73 ambassader.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark