Jyllands-Posten

»Vi har tabt penge hver eneste dag«

AGF er klar til Europa, efter at der blev sat punktum for den laengste og – for nogle – dyreste superligas­aeson nogensinde.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk JAKOB MICHELSEN, OB-TRAENER

»En lang saeson. Nu skal jeg på ferie.«

Det traette udtryk i OBtraener Jakob Michelsens ansigt fortalte meget praecist, hvad det er, aktørerne i den bedste danske fodboldlig­a har vaeret igennem. AGF og OB satte et sent punktum for 2019/2020 onsdag aften. En dyst, som AGF vandt med 2-1, hvilket betyder, at den aarhusians­ke klub den 27. august skal spille Europa League.

Hvem modstander­en bliver, afsløres den 10. august, men det er også alt, hvad der er sikkert lige nu.

Uefa, det europaeisk­e fodboldfor­bund, har endnu ikke besluttet at lukke tilskuere ind til de europaeisk­e kampe, hvilket går ud over FC København, som spiller returkamp mod İstanbul Başakşehir i ottendedel­sfinalen i den endnu ikke afsluttede udgave af Europa League i naeste uge.

»En enorm påvirkning«

Alene det siger alt. Det har mildest talt ikke vaeret en normal saeson.

»Jeg var med i 2004, da der var spillerstr­ejke. Det var vanvittigt og maerkeligt. Men dette vil altid vaere coronasaes­onen, som folk vil huske. Jeg tror, det er for tidligt at konkludere, hvad coronaen har betydet. Det har påvirket enormt, uden tvivl. Jeg er glad for, vi er kommet i gang. Men vi har tabt penge hver eneste dag, vi er taget på arbejde, i forhold til hvad vi skulle. Det er jo helt vanvittigt,« sagde Jakob Nielsen, direktør i AGF, efter sejren over OB.

Der er en vis form for retfaerdig­hed i, at det er Superligae­ns nummer tre frem for nummer syv, der skal repraesent­ere Danmark som et af fire hold i Europa. AGF samlede trods alt 22 point flere end OB i den forgange saeson. Onsdag aften viste AGF, at holdet er bedre end raekkens nummer syv. Kun hvis de danske hold når til gruppespil, er der penge at hente.

»Det, vi tjener i Europa, er det, vi kunne have tjent på en udsolgt kamp mod OB. Jeg er sikker på, at vi kunne have haft et udsolgt stadion mod OB, så det er meget dyrt for os. Uden tvivl. Det aergrer jeg mig over, det er en stor bet for selve forretning­en. Det, vi tjener på første runde i Europa League, har vi tabt i hver eneste runde i Superligae­n. Vi kan tage kampe mod FCK og FC Midtjyllan­d, kampe, der skulle have vaeret udsolgt,« forklarede Jakob Nielsen, som trods alt har kunnet invitere godt 8.000 tilskuere ind til de seneste kampe.

Verden kender Aarhus

Den 11. september indledes en ny saeson i Superligae­n. De tre måneders kamppause har haft stor indflydels­e på dansk fodbold, men Jakob Nielsen er glad for, at fodbolden i det hele taget kom i gang på ny. Og lidt positivt har krisen efterladt.

»Sammenhaen­gskraften i klubben og byen er blevet større. Byen har taget AGF taettere til sig og forstået vores betydning for faellesska­bet. Den omtale, vi fik på noget så simpelt som faelles fodbold med skaerme med tilskuere på stadion, var vild. På en måned fik Aarhus mere omtale internatio­nalt end den omtale, byen fik som kulturhove­dstad i hele 2017. Det er der målinger på. Det er så voldsomt. Ude i verden siger de ikke AGF, de siger Aarhus,« forklarer Jakob Nielsen.

Mens AGF’s kurve efter en svag indledning sidste efterår har vaeret opadgående og uhyre stabil, har OB, en af de traditione­lle topklubber, haft kolossale udsving.

»Vores saeson har vaeret en rutsjetur. Vi fik den bedste start i 10 år efter de første 15 kampe. Så fik vi en lang periode uden sejre, afbrudt af vinterpaus­en og coronapaus­en, vi røg i et nedrykning­sspil og en Europa League playoff-finale. En saeson praeget af manglende kontinuite­t, mange skader og indslusnin­g af unge spillere. En lang saeson,« forklarede Jakob Michelsen.

OB-traeneren er givetvis den traener i Superligae­n, som har haft størst gavn af den ufrivillig­e afbrydelse på flere måneder.

»Jeg var hjemsendt i coronapaus­en. Min kone fødte vores andet barn, så jeg havde god tid med den lille,« sagde Jakob Michelsen, som erkendte, at det mentalt har vaeret en svaer tid i OB, da holdet ikke vandt ret mange kampe. Nu er saesonen ovre, og der var kun en eneste saetning tilbage på lageret hos Jakob Michelsen, som han gentog: »Nu skal jeg på ferie.«

Jeg var hjemsendt i coronapaus­en. Min kone fødte vores andet barn, så jeg havde god tid med den lille.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark