Jyllands-Posten

Kan kristendom­men hjaelpe DF ud af krisen?

Dansk Folkeparti har beklagelig­vis nedpriorit­eret den kristne vaerdikamp og religionen, som ellers udgør Danmarks åndelige rygrad, mener Christian Langballe.

- STEEN A. JØRGENSSEN steen.a.jorgenssen@jp.dk

Den kristne vaerdikamp er gledet i baggrunden i Dansk Folkeparti, og hvis partiet skal gøre sig forhåbning­er om at vende tilbage til fordums storhed, bør det stå »bøjet i neon«, at politikken­s åndelige fundament er kristendom­men.

Det siger sognepraes­t og tidligere folketings­medlem Christian Langballe (DF), efter partifaell­en Morten Messerschm­idt i Politiken torsdag efterlyste en vaerdipoli­tisk offensiv, hvor kristendom­men skal definere mere af DF’s politik − og dermed løfte arven fra praesterne Søren Krarup og afdøde Jesper Langballe.

»Jeg kan helt bakke op om Morten Messerschm­idts tanker, og jeg synes, det er godt, at han nu adresserer det. Jeg ser meget gerne, at den arv bliver løftet i langt højere grad, end den er blevet på det seneste. For mig har det altid vaeret alfa og omega,« siger Christian Langballe.

Ifølge Messerschm­idt skal en mere kristen profil hjaelpe DF ud af vaelgerkri­sen. Udviklings­bistanden skal omlaegges, så lande, hvor kristne grupper bliver forfulgt, får mindre, og forfulgte kristne skal prioritere­s over andre grupper, herunder muslimer.

Christian Langballe, som selv røg ud af Folketinge­t ved valget i 2019, er enig i retningen:

»Jeg sagde noget lignende lige efter valget, hvor jeg ikke blev valgt ind; nemlig at jeg savnede profilerin­g af det nationalko­nservative synspunkt,« siger han.

Sagt med al respekt – det kan lyde lidt gammeldags og støvet at tale om kristendom og religiøs vaerdikamp. Tror du, at det er dér, I kan tiltraekke nye vaelgere?

»Sådan ser jeg det ikke. Jeg ser, at Danmark er en nationalst­at med rødderne i det ”gamle”, som så også er det ”nye”. Det, kan man synes, er gammeldags, men det gamle har overlevet, fordi det har vist sig at vaere slidsikker­t.«

Skal der nye kraefter til i toppen af partiet for at kaempe den kamp?

»Nej, altså, formanden hedder Kristian Thulesen Dahl. Sådan er det.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark