Jyllands-Posten

AARHUSIANS­K NATURKANON

-

15 unikke naturområd­er er nomineret til Aarhus’ Naturkanon. Stederne er udvalgt af Teknik og Miljø og Det Grønne Råd.

Nu er det op til borgerne at stemme på deres yndlingsna­tur og sikre stedet en plads i den endelige naturkanon.

I de kommende uger vil de 15 naturområd­er blive praesenter­et i JP Aarhus.

Afstemning­en er åben frem til den 31. juli 2020 på www.aarhus.dk/naturkanon Alle kan deltage og stemme på fem steder.

De 10 områder, som får flest stemmer, skal udgøre den endelige Aarhus’ Naturkanon. Kanonen forventes offentligg­jort i august 2020.

JP Aarhus praesenter­ede den 3. juli den første kandidat: Brabrand Sø og Årslev Engsø.

Den 9. juli: Egå Engsø.

Den 12. juli: Forstbotan­iks

Have

etagebolig­er, og hvor arbejdspla­dsen ikke tilbyder opladning, kan det vaere udfordrend­e at finde opladning, når man ikke har egen ladeboks, men har brug for at lade ”hjemme” ved kantstenen. Og saerligt udfordrend­e, hvis man opdager, at de naermeste ladepunkte­r ikke kan bruges, fordi de spaerres af biler, som ikke kan eller har til hensigt at lade.

FDM og Clever har derfor sammen udformet en raekke anbefaling­er til politikern­e, der skal sikre, at ladepunkte­rne udnyttes så effektivt som muligt.

Den overordned­e anbefaling er enkel: En ladeplads er ikke en parkerings­plads. Ladepladse­n må derfor ikke benyttes, medmindre bilen er tilkoblet ladepunkte­t. Og så skal vi saette tidsbegrae­nsninger på tre til fire timer ved ladepladse­rne i dagtimerne, så vi kan sikre, at flest muligt kan oplade. Uden for dagtimerne mellem klokken 18:00 og 8:00 skal der ikke vaere tidsbegrae­nsninger, fordi man naturligvi­s ikke skal op midt om natten for at flytte sin bil. Skulle der nu holde en bil på en ladeplads, der ikke er tilkoblet ladepunkte­t, er det også vigtigt, at reglerne håndhaeves af kommunens parkerings­vagter, så det giver en dobbeltbød­e, som vi kender det fra ulovlig parkering på en handicappl­ads.

Det er vigtigt at understreg­e, at hjemmeopla­dning er og bliver rygraden i infrastruk­turen til elbilerne, og at opladning på arbejdspla­dsen kan daekke en meget stor andel af det ugentlige behov for opladning for dem, der bor i etagebolig­er uden adgang til egen hjemmeopla­dning. Og så skal vi huske, at med danskernes gennemsnit­lige daglige kørselsbeh­ov kan vi nøjes med at lade bilen en til to gange i løbet af ugen, mens den alligevel holder stille.

Vi har et faelles ansvar for at løfte den store opgave med at omstille vores transport i Danmark, så det er afgørende, at vi løser udfordring­en i samarbejde – det gaelder både Aarhus Kommunes og Folketinge­ts politikere, arbejdspla­dserne og dem, der investerer ambitiøst og langsigtet i infrastruk­turen til elbilerne.

Både FDM og Clever håber derfor, at de aarhusians­ke og resten af landets politikere vil vaere med til at kigge på, hvordan vi sikrer, at ladepunkte­rne udnyttes bedst muligt med ensrettede regler for ladepladse­rne, så vi sammen kan sikre, at det bliver nemmere at køre på el.

 ??  ?? Foto: Aidin Esmaeli /Aarhus Kommune
Foto: Aidin Esmaeli /Aarhus Kommune
 ??  ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark