Jyllands-Posten

Børn, mad og sommer

6 ud af 10 børn i Østjylland vil gerne lave mere mad, viser en undersøgel­se, som Arla har fået lavet

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk BRITTA SURLAND, MADEKSPERT, ARLA

I år vil en stor del af danske børnefamil­ier nyde sommerferi­en under danske himmelstrø­g i sommerhuse, på campingpla­dser og hjemme i egen baghave.

»Det giver os en unik mulighed for at gå på opdagelse i de danske skove, strande og enge. Saerligt det østjyske sommerland er perfekt til at aktivere ungerne med madoplevel­ser i naturen, der vaekker glaede for både hjerte og mave. Isaer sidstnaevn­te er vaerd at bruge tid på i sommerferi­en,« skriver Arla i en pressemedd­elelse.

Ifølge en undersøgel­se foretaget af Epinion på vegne af Arla Fonden er børns appetit på madlavning nemlig stor. Hele 62 pct. af børn i Region Midtjyllan­d vil gerne lave mere mad, end de gør nu.

Så hvorfor ikke udnytte den danske sommersol med udendørsak­tiviteter, der samtidig udfordrer smagsløgen­e, pirrer nysgerrigh­eden og gør børnene klogere på den danske natur og alle dens råvarer, spørger Arla.

Og deres madspecial­ist Britta Surland giver svaret:

»Langt de fleste børn vil rigtig gerne lave mad. Sommerferi­en er derfor en oplagt anledning til at lave mad sammen, fordi vi foraeldre har mere tid og overskud til en tur i køkkenet, end vi har i hverdagen. Og med sin enestående natur er Danmark et fantastisk sted at gå på opdagelse efter gode råvarer, der senere kan trylles om til spaendende retter og desserter, som I kan hygge jer med i familien,« siger hun.

Den østjyske natur

For at hjaelpe børn og voksne lidt på vej har Britta Surland i samarbejde med sine børn,

Frida og Albert på 10 og 12 år, sat sig for at finde frem til de bedste aktivitete­r til ungerne. Det taeller blandt andet krabbefang­st, bagning, plukselv-jordbaer og mad over bål.

Og i Østjylland er der masser af naturperle­r, som børn og voksne kan opleve sammen, fortaeller Britta Surland.

»Frida, Albert og jeg elsker at fange krabber ved de rolige østjyske strande, ligesom der er mange pluk-selv-jordbaerma­rker og fantastisk­e naturområd­er med skove og søer i Østjylland, der er et besøg vaerd. Det at tage på tur i det fri og lave mad sammen med de råvarer, I finder, er en virkelig dejlig måde at vaere sammen som familie. Og så giver det en helt saerlig sommerforn­emmelse at spise jordbaer eller krabber, man selv har plukket eller fanget,« siger Britta Surland.

Det at tage på tur i det fri og lave mad sammen med de råvarer, I finder, er en virkelig dejlig måde at vaere sammen som familie.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark