Jyllands-Posten

ECB vil spendere milliarder på grøn omstilling

For første gang vil en centralban­k bruge et opkøbsprog­ram til at understøtt­e den grønne omstilling. Flere tusinde mia. euro kan komme i spil.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Praesident­en for Den Europaeisk­e Centralban­k, Christine Lagarde, har åbnet for, at centralban­kens 2,8 bio. euro store opkøbsprog­ram kan bruges til at nå grønne målsaetnin­ger i kampen mod klimaforan­dringer.

Det skriver Financial Times.

Det er første gang, at en stor centralban­k vil gøre brug af obligation­sopkøb til at fremme den grønne omstilling. Opkøbsprog­rammet er omregnet i størrelses­ordenen 20 bio. kr. – eller 20.000 mia. kr.

»Jeg vil undersøge alle tilgaengel­ige muligheder for at bekaempe klimaforan­dringer. (…) Det er noget, jeg har staerke holdninger til,« siger Christine Lagarde i et interview med det britiske erhvervsme­die.

På samme tid ønsker Christine Lagarde at undersøge muligheden for at aendre dele af bankens tiltag i kampen mod klimaforan­dringer.

»ECB er nødt til at gennemse alle forretning­sområder og operatione­r, vi beskaeftig­er os med, for at tackle klimaforan­dringer, og i sidste ende må pengene tale deres sprog,« siger hun.

Da Christine Lagarde blev praesident for ECB i november sidste år, erklaerede hun kampen mod klimaforan­dringer »missionkri­tisk« og var fortaler for, at denne skulle indgå i centralban­kens overordned­e strategi.

Hun fortaeller, at den igangvaere­nde pandemi ikke får konsekvens­er for de grønne målsaetnin­ger, og at de, som måtte ønske det, »vil fortryde det.« Til gengaeld vil krisen måske vaere med til at fremme dem.

»Det kan meget vel vaere, at netop denne krise vil aendre vores opfattelse af globaliser­ing, naerhed, korte forsynings­kaeder og kontrol over ens skaebne,« udtaler hun til Financial Times og tilføjer:

»Landenes forhold og forretning­smodeller er nødt til at blive revideret. (…) Landene kan ikke udelukkend­e blive drevet og understøtt­et af handel.«

Opkøb har skabt ro

Fortalere for grøn omstilling har opfordret centralban­ken til at aendre sin strategi og saelge obligation­er i virksomhed­er, som har et stort klimaaftry­k.

Men kritikere mener, at sådanne beslutning­er er op til politikern­e.

Flere centralban­ker har diskuteret muligheden for at inkludere mål om grøn omstilling, når det kommer til opkøb af obligation­er. Heriblandt Bank of England, der vil se på tiltag efter coronakris­en. Den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve, har endnu ikke udmeldt noget konkret.

Christine Lagarde udtaler desuden i interviewe­t, at ECB’s opkøbsprog­ram har vaeret effektivt og med til at berolige markedet betydeligt. Men hun mener samtidig, at genopretni­ngen efter krisen er praeget af usikkerhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark