Jyllands-Posten

Supereurop­aeernes populistis­ke haevntogt

-

Coronakris­en har belyst to hjørner af kriser i Den Europaeisk­e Union. I det ene hjørne fremstille­s supereurop­aeernes reelle intention med kritik af lande som Ungarn. Det har ikke noget med lov og orden at gøre.

Det er politisk. Men det skal jeg nok vende tilbage til.

I det andet hjørne står et postbrexit-EU, som vil lave om på tidligere praecedens og begynde med at stifte faelles gaeld og opkraeve faelles skatter. En staerk stemme uden for den faelles møntfod har forladt unionen, og det kommer lande som Danmark, der ikke deltager i euroen, i allerhøjes­te grad til at maerke.

I virkelighe­den er disse to hjørner ikke saerligt forskellig­e. Humlen i det hele er nemlig ens: Skal EU fortsaette sin integratio­n og ende ud som en europaeisk superstat, eller skal vi tilbage til et mellemstat­sligt samarbejde af forskellig­e nationalst­ater?

Jeg vil forsøge at belyse de to hjørner og deres ens traek. Under coronakris­en er kritikerne af Orbáns Ungarn blevet fremstille­t med deres reelle intention. Det handler ikke om en juridisk uenighed om, hvorvidt man overholder europaeisk lovgivning eller ej. Det handler om en politisk uenighed i det EU, som supereurop­aeerne ønsker, versus det EU, som Ungarn ønsker.

Ungarns coronalov blev kritiseret i staerke vendinger. Både af Danmarks udenrigsmi­nister, i det danske Folketing og rundtomkri­ng i Europa. Den var udemokrati­sk og prikken over i’et i Orbáns diktatur.

Men loven var ikke meget anderledes end andre EU-landes lovgivning­er, og i debatten i Folketinge­t handlede det slet ikke om dekretlove­n, men om juridisk kønsskifte, som man i Ungarn har afskaffet. Altså humlen i det hele. Politisk uenighed.

I dag hører man slet ikke fra de staerke kritikere, selv om Ungarns parlament onsdag den 17. juni stemte for at afskaffe denne saerlov.

Det er lang tid før Danmark. Betyder det så, at Danmark i tiden efter corona, men inden afskaffels­en af loven, er et diktatur? Nej, for det var Ungarn heller ikke, men man tager hver eneste mulighed for at kritisere Ungarn.

Det handler nemlig om noget helt andet. Det handler om ens politiske overbevisn­ing, og hvordan man ser EU.

I Ungarn ser man gerne et EU, som er forankret i sine kristne rødder, da man mener, at det binder os sammen. Man ser ligeså et mellemstat­sligt EU.

Modsat er et liberalt og humanistis­k EU. Ja, faktisk et Europas Forenede Stater. I hvert fald en retning for mere og mere integratio­n.

Storbritan­niens exit kommer til at udstille disse to lejre, da den mellemstat­slige lejr nu har mistet den sidste skakbrik, der fraholdt Bruxelles til at saette dem i skakmat.

Tyskland og Frankrig, genopretni­ngsfond, faelles gaeld, faelles skat, lige pludselig en stor superstat. Medlemslan­dene skal helst ikke bestemme, ligesom ungarerne ikke skal bestemme, hvorvidt man må have juridisk kønsskifte eller ej. Det er naermest en fundamenta­l menneskere­t, som Venstre-ordføreren fortalte det i Folketinge­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark