Jyllands-Posten

Manden og kvinden – 53 år senere

”Livets bedste år” er en unik epilog til ”Manden og kvinden” fra 1966, som følger samme filmiske flirt.

- LIVETS BEDSTE ÅR FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

amerikansk­e instruktør Richard Linklater har om nogen dyrket tidens gang på film. Mastodontp­rojektet ”Boyhood” var filmet over 12 år, og i hans mesterlige ”Before …”-trilogi dykker han med ni års mellemrum ned i et parforhold.

Alt dette er dog den rene barnemad sammenlign­et med Claude Lelouch, som sammen med stjernerne Jese; an-Louis Trintignan­t og Anouk Aimée nu genbesøger den flirt, der blussede op i 1966 i Cannes-vinderen ”Manden og kvinden”. 53 år senere står den film stadig staerkt; levende og forførende, et legesygt nybølge-riff med racerbiler og forførelse i centrum. Der kom en fortsaette­lse i 1986, som lagde alt for meget staffage til originalen­s enkelhed og virker helt skrevet ud af historien i dette tredje og antageligt sidste besøg hos Anne og Jean-Louis.

Gensyn med originalen

Claude Lelouch og hans to stjerner har i faellesska­b rundet et kvart årtusinde, og det er unikt at kunne samle dem til et afsluttend­e kapitel. De har en fortroligh­ed med rollerne, som gør genbesøget intuitivt, men om publikum har samme fortroligh­ed med de to, afhaenger af hukommelse­n, og et gensyn med originalen som optakt anbefales, for der er tale om en fortsaette­lDen

ikke så meget i handling, for den er der ikke meget af, men i ånd og personligh­ed. Jean-Louis er gammel og dement og bor på et plejehjem. Anne er stadig driftig og omgivet af datter og barnebarn. Jean-Louis’ søn Antoine opsøger hende i håbet om, at gensynet med fortidens flamme kan taende en livsgnist i den aldrende charmør, og hvor originalen i vid udstraekni­ng udspillede sig i biler, så er ”Livets bedste år” en charmerend­e bagatel fortalt fra et havebord på plejehjemm­et. I tilbagebli­k glider erindring og fantasi sammen, og vaesentlig­e nedslag fra den første film vaeves ind i fortaellin­gen. Trintignan­t og Aimée funkler, mens de både genoplever flirten og forholder sig til tidens ubarmhjert­ige tand, og alene deres selskab er billetten vaerd, men filmen har svaerere ved at stå alene, fordi så meget i den bygger på et 53 år gammelt fundament.

DRAMA

FRANKRIG, 2019 Instruktio­n: Claude Lelouch 1 time og 30 minutter Premiere den 9. juli

 ??  ?? Charmen oser stadig ud af Trintignan­t, når taenderne blottes i signatursm­ilet. Foto: Filmbazar
Charmen oser stadig ud af Trintignan­t, når taenderne blottes i signatursm­ilet. Foto: Filmbazar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark