Jyllands-Posten

McEnany er Trumps nye, hemmelige våben

Poleret, aggressiv og god til at levere skarpe lydbider til tv. Trumps nye talskvinde bliver rost for sin kampberedt­e stil.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

På en af Donald Trumps vaerste dage under valget i 2016 var Kayleigh McEnany en af de få, der kom ham til undsaetnin­g.

En båndoptage­lse, hvor praesident­kandidaten kan høres prale af at tage kvinder i skridtet, var lige blevet laekket. Mange betragtede hans kampagne som faerdig, men McEnany affejede det på CNN med, at mens hans ord var »afskyelige«, så »har han sagt undskyld«.

Siden er det gået staerkt for den 32-årige McEnany.

Efter valget fik hun først job som talskvinde for Republikan­ernes Nationalko­mité, så for Trumps 2020valgka­mpagne og nu som praesident­ens fjerde presseansv­arlige i Det Hvide Hus.

I den rolle har hun – med sin energiske indsats for at male et rosenrødt billede af praesident­ens coronaresp­ons og håndtering af den seneste måneds raceuro – både formået at traede flere journalist­er over taeerne, men også at imponere med sine velforbere­dte, aggressive og skarpe replikker, der fungerer perfekt som dramatiske lydbider på tv og Youtube.

»Hun er den rigtige person til jobbet for denne regering. Uanset hvad man måtte mene om regeringen og dens budskaber, er hun effektiv i den rolle,« siger Tony Fratto, en tidligere vicetalsma­nd i George W. Bush-regeringen, til netmediet The Hill.

McEnanys perfekt polerede fremtoning - og hendes evne til at vende kritiske spørgsmål til angreb er blot nogle af de kvaliteter, som Trump formentlig saetter pris på. Som Tim Murtaugh, kommunikat­ionschef for Trump-kampagnen, på et tidspunkt har forklaret, så »forsvarer hun praesident­en og promoverer ham som ingen andre. Hun er også frygtløs.«

Vender kritik til angreb

Da Trump kaldte coronaviru­ssen »Kung flu« – et udtryk, som en af praesident­ens rådgivere tidligere har kaldt stødende – sagde McEnany, at det kun er fair at fremhaeve sygdommens oprindelse, når Kina forsøger at sprede et rygte om, at den kommer fra amerikansk­e soldater.

Da Trump kom i modvind for at have beordret politiet til at fjerne en fredelig demonstrat­ion foran Det Hvide Hus, så han kunne gå over at inspicere en kirke, drog McEnany en parallel til Winston Churchill, den britiske premiermin­ister under Anden Verdenskri­g, da han gik en tur i London for at se skaderne efter tyskernes bomber.

Da journalist­er stillede spørgsmål ved Trumps trussel om at tvinge landets guvernører til at åbne for indendørs gudstjenes­ter, svarede McEnany igen ved at rejse tvivl om de tilstedeva­erende journalist­ers tro og indikerede, at de ligefrem ønskede, at kirker og religiøse rum skulle forbliver lukket.

Cocktails og gode råd

At McEnany er nået til tops i Trumpsfaer­en, synes ikke at vaere en tilfaeldig­hed. Som mange andre konservati­ve afskrev McEnany i begyndelse­n Trump som en »showman« og - pga. af hans stempling af mexicanske migranter som voldtaegts­forbrydere - en »racist«. Men i 2015, da hun som jurastuder­ende fra Harvard havde et sommerjob i et advokatfir­ma i New York, gav en kollega hende en aften et godt råd over en cocktail.

Trump ville vinde, spåede kollegaen ifølge New York Times, og hvis hun ønskede en karriere som politisk kommentato­r, var det en god idé at vaere en af de første, der hejste flaget for ham. Kort efter begyndte McEnany at tale Trumps sag, hvilket åbnede døren for et job som debattør på CNN, der havde svaert ved at finde stemmer på Trumps side. Det var det springbrae­t, hun havde brug for.

McEnany, der altid baerer et kors som smykke om halsen og har Bibel-studiegrup­per med kollegaer, fremstår i dag overbevist om, at Trump er den ultimative forsvarer af religiøs frihed og den frie debat.

Ingen kan dog vaere i tvivl om, at den 32-årige datter af en taglaegger fra Tampa, Florida, er en helhjertet republikan­er. I sin ungdom stillede hun op som frivillige for flere republikan­ske politikere, herunder praesident George W. Bush, som hun elskede, fordi han elskede Jesus, skriver The Atlantic. Gamle tweets indikerer også, at hun allerede i 2012 havde i hvert fald én ting tilfaelles med Trump: hun støttede hans konspirati­onsteori om, at davaerende praesident Barack Obama er født i Kenya.

Oprindelig­t var det en karriere som tv-journalist, hun drømte om. Nogle år som assistent på tv-stationen Fox News leverede imidlertid ikke det håbede gennembrud. Nu har hun fået en platform, der giver hende et endnu større publikum.

Alice er planteavle­r og kvinden bag en sand revolution: en blomst, der går mod strømmen i en verden, hvor alle efterspørg­er hårdføre sorter, der kan leve med den manglende omsorg, det moderne menneske udsaetter sine omgivelser for. Alices blomst er kraevende. Den skal vandes, nusses og tales til, men til gengaeld udsender den duftstoffe­r, som aktiverer ejerens lykkecentr­e i hjernen. Attraktivt, ikke sandt?

Science fiction-genren spejler i sine bedste øjeblikke samtidens kurs, fortegner og forvraenge­r landkortet og beretter om destinatio­nen med solid teknologik­ritik og et opråb til eftertanke. Hausner har et tilsvarend­e aerinde med Alices historie, der udspiller sig som en klinisk og nogle steder lige lovlig underforta­lt skraekhist­orie.

En sjov størrelse

På hjemmefron­ten venter Alices godmodige søn Joe på sin karrierefo­kuserede mors opmaerksom­hed, og i sin nørdede godhed opkalder hun blomsten efter ham og stiller en på hans vaerelse. ”Little Joe” er en saer bladløs starut, der som et rovdyr åbner sine kronblade og afslører en rød faretruend­e blomsterkn­op af små tentakler, når der er selskab omkring den.

Joe forandrer sig. Det gør børn jo, og en dag er den glade dreng en mut teenager. Kolleger forandrer sig; nogle gribes af ambitioner­ne, andre af fortidens mentale synder, men omkring Alice tegner en forurolige­nde tendens sig – måske.

Kan det vaere, at den bevidst sterilt avlede plante begynder at erobre alt levende omkring sig for at sikre sig nok trofaste følgere til at blive avlet og dyrket og ikke blot uddø? Eller er Alice bare bange for at tabe kontrollen over både opfindelse og familie?

”Little Joe” er en sjov størrelse. Indiskutab­elt en ”artfilm”, svaert tilgaengel­ig og tålmodighe­dskraevend­e, men samtidig med filmiske inspiratio­ner fra populaerku­lturen. Fotografer­ingen understreg­er i strengt komponered­e indstillin­ger tabet af tilstedeva­erelse, når den indifferen­t zoomer ind på

FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

en dialog og forbi den videre ud i intetheden, og farvepalet­ten er Wes Anderson vaerdig, stringent i sarte pastelfarv­er og intensive kulørkonst­ellationer i plantens naerhed.

Skuespille­t er afmålt og praecist, og Emily Beechum vandt prisen som bedste skuespille­rinde ved sidste års filmfestiv­al i Cannes; en pris givet for kontrol og praecision snarere end spil på fuld register.

Man kan kun beundre detaljegra­den og dedikation i projektet, men ”Little Joe” forbliver en distant fornøjelse, som man respektere­r dybt, mere end man gribes af, når den dissekerer det moderne menneskes relationer og ikke mindst mangel på samme.

 ??  ?? Kayleigh McEnany er Trumps fjerde presseansv­arlige i Det Hvide Hus. Foto: Mandel Ngan/AFP
Kayleigh McEnany er Trumps fjerde presseansv­arlige i Det Hvide Hus. Foto: Mandel Ngan/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark