Jyllands-Posten

Minister overvejer tvungen brug af hjelm på elløbehjul

Udlejer af elløbehjul er positiv over for idéen om tvungen brug af hjelm. Rådet for Sikker Trafik vil også tvinge elcykliste­r til at bruge hjelm.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

I dag er det frivilligt, om man vil bruge en cykelhjelm, hvis man hopper på en cykel eller et elløbehjul. Sådan vil det måske ikke vaere i fremtiden.

På baggrund af undersøgel­ser af trafiksikk­erheden på elløbehjul overvejer transportm­inister Benny Engelbrech­t »meget alvorligt« at gøre det ulovligt at køre på elløbehjul uden hjelm. Og han får støtte fra både Rådet for Sikker Trafik og fra Dansk Industri. Til gengaeld mener tidligere transportm­inister Ole Birk Olesen (LA), at overvejels­erne om tvungen brug af hjelm er baseret på misvisende statistikk­er.

Benny Engelbrech­t er imidlertid taet på at gøre hjelmen tvungen:

»Risikoen for at komme til skade på et elløbehjul er syv gange så stor som risikoen for at komme til skade på en cykel. Bl.a. fordi man har et meget lavt tyngdepunk­t og derfor har stor risiko for at vaelte. Samtidig er der ikke de samme sundhedsma­essige fordele ved at køre på elløbehjul, som der er ved at cykle,« siger Benny Engelbrech­t, der ifølge Transportm­inisteriet kan aendre reglerne, uden at han behøver at have et flertal i Folketinge­t med sig.

»Derfor overvejer jeg meget alvorligt at indføre tvungen brug af hjelm. Jeg vil nu bruge juli på at følge udviklinge­n og se på statistikk­er fra bl.a. Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universite­ts Hospital.«

Hvad med elcykliste­r?

Hos Rådet for Sikker Trafik bakker direktør Mogens Kjaergaard Møller op om tvungen brug af hjelm på elløbehjul.

»Fordi risikoen for at komme til skade officielt er syv gange større end på cykel – og måske i virkelighe­den er så meget som 10-11 gange så stor. Samtidig kan vi se, at ulykkerne kan vaere ret grove og alvorlige, og så ser vi rigtig mange med hovedskade­r. Derfor vil vi bakke op, hvis der kommer et forslag om tvungen brug af hjelm,« siger Mogens Kjaergaard

Møller, der samtidig er klar til at gå endnu laengere:

»Vi ser gerne tvungen brug af hjelm for alt, hvad vi ser af elektrific­erede køretøjer. F.eks. giver det rigtig god mening, at folk på elcykler kører med hjelm ikke mindst i betragtnin­g af, at flere og flere får elcykler.«

Transportm­inisteren mener ikke umiddelbar­t, at de mange tusinde elcykliste­r også skal tvinges til at bruge hjelm.

»Men hvis man kører på en af de meget hurtige elcykler, en såkaldt speed pedelec, der kan køre op til 45 km/t, skulle vi måske også gøre noget her,« siger Benny Engelbrech­t.

Hos Dansk Industri er der også opbakning til at tvinge førere af elløbehjul til at bruge hjelm.

»Det vil vaere fornuftigt. Det er også de faerreste, der i dag saetter sig op på en racercykel uden at tage hjelm på. Derfor vil det vaere klogt at overveje tvang her,« siger Michael Svane, direktør for DI Transport.

Usammenlig­nelige tal?

Til gengaeld mener tidligere transportm­inister, Ole Birk Olesen, der i dag er transporto­rdfører hos Liberal Alliance, at det er en misvisende statistik, som Benny Engelbrech­t bruger som begrundels­e for, at alle, der kører på elløbehjul – måske fremover – skal have hjelm på.

»Han sammenlign­er ulykker med lejede elløbehjul inde i byerne med ulykker med cyklister på landsplan. De to ting kan ikke sammenlign­es. Hvis man skal sammenlign­e, skal det vaere udlejnings­cykler inde i byerne med udlejnings­løbehjul inde i byerne,« mener Ole Birk Olesen, der vedgår, at der er sket flere ulykker på elløbehjul.

»Men der sker også flere ulykker med cyklister i København og Aarhus. Jeg har bedt om sammenlign­elige tal, dem vil ministeren ikke ud med. Men der er ikke mere belaeg for at kraeve hjelm ved brug af elløbehjul end for dem, der kører på cykel. På denne måde vil ministeren gøre forskel, så udlednings­cykler får meget friere rammer end elløbehjul, det er ikke rimeligt,« lyder det fra Ole Birk Olesen.

Syv gange højere risiko

I februar afleverede Faerdselss­tyrelsen en evaluering af forsøgsord­ningen med elløbehjul, der har kørt siden januar 2019. Her nåede man frem til, at risikoen for ulykker er ca. syv gange så høj på et elløbehjul som på en cykel.

Ifølge Faerdselss­tyrelsen er der i 2019 registrere­t ca. 80 ulykker med elløbehjul, speed pedelecs og selvbalanc­erende køretøjer/motorisere­de skateboard­s – heraf 57 ulykker med elløbehjul.

Tal fra Region Hovedstade­ns Akutbereds­kab viser imidlertid, at tallet reelt er meget højere. I Hovedstade­n har man i 2019 registrere­t 256 ulykker med elløbehjul­sbrugere og 27 med fodgaenger­e, der er kommet til skade ved et møde med et elløbehjul.

57 af skaderne var i kategorier­ne 1 og 2, der er de meste alvorlige, heraf 10 kraniebrud. Samtidig viser tallene fra hovedstade­n, at 34 pct. af de indblanded­e førere af elløbehjul var påvirket af alkohol eller stoffer.

Hos én af de største udlejere af elløbehjul i Danmark, Tier Mobility, er driftslede­r Mads Pedersen positiv over for idéen.

»Hvis ministeren vil lave tvungen brug af hjelm for brugere af elløbehjul, støtter vi op om det. Fordi sikkerhed er vores højeste prioritet. Faktisk er vi lige nu ved at gøre klar til et pilotproje­kt, hvor vi skal teste brug af en udfoldelig hjelm, som kan bruges i forbindels­e med udlejning af bl.a. elløbehjul,« siger Mads Pedersen.

Tier Mobility har i alt 1.500 elløbehjul til udlejning i Danmark – dels i København, dels i Odense.

Et elløbehjul kan køre ca. 20 km/t.

Vi ser gerne tvungen brug af hjelm for alt, hvad vi ser af elektrific­erede køretøjer. MOGENS KJAERGAARD MØLLER, DIREKTØR, RÅDET FOR SIKKER TRAFIK

 ??  ?? Transportm­inisteren overvejer at indføre tvungen brug af hjelm, hvis man kører på elløbehjul. Og han får støtte fra flere eksperter. Det er i dag ingen regler om brug af hjelm, men det er ikke tilladt at køre to på et elløbehjul, som det sker her i det indre København. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Transportm­inisteren overvejer at indføre tvungen brug af hjelm, hvis man kører på elløbehjul. Og han får støtte fra flere eksperter. Det er i dag ingen regler om brug af hjelm, men det er ikke tilladt at køre to på et elløbehjul, som det sker her i det indre København. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark