Jyllands-Posten

Danmark er i den absolutte top for eksponenti­el vaekst af coronaviru­sramte

- HANS GREGERSEN professor, dr.med., Hongkong

Nye infektions­sygdomme er den eneste reelle alvorlige sundhedsma­essige trussel mod menneskehe­den. Derfor bør infektions­sygdomme have speciel opmaerksom­hed. Den erkendelse kraever naeppe, at man er infektions­epidemiolo­g, infektions­mediciner eller laege. Som bosat i Østen må man mildest talt undre sig over de danske myndighede­r og deres håndtering af coronaviru­skrisen.

Danmark kan nu bryste sig af at vaere i den absolutte top for eksponenti­el vaekst af coronaviru­sramte. Der har ellers vaeret over en måned laengere end landene i Østen om at forberede sig, så man ikke ville komme i den nuvaerende situation. Danmark har nu ca. fem gange så mange tilfaelde som Hongkong, der har en langt større befolkning­staethed, geografisk naerhed til Kina m.m. Imidlertid blev det ikke taget alvorligt af de danske myndighede­r. Mest rammende er vel udtalelsen fra Sundhedsst­yrelsens direktør blot et par dage før de første danske tilfaelde, at »der er meget lille sandsynlig­hed for, at ny coronaviru­s spredes i Danmark«.

Sundhedsst­yrelsen kan ikke gemme sig under, at dette er nyt territoriu­m, selv om Danmark blev sparet for sars. Det handler desvaerre om, at man ikke har kompetence­rne og almindelig sund fornuft til at håndtere denne slags kriser. Måske man har lyttet til WHO, der har fejlet i denne krise. Det viste sig allerede i starten, hvor man roste Kina for indsatsen på trods af, at Kina gjorte alt for at skjule det. WHO er med andre ord en organisati­on, der lader sine handlinger styre af stormagter­ne.

Sidenhen talte WHO mod at lukke graenser, det eneste middel, der synes at virke på nationalt plan.

Ville man ikke laere af Østen, kunne man på et tidligt tidspunkt have laert af udbruddene i Sydeuropa.

For Hongkong er det ikke nyt territoriu­m, og det sidder dybt i folk, hvad de oplevede under sars. Godt nok viste lokalreger­ingen ikke ansvar i starten af coronaviru­skrisen og valgte at holde graensen til Kina åben, hvilket medførte en del sygdomsram­te i Hongkong. Heldigvis tog folk selv ansvar, og her ser man ser kun enkelte (primaert vesterlaen­dinge), der ikke går med ansigtsmas­ker. Singapore, Hongkong, og sågar også Kina har nu vist, at epidemien kan inddaemmes trods vanskelige vilkår og mod WHO’s anbefaling­er. Det er formentlig kun op til 2-3 pct. af den danske befolkning, der smittes, og som formentlig vil dø. Det kunne vaere langt vaerre med en mere smitsom og dødelig virus, forhåbentl­ig går det slet ikke så galt denne gang.

Det er forståelig­t, hvis folk i situatione­n er forvirrede og uforståend­e over forløbet. De vil huske, når naeste infektion rammer og tage situatione­n i egen hånd, som det er sket i bl.a. Hongkong.

En uvildig undersøgel­seskommiss­ion må efter dette forløb gå i dybden med, hvad der kan forbedres. Sundhedsst­yrelsen og WHO kommer til at omskrive deres retningsli­njer og beredskab, og mon ikke der kommer udskiftnin­g på et par poster. Hvis man ikke vil den lette løsning, mens tid er, må man gå den tunge vej. Dette er dyrt for det danske samfund og erhvervsli­v.

Det kunne vaere langt vaerre med en mere smitsom og dødelig virus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark