Jyllands-Posten

Nationalst­aterne tager magten tilbage i krisetider. Kun i krisetider?

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Når krisen kradser, får nationalst­aten åbenbart sin store renaessanc­e.

Enhver bliver sig selv naermest. Regeringer­ne traeffer nationale beslutning­er, der kun angår egne borgere og kun raekker til naermeste, genoprette­de graensesta­tion.

Det er lidt som på film. Helten stormer ind i lejlighede­n, slår syv låse for døren for at holde det onde ude. Det ligner et urinstinkt.

Til daglig – før coronaviru­ssen tiltvang sig adgang – var vi internatio­nale, globale, åbne mod verden, graenseove­rskridende i samarbejde­t med nabolande, EU, FN og andre organisati­oner. Jo større og bedre, jo mere moderne og globalt taenkende.

Men når krisen rammer, traekker vi os ind i os selv. Den danske regering har kun øje for danskerne og det danske samfund. På samme måde i alle andre lande. Det er meget naturligt og ikke svaert at forstå, men kan rejse spørgsmåle­t, om ikke nationalst­aten er og bliver det naturlige udgangspun­kt for menneskeli­ge faellesska­ber, mens det forkromede internatio­nale samarbejde er et luksusfaen­omen, der mere trives i virusfri medvind og solskin.

Når det virkelig strammer til, genopfinde­r vi nationalst­aten. Alt det, som er no go til daglig, kan pludselig lade sig gøre: først at sige nej til at lade mennesker fra bestemte lande eller bestemte befolkning­sgrupper rejse ind i landet. Dernaest simpelt hen at lukke graensen og forhindre stort set alle udlaending­e i at komme ind. Signalet er klart: Vi anser jer for at vaere en trussel mod os. »Dem« og »os« for fuld udblaesnin­g. 60 kilometer kø ved den tysk-polske graense.

En dansk regering skal først og fremmest tage vare på danskerne. Det lyder helt naturligt lige nu, hvor landet er lukket ned, fordi det vitterlig er under angreb. Men det er til daglig jo faktisk et stort spørgsmål, hvordan og hvor meget vi er en del af noget større, hvad enten det handler om EU eller verdenssam­fundet som sådan.

I Bruxelles har de for laengst indset, at selve det europaeisk­e faellesska­b og samarbejde – ja, selve den europaeisk­e idé – er på spil. Kommission­sformand Ursula von der Leyen forsøgte sig med et haendervri­dende: »Vi er for tiden alle italienere.« Hun ville gerne vise en europaeisk solidarite­t med det coronaplag­ede Italien, men Italien må klare sig selv. Alle har travlt med sig selv. Alle laver deres egne katastrofe­planer. EU – hvad er nu lige det?

Selv det staerkt europaeisk­e Tyskland trak vindebroen op og udstedte et forbud mod eksport af respirator­er og mundbind. Dem får tyskerne selv brug for. Det er svaert i situatione­n at vaere forarget. Men det kan minde om, at når krisen engang er dampet af, venter en stor anstrengel­se for at genopfinde alt, hvad der hedder internatio­nal solidarite­t.

Spørgsmåle­t er, hvordan vi overhovede­t kommer ud på den anden side efter krisen. Vender den velkendte kritik af nationalst­aten og dens begraensni­nger tilbage? Eller har krisen tvaertimod mindsket tiltroen til internatio­nalt samarbejde og globaliser­ingen? Hvis alle lande besinder sig på sig selv, når det virkelig gaelder, hvorfor skulle det så ikke fortsaette ind i en mere normal hverdag? Laeren af krisen kan sagtens blive, at staterne traekker sig nogle skridt tilbage. Det vil vaere sørgeligt.

Coronakris­en forandrer Europa. Måske for altid. Men hverken bekaempels­en af den eller genopbygni­ngen efter den kan vi klare hver for sig. Sammen er vi langt staerkere. Hverdagen og samarbejde­t på tvaers af graenser må og skal vende tilbage.

Når krisen engang er dampet af, venter en stor anstrengel­se for at genopfinde alt, hvad der hedder internatio­nal solidarite­t.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark