Jyllands-Posten

Dygtig, men uden wow-effekt:

Tyske Patrick Jany skal skabe ro på bagsmaekke­n, efter svingdøren har snurret livligt på Esplanaden i 2019.

- SILLE WULFF MORTENSEN LEONORA BECK sille.w.mortensen@finans.dk leonora.beck@finans.dk

Stabilitet, respekt og ingen store armbevaege­lser

Formentlig­t tre kvaliteter, de fleste saetter pris på hos en mand med ansvar for finanserne i en milliardvi­rksomhed.

Og skal man tro den tidligere arbejdsgiv­er og samarbejds­partnere, så er det, hvad A.P. Møller-Maersk får med sin nye kassemeste­r, tyske Patrick Jany.

»Det er med stor beklagelse, at vi har modtaget Patrick Janys beslutning om at forlade virksomhed­en,« fastslår Hariolff Kottmann, der er formand og konstituer­et adm. direktør i Clariant, det schweizisk­e kemiselska­b, som Patrick Jany har tilbragt hele sin karriere i.

»Patrick Jany har unaegtelig­t spillet en ledende rolle i vores historie. Han (...) har jo vaeret med til at skabe vores virksomhed fra begyndelse­n,« siger han i en børsmeddel­else.

Finansdire­ktøren er velanset og har en saerlig evne til at skabe gode relationer til både investorer og analytiker­e, men er derudover en relativt privat person, der ikke har problemer med at stå i baggrunden, lyder det.

Stor baggrundsv­iden

»Han har en stor baggrundsv­iden, der tydeligvis raekker ud over hans staerke forståelse for finansiell­e nøgletal. Når jeg har vaeret på roadshows med Clariant, har Patrick Jany sågar vaeret mere praecis og ligefrem end topchefen. Jeg mener, han er en gevinst for Maersk,« siger Philipp Gamper, analytiker i Zürcher Kantonalba­nk, den fjerdestør­ste bank i Schweiz.

Han har i en årraekke daekket Clariant og kalder Patrick Jany »driftssikk­er«.

Men det nye job i Maersk er også en stor mulighed – og udfordring – for den 52-årige tysker.

For selv om Clariant er en børsnotere­t forretning med aktivitete­r i 53 lande, er danske Maersk en helt anden liga.

Det seneste årsregnska­b, som er for 2018, viser en omsaetning i Clariant på 6,6 mia. schweizerf­ranc svarende til 46,3 mia. kr.

A.P. Møller-Maersk kom ud af 2018 med en omsaetning på 267 mia. kr. og har i øvrigt en forretning, der er noget mere kompleks.

Patrick Jany overtager samtidig tøjlerne efter en hektisk periode med usaedvanli­g udskiftnin­g på Esplanaden.

Hans forgaenger, Carolina Dybeck Happe, meldte i efteråret sin afgang og siger farvel til Esplanaden efter bare 11 måneder til fordel for en stilling som kassemeste­r i den amerikansk­e teknologio­g industrika­empe General Electric.

Det skete, kort efter at koncernens mangeårige driftsdire­ktør, Søren Toft, forlod koncernen til fordel for et job

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark