Jyllands-Posten

S-medlemmer: Kritik af udligning er ikke vores bord

Utilfredse borgmestre får ikke megen hjaelp fra de lokalvalgt­e i debatten om udlignings­reform.

- MIE LOUISE RAATZ mie.l.raatz@jp.dk

Mens flere S-borgmestre laegger pres på regeringen i spørgsmåle­t om et nyt udlignings­system mellem kommunerne, er der ikke den store hjaelp at hente hos deres egne, lokale kandidater på Christians­borg.

Flere socialdemo­kratiske folketings­medlemmer valgt i de områder, der står til at skulle betale mest til andre kommuner, vil nemlig slet ikke blande sig. Det er en sag mellem borgmestre­ne og regeringen, siger de:

»Vi har hver vores roller i dette,« siger stedfortra­edende MF’er Dorthe Hindborg, der har opstilling­skreds i Skanderbor­g-området, hvor kommunen står til at skulle betale 55 mio. kr. med det socialdemo­kratiske udspil.

»Man kan jo ikke vaere enig på tvaers af niveauer, forstået på den måde, at der vil vaere nogle kommuner, der bliver ramt, selv om man ville ønske, at de ikke blev ramt. Det er jo typisk ens egen, man har det sådan med,« siger hun.

Regeringen­s udspil laegger i alt op til at omfordele over 20 mia. kr. om året mellem landets 98 kommuner.

Skanderbor­gs borgmester, Frands Fischer (S), har vaeret en af de største kritikere af udspillet til udlignings­reformen, som han har kaldt »uretfaerdi­gt«, »taet på uartigt«.

Ikke min rolle

Direkte adspurgt, om Dorthe Hindborg – som borgmester­en – gerne vil have et andet resultat for sin valgskreds’ kommune, svarer hun:

»Det forholder jeg mig ikke til. Det er ikke min rolle. Jeg sidder jo ikke i Folketinge­t for kun at repraesent­ere kommuner i min kreds. Jeg sidder der for at gøre, hvad der er bedst for Danmark.«

Det samme lyder fra folketings­medlem Henrik Møller (S) valgt i Helsingør, der står til en regning på 22,6 mio. kr.:

»Selvfølgel­ig er det traels, men som en del af et regeringsp­arti står jeg selvfølgel­ig ved, at udgangspun­ktet er at prøve at lave en udligning, der tager udgangspun­kt i, hvem der er velhavende, og hvem har det svaert.«

Regeringen­s udspil vil bl.a. flytte omkring 1,4 mia. kr. årligt fra hovedstads­området til resten af landet. Samtidig skal kommuner, der har mange borgere med sociale problemer, have flere penge. Og en raekke »skaevheder«, der ifølge regeringen har tilgodeset de velstående kommuner i saerligt Nordsjaell­and, skal afskaffes.

Håber S-toppen lytter

Roskilde Kommune står til at skulle af med 45 mio. kr., mens nabokommun­en Lejre skal af med 28,9 mio. kr. Mette Gjerskov (S), der er valgt i Roskilde-kredsen, har »ingen kommentare­r« til, hvordan hun ser på sit partis udspil til en reform.

Folketings­medlem Daniel Toft (S), der er opstillet i Favrskov og Hedenstedk­redsene, mener, at det er »vigtigt at huske, at man er landspolit­iker«:

»Og at der er mange rigtige bevaegelse­r i det her udspil på landsplan.«

Kommunerne Favrskov og Hedensted står til at skulle betale hhv. 40,7 mio. kr. og 16, 8 mio. kr. som følge af udlignings­udspillet. Begge kommuners S-borgmestre har vaeret blandt udlignings­debattens fremmeste kritikere.

Daniel Toft håber, at regeringen ender med at lytte til kommunerne­s indvending­er:

»Nu kommer der en proces, hvor der kommer input fra både andre partier og de kommuner, som ikke synes, det her er landet helt perfekt. Og det, syntes jeg, man skal huske at lytte til.«

Borgmestre­ne i Favrskov og Hedensted forstår den knibe, udlignings­debatten saetter de lokale folketings­medlemmer i:

»Sandheden er jo nok, at de ikke har den store indflydels­e lige på det her,« siger Favrskov-borgmester Nils Borring (S).

Jeg sidder jo ikke i Folketinge­t for kun at repraesent­ere kommuner i min kreds. DORTHE HINDBORG (S), STEDFORTRA­EDENDE MF’ER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark