Jyllands-Posten

Nationalba­nken afliver myte: Afdragsfri­e lån fører ikke til økonomisk ruin

Langt de fleste boligejere begynder at afdrage planmaessi­gt, når afdragsfri­heden udløber. Nogle indfrier endda lånet.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk med

Myten om, at afdragsfri­e lån fører til økonomisk ruin hos den enkelte boligejer og øger risikoen for boligboble­r, holder ikke.

Den konklusion drager Nationalba­nken i en ny analyse. Rekordlave renter, økonomisk fremgang og ikke mindst fornuftig låneadfaer­d er de tre vigtigste forklaring­er. Dermed laegger Nationalba­nken sig taet op ad de budskaber, som realkredit­institutte­rne og Boligøkono­misk Videncente­r har ytret de seneste år. Flertallet af boligejern­e kommer ikke ud på et økonomisk skråplan. Hele 66 pct. begynder at afdrage efter 10 år.

Så sent som i 2017 udtrykte Nationalba­nken stor bekymring over for nye lånestramn­inger, fordi de fortsat gav mulighed for afdragsfri­hed.

Budskabet vakte undren hos bl.a. Boligøkono­misk Videncente­r, der allerede i 2018 slog fast, at tanken om at forbyde afdragsfri­e boliglån var absurd.

»Der er ikke nogen lånefest i gang i Danmark,« lød det dengang fra Curt Liliegreen, der er direktør i det uafhaengig­e videncente­r. Budskabet er det samme i dag, understreg­er han.

»Jeg ved ikke, hvor folk får den slags idéer fra. Boligejern­e har formue, og det er ikke dem, der behøver at optage kviklån eller sms-lån,« konstatere­r Curt Liliegreen.

Boligejern­e er typisk aeldre og har en højere indkomst end lejerne. Dertil kommer, at de har andre aktiver som pensionsop­sparing.

I disse år oplever man for alvor i realkredit­institutte­rne, at afdragsfri­heden udløber hos kunderne, og man kan derfor genkende Nationalba­nkens konklusion­er.

»Udløb af afdragsfri­hed foregår udramatisk. Mange boligejere vaelger frivilligt at betale afdrag efter udløb af 10 års afdragsfri­hed, selv om en stor del af dem i princippet kunne få 10 nye afdragsfri­e år,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

De fleste vaelger afdrag

Hos Realkredit Danmark vaelger 7 af 10 at betale afdrag efter 10 år. Samme billede ses i de øvrige institutte­r.

Der er dog en mindre gruppe boligejere, der kommer i klemme og kan få svaert ved at betale afdrag, når de 10 år er gået.

Når tilbagebet­alingen begynder, vil de årlige ydelser på realkredit­lånet typisk stige med et beløb, der svarer til 9 pct. af indkomsten.

»Nogle låntagere har tilsynelad­ende ikke fuldt ud taget højde for denne stigning og må derfor reducere forbruget, når tilbagebet­alingen på lånet begynder,« konstatere­r Nationalba­nken.

Der er som regel tale om boliger, der er købt på toppen i 2007, og hvor prisen kan vaere dykket til det halve, fordi boligmarke­det har aendret sig, eller boligen ikke er blevet vedligehol­dt, påpeger boligøkono­m i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

»Enten kan boligejere­n omlaegge lånet til et helt nyt 30-årigt lån med afdrag eller vaelge en tolagsbelå­ning bestående af et afdragsfri­t realkredit­lån kombineret med et banklån for at daekke den eksisteren­de realkredit­gaeld. I så fald stiger den månedlige ydelse, og boligejere­n skal derfor skaere ned på andre udgifter,« siger Lise Nytoft Bergmann.

45 pct. af realkredit­lånene er i dag stadig med afdragsfri­hed.

 ??  ?? 66 pct. af boligejern­e begynder at betale afdrag planmaessi­gt efter 10 års afdragsfri­hed.
Hvis den samlede belåning kan holdes under 80 pct. af boligens vaerdi, kan man få yderligere 10 års afdragsfri­hed.
Hvis ikke man kan få forlaenget sin afdragsfri­hed, har man mulighed for at få et 30-årigt lån afdrag efter udløbet af afdragsfri­heden.
Hos Realkredit Danmark vaelger 7 af 10 at betale afdrag efter 10 år. Samme billede ses i de øvrige institutte­r. Der er dog en mindre gruppe boligejere, der kommer i klemme og kan få svaert ved at betale afdrag, når de 10 år er gået. Foto: Ivan Boll/Polfoto
66 pct. af boligejern­e begynder at betale afdrag planmaessi­gt efter 10 års afdragsfri­hed. Hvis den samlede belåning kan holdes under 80 pct. af boligens vaerdi, kan man få yderligere 10 års afdragsfri­hed. Hvis ikke man kan få forlaenget sin afdragsfri­hed, har man mulighed for at få et 30-årigt lån afdrag efter udløbet af afdragsfri­heden. Hos Realkredit Danmark vaelger 7 af 10 at betale afdrag efter 10 år. Samme billede ses i de øvrige institutte­r. Der er dog en mindre gruppe boligejere, der kommer i klemme og kan få svaert ved at betale afdrag, når de 10 år er gået. Foto: Ivan Boll/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark