Jyllands-Posten

Instruktør har smidt maendene

Céline Sciamma ser sig selv som en aktivist på filmkunste­ns vegne og vil bryde med forestilli­ngen om, at der skal vaere en konflikt i enhver filmfortae­lling.

- KATRINE SOMMER BOYSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r kultur@jp.dk

Af og til er det fravaeret af noget, der får os til at blive allermest opmaerksom på det. Sådan forklarer den franske instruktør Céline Sciamma det bemaerkels­esvaerdige fravaer af maend i sin premiereak­tuelle Cannes-manuskript­vinder ”Portraet af en kvinde i flammer”. Der er nemlig stort set ingen maend med i filmens to timers spilletid, og det er et helt bevidst valg, fortaeller instruktør­en, da Jyllands-Posten møder hende i Paris.

”Portraet af en kvinde i flammer” handler om den kvindelige kunstner Marianne (spillet af Noémi Merlant), der i 1760’ernes Frankrig ankommer til et slot ved Bretagnes kyst, hvor hun får til opgave at portraette­re rigmandsda­tteren Héloïse (Adèle Haenel), der skal giftes bort til en mand i Milano. Han vil gerne se sin kommende hustru an, inden han endegyldig­t går med til giftermåle­t. Men Héloïse vil ikke portraette­res, og til den mandlige kunstner, der var blevet hyret til opgaven før Marianne, ville hun end ikke vise sit ansigt, så Marianne må lade, som om hun er på slottet for at gå ture med Héloïse om dagen for så i hemmelighe­d at male hende om natten. Men de to kvinder forelsker sig i hinanden undervejs og indleder efter mange blikke frem og tilbage en affaere.

Maskulint blik

Det bringer os tilbage til det med de manglende maend, for hvis der er noget, filmindust­rien har vaeret kendetegne­t af og er blevet kritiseret for gennem filmhistor­ien, så er det at se verden gennem et maskulint blik. Den fortaellin­g var Sciamma ikke interesser­et i at gentage endnu en gang.

»Jeg var interesser­et i, hvad der sker, når man eliminerer eller formindske­r den maskuline tilstedeva­erelse,« siger Sciamma.

»Hvad sker der med et rum, når der kun er kvinder til stede?«

Spørgsmåle­t er ikke retorisk, men var et Sciamma stillede sig selv forud for optagelser­ne:

»Jeg ville have, at publikum skulle dele filmens kvinders intimitet og ensomhed.«

Og ved at lade filmen foregå langt ude på landet løsrevet fra omverdenen er det stort set kun Marianne, Héloïse og den unge husholders­ke Sophie (Luàna Bajrami), der er til stede.

Maend definerer samtalen

»Der skulle vaere fuldkommen lighed og tillid mellem kvinderne i filmen, og det var blevet forstyrret, hvis jeg havde placeret en mand midt i det hele. Det havde aendret dynamikken fundamenta­lt,« forklarer Sciamma, der fortaeller, at spørgsmåle­t om de manglende maend er det, hun er blevet stillet flest gange, mens hun har promoveret filmen.

»Og det er jo paradoksal­t, at selv når jeg tager maendene ud af billedet, så er de med til at definere samtalen. Men sådan er patriarkat­et,« siger hun med et tørt grin.

Det er samtidig vigtigt for Sciamma at slå fast, at hun på ingen måde har ønsket at skabe en verden, hvor maend er usynlige eller ikke eksisterer, tvaertimod har hun set ”Portraet af en kvinde i flammer” som en mulighed for et mandligt publikum at glemme sig selv:

»Jeg vil gerne give maend den oplevelse ikke at vaere definerend­e for en handling. Den oplevelse har kvinder jo hele tiden i biografen.«

Kaerlighed­sforholdet mellem Marianne og Héloïse er flettet taet sammen med kunstneren­s arbejde. Det var også portraetku­nsten, der var udgangspun­ktet for filmen. Uden at vide saerligt meget om kvindelige kunstnere i 1700-tallet gik Sciamma i

 ??  ?? »Der skulle vaere fuldkommen lighed og tillid mellem kvinderne i filmen, og det var blevet forstyrret, hvis jeg havde placeret en mand midt i det hele. Det havde aendret dynamikken fundamenta­lt,« forklarer Céline Sciamma.
Foto: PR
»Der skulle vaere fuldkommen lighed og tillid mellem kvinderne i filmen, og det var blevet forstyrret, hvis jeg havde placeret en mand midt i det hele. Det havde aendret dynamikken fundamenta­lt,« forklarer Céline Sciamma. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark