Jyllands-Posten

»Det er meget svaert at argumenter­e for, at man er forfulgt af klimaet«

Klimaflygt­ninge kan i de nuvaerende retssystem­er verden over have svaert ved at få asyl. Jurister er uenige om, hvorvidt de nuvaerende regler kan rumme klimaflygt­ningene.

- RASMUS BLOCH HANSEN rasmus.b.hansen@jp.dk

Den 20. januar kom FN’s Menneskere­ttighedsko­mité med en afgørelse, som markerer et nyt kapitel i spørgsmåle­t om de såkaldte klimaflygt­ninge, og som kan betyde fremtidige aendringer i de globale asylsystem­er.

Sagen handler om Ioane Teitiota, som bor på stillehavs­øgruppen Kiribati, der er et af de steder i verden, som er mest udsat for havstignin­ger. Han ankom i 2007 til New Zealand og søgte asyl i landet. Det fik han og familien afslag på i 2015.

Ioane Teitiota klagede til FN’s Menneskere­ttighedsko­mité, som nu fem år efter er kommet med en afgørelse.

I afgørelsen skriver komitéen, at det kan vaere i strid med menneskere­ttighedern­e, hvis et land vaelger at hjemsende en person i et spørgsmål om klimaasyl. Afgørelsen er ikke bindende, men skal ses som vejledende.

»Problemet bliver større«

Den kan dog bane vejen for, at verdens lande vil behandle sager om klimaflygt­ninge anderledes.

»Det begynder i stigende grad at vaere aktuelt, og jo laengere tid man lurepasser på spørgsmåle­t, desto større bliver problemet,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen, der er juraprofes­sor ved Københavns Universite­t.

Han mener, at det nuvaerende regelsaet »ikke er designet til problemet«. Thomas Gammeltoft-Hansen forudser, at fortolknin­gen enten kan udvikle sig i tråd med menneskere­ttighedsko­mitéens nye beslutning, eller at stater regionalt vil gå sammen om mere målrettede aftaler.

Det er isaer i Asien og Afrika, at folk flygter fra klimaudfor­dringer som havstignin­ger, oversvømme­lse og tørke.

»Det er jo tydeligt for enhver, at klimaforan­dringerne mange steder er meget reelle. Med den nye afgørelse siger komitéen, at klimaudfor­dringerne, som tvinger folk på flugt, skal vaere umiddelbar­t foreståend­e og ikke om 10-15 år, hvis retten til at vaere klimaflygt­ning skal gaelde,« lyder det fra Thomas Gammeltoft-Hansen.

Flygtninge i klemme

Juraforske­ren Nikolas Feith Tan, der er tilknyttet Institut for Menneskere­ttigheder, er enig i, at klimaflygt­ninge kan komme i klemme:

»Det grundlaegg­ende problem for klimaflygt­ninge er, at den nuvaerende flygtninge­konvention foreskrive­r, at man som flygtning skal vaere forfulgt af en bestemt grund. Det er meget svaert at argumenter­e for, at man er forfulgt af klimaet.«

Nikolas Feith Tan ser det ikke som sandsynlig­t, at der kommer nye regler i de kommende år:

»I fremtiden vil der vaere mange asylsøgere, som efter den nye afgørelse vil haevde, at de skal beskyttes under menneskere­ttighedern­e. Menneskere­ttighedsko­mitéen har med den nye afgørelse vist, at klimaflygt­ninge kan inkluderes i det nuvaerende regelsaet.«

Juraforske­ren siger endvidere, at det kan blive et problem for en klimaflygt­ning at bevise, at faren er nu og her.

Thomas Gammeltoft-Hansen fortaeller, at han ved, Flygtninge­naevnet er stødt på mange sager, hvor klimaudfor­dringer indirekte har spillet en årsag til personers flugt:

»I mange asylsager kan vi i dag se, at klimaudfor­dringer har vaeret med til at udløse de konflikter eller den diskrimina­tion, som asylsøgere­n er flygtet fra. Men det er ikke klimaforan­dring i sig selv, der udløser asyl.«

Begge eksperter er enige i, at det i høj grad er et politisk spørgsmål, hvordan man i fremtiden vil håndtere klimaflygt­ninge.

Den nye afgørelse har blandt andet udløst debat i Norge.

»Jeg tror, at dette er starten på en stor sikkerheds­politisk udfordring, og at de konkrete følger af FN-konvention­en er noget, som må diskuteres naermere. Også her i Norge,« siger Lene Westgaard-Halle fra det konservati­ve regeringsp­arti Høyre til NRK.

Jon Helgheim fra det indvandrer­kritiske Fremskritt­spartiet ser anderledes på tingene:

»Det er helt utaenkelig­t, at klima skal give grundlag for asyl.«

 ??  ?? Østaten Kiribati mellem Hawaii og Australien spåes i løbet af nogle årtier at vaere ubeboelig på grund af global opvarmning. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Østaten Kiribati mellem Hawaii og Australien spåes i løbet af nogle årtier at vaere ubeboelig på grund af global opvarmning. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark