Jyllands-Posten

Undervisni­ngminister­en fastholder, at muslimske friskoler skal lukkes

Først i naeste folketings­samling forventer regeringen at vaere klar med en konkret model for det forslag, som Socialdemo­kratiet praesenter­ede i 2017.

- STEEN A. JØRGENSSEN MIE LOUISE RAATZ Steen.A.Jorgenssen@jp.dk mie.l.raatz@jp.dk

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­zTheil fastslår, at Socialdemo­kratiet stadig vil fjerne statstilsk­uddet til muslimske friskoler.

Men regeringen har endnu ikke fremsat et konkret lovforslag.

»Vi arbejder på den konkrete model. Min forventnin­g er, at vi allerede i løbet af naeste folketings­samling kan vaere klar med den model,« siger hun.

I har talt om det her siden 2017. Burde I ikke for laengst have haft modellen på plads?

»Reelt har vi haft siden i sommer, hvor vi overtog regeringsm­agten. Vores udfordring har vaeret, at vi ikke kunne få den tidligere regering med på idéen, så vi har ikke haft apparatet til at finde den tekniske løsning. Det er ikke helt simpelt, og vi gør tingene grundigt. Men vi har ikke sat noget i stå – vi mener fuldstaend­ig uforandret, at det er uacceptabe­lt, at vi yder støtte til skoler, hvor børn med minoritets­baggrund klumpes sammen og afskaeres fra at have danske legekammer­ater,« siger Pernille Rosenkrant­z-Theil, som ikke laegger skjul på, at S-forslaget i praksis går ud på at lukke de muslimske friskoler.

I 2018 vurderede Justitsmin­isteriet, at forslaget rejste »vaesentlig­e spørgsmål« i forhold til både Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention og Grundloven­s § 70, som forbyder diskrimina­tion på baggrund af f.eks. afstamning.

Alligevel fastholder Rosenkrant­z-Theil, at tilskuddet skal fjernes.

»Vores påstand er fortsat, at de juridiske problemer kan løses. Det handler om, hvilken model man har taenkt sig at laegge frem.«

Hvilken model arbejder I så på nu?

»Det får du at vide, når vi er klar til at fremlaegge den.«

Kan du ikke komme det lidt naermere?

»Nej, ikke endnu.«

Vil du garantere, at jeres lovforslag kommer til at overholde både grundlov og konvention­er – altså at det ikke diskrimine­rer?

»Det er en no-brainer. Jeg er faktisk taet på at blive fornaermet over, at du overhovede­t stiller spørgsmåle­t.«

Du fastholder altså, at I kan fjerne støtten til muslimske friskoler uden at diskrimine­re?

»Ja. Og efter min mening er det et udtryk for mangel på politisk vilje, at den tidligere regering ikke løste problemet.«

Diskvalifi­ceret

Hvad vil du sige til de muslimske friskoler, som faktisk gør et godt stykke arbejde med at haeve elevernes karakterer, og som ikke forstår, hvorfor I vil lukke dem?

»Det er dejligt, at skolerne gør sig umage for, at børnene bliver dygtige til dansk og matematik. Men ligegyldig­t hvor gode de bliver, aendrer det ikke på, at skoler med over 50 pct. indvandrer­e stadig ikke leverer den del af skolegange­n, som handler om at laere børnene de sociale koder, der er nødvendige for at begå sig i det danske samfund.«

Så de skoler må forberede sig på at dreje nøglen om, hvis I får jeres flertal på plads?

»Ja, står det til mig, så skal børnene gå på nogle andre skoler end i dag.«

Hvor laenge skal de vente på svar?

»Det tager den tid, det tager, at få forslaget faerdigt.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark