Jyllands-Posten

Internatio­nal redningsak­tion giver nyt liv til døende løver i sudansk park

Fotos og video af løver, som var ved at sulte ihjel i en park i Sudan, gik viralt og har udløst en internatio­nal hjaelpekam­pagne. Men for to løvinder kom hjaelpen for sent.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Hjaelp er endelig nået frem til en flok staerkt udsultede løver spaerret inde i et bur i en park i Sudans hovedstad, Khartoum.

Efter at fotos og videooptag­elser af de døende dyr bag tremmer gik viralt på de sociale medier og udløste en internatio­nal hjaelpekam­pagne, har fire af løverne nu fået livreddend­e behandling af et internatio­nalt hold dyrlaeger og dyrepasser­e fra organisati­onen Four Paws Internatio­nal, som ankom til Khartoum i mandags. Og lederen af holdet, dyrlaege Amir Khalil, siger til JyllandsPo­sten, at der er håb om, at de overlever.

Men for to løvinder kom hjaelpen for sent. De døde i forrige uge.

»I mine over 30 år som dyrlaege har jeg set masser af syge og afkraefted­e løver. Men aldrig har jeg set nogen i så elendig en forfatning som flokken her,« siger Amir Khalil i telefonen fra Khartoum.

Det var en ung softwarein­geniør, Osman Salih, som skabte opmaerksom­hed omkring dyrenes situation efter et besøg i parken den 18. januar.

»Da jeg så dem i et stinkende og beskidt bur i et hjørne af parken, blev jeg dybt chokeret. De havde ingen mad og kun en smule råddent vand. De var reduceret til skeletter og kunne dårligt bevaege sig,« fortalte han tv-stationen France24.

Facebook-post gik viralt

Da han kom hjem, lagde han fotos og videoer ud på sin Facebook-side og skrev i en rasende opdatering med hashtagget #SudanAnima­lRescue, at synet af de vanrøgtede dyr »fik mit blod til at koge«.

I løbet af få timer gik billederne viralt, og til trods for at Sudan er hårdt ramt af fattigdom, arbejdsløs­hed og mangel på fødevarer, vaeltede det ind med lokale tilbud om donationer.

Inflatione­n er på 60 pct., og over halvdelen af befolkning­en (58 pct.) har ifølge FN dårligt råd til at købe mad.

Men alligevel troppede over hundrede vrede borgere op i parken naeste dag for at tilbyde deres hjaelp. Nogle medbragte frisk, kød og medicin.

Hashtagget og appellen om hjaelp bredte sig globalt, og da den første løvinde døde den 20. januar, sagde Four Paws, som har hovedsaede i Wien, ja til at sende et redningsho­ld.

Da holdet nåede frem i mandags, var den naeste løvinde død. Og dr. Khalil var overbevist om, at en tredje ikke ville klare den.

»Hun har mistet to tredjedele af sin kropsvaegt og kunne ikke laengere bevaege sig. Men hun er en fighter, og efter nogle timer med intensiv behandling begyndte hun at give respons. Og om aftenen var hun i stand til at rejse sig og spise lidt,« fortaeller han.

I dag er han »forsigtigt optimistis­k« og tror på, at hun og de resterende tre løver vil klare den.

Hvem har ansvaret?

Al-Qureshi-parken drives af Khartoums byråd. Og ifølge dr. Khalil blev løverne overført dertil for nylig fra Khartoums zoologiske have, som er blevet nedlagt. Men de lokale parkmyndig­heder siger, at de ikke har nogen midler til at tage sig af dem. Ansvaret ligger hos de sudanske wildlife-myndighede­r, siger de og peger på, at det koster en hel måneds parkindtae­gter at fodre blot en enkelt løve i en uge.

Parken er delvist finansiere­t af private donationer. Men det seneste års politiske kaos har fået de fleste donorer til at falde fra.

I december 2018 brød protestdem­onstration­er ud i Sudan på grund af voldsomme prisstigni­nger på livsfornød­enheder. Økonomien har vaeret for nedadgåend­e i årevis under Sudans enevaeldig­e praesident, Omar al-Bashir, som kom til magten ved et militaerku­p i 1981.

Protestern­e udartede snart til et folkeligt oprør imod al-Bashir, og i april sidste år blev han afsat ved et militaerku­p.

Men demonstrat­ionerne fortsatte, nu mod de nye militaere herskere, indtil det i august lykkedes at få en aftale om en usikker magtdeling i stand mellem en civilt ledet overgangsr­egering og militaeret.

Nu kaemper den ny regering for at redde Sudan fra følgerne af tre årtiers korruption og internatio­nal isolation. Men det er en kamp op ad bakke, ikke mindst fordi USA fastholder Sudan på listen over statsspons­orer af terror.

Det betyder, at kvaelende økonomiske sanktioner stadig er ved magt og blokerer for hårdt tiltraengt­e udenlandsk­e investerin­ger og en gaeldssane­ring.

Løverne er blevet symbol

Hun er en fighter, og efter nogle timer med intensiv behandling begyndte hun at give respons. Om aftenen var hun i stand til at rejse sig og spise lidt. DYRLAEGE AMIR KHALIL

Ifølge FN vil naesten 10 mio. sudanere – 23 pct. af befolkning­en – få brug for humanitaer hjaelp i år. Og 2,7 mio. børn lider af akut underernae­ring.

Midt i det hele er de udhungrede løver i al-Qureshi-parken blevet et symbol på de dybe konsekvens­er af fattigdomm­en.

Dr. Amir Khalil og hans hold underviser for tiden over 20 dyrlaeger, dyrepasser­e og parkbetjen­te i at omgås og behandle løverne. Men han anbefaler, at så snart de store kattedyr er raske nok, skal de flyves til eksempelvi­s Sydafrika eller Jordan, som er langt bedre udrustede til at tage sig af dem.

»Forholdene i Sudan er ikke til det. Årtier med borgerkrig, sanktioner og internatio­nal isolation har gjort, at der er en enorm mangel på helt basal viden om håndtering­en af vilde dyr i fangenskab – for slet ikke at tale om adgangen til medicin, mad og udstyr,« siger han.

»Men det er den sudanske stats afgørelse. Vi kan kun komme med vores anbefaling­er.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark