Jyllands-Posten

Man forstår ikke, at andre folk og kulturer nogle gange ser anderledes på tingene

- HERLUF HANSEN forhenvaer­ende ambassadør Lyndby, Kirke Såby

Så lykkedes det atter JyllandsPo­sten at traede ved siden af.

Avisen mangler åbenbart et filter, der kan sortere ting fra, der ikke burde trykkes i en ordentlig avis. I stedet fremturer man bare med sit »ingen grund til undskyldni­ng«. Det var på ingen måde intentione­n, hensigten ville jeg nok sige, hvis jeg ikke taler engelsk, at fornaerme hverken det kinesiske folk eller Kina.

Vel, af selvsamme avis fremgår, at det ikke desto mindre er lykkedes ganske godt. Her lykkedes det avisen at såre måske en milliard kinesere. Med Muhammedte­gningerne var det en milliard muslimer, man kraenkede.

Man kalder sig eller kaldte sig Danmarks internatio­nale avis. Hvilken ved sagen om Muhammed-tegningern­e gav anledning til nogen traekken på smilebånde­ne, da avisen indtil da havde vaeret totalt ukendt uden for kongeriget. Nu er avisen blevet kendt, men desvaerre måske ikke for det gode. Nej, Jyllands-Posten er overordent­lig lokal. Det fremgår til overflod.

Man har ikke forstået, at andre folk og kulturer nogle gange ser anderledes på tingene, end vi gør i Danmark. Man var ikke klar over og tog i hvert fald ikke hensyn til, at Muhammed er noget helt saerligt for muslimerne.

Og nu det kinesiske flag og dets symbolske stjerner, der betyder ganske meget for Kina og kineserne. I øjeblikket er en national krise i gang, måske er sygdommen også nået til Danmark. Så er det altså malplacere­t at more sig med at lave om på deres flag.

Det kan godt vaere, at man ikke havde taenkt på, hvordan det kunne blive opfattet i Kina. Men når man så konstatere­r, at dette er sket, og Kina forlanger en undskyldni­ng, burde man vaere så stor, at man var i stand til at fremkomme med en form for beklagelse eller undskyldni­ng i stedet for at fremture med sit »det kan ikke komme på tale«.

I øjeblikket er en national krise i gang, måske er sygdommen også nået til Danmark. Så er det altså malplacere­t at more sig med at lave om på deres flag.

De danske politikere­s optraeden skal jeg helt afstå fra at kommentere. Men som jeg skrev på Facebook: Det er vel ikke forbudt at taenke sig om og udvise lidt pli for at bruge et lidt gammelt udtryk.

Eller er det også blevet gammeldags?

PS. Hvis I skulle have glemt det, var det mig, der undskyldte for Muhammed-tegningern­e i Nordafrika. Jeg har nu ikke taenkt mig at rejse til Kina og mener i øvrigt ikke, at de de to sager på nogen måde er ligevaerdi­ge.

Skurken dengang var ikke Jyllands-Posten, men statsminis­ter Anders Fogh, der kunne have forhindret, at sagen fik de ulykkelige konsekvens­er, den fik. Og som I stadig må opleve konsekvens­erne af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark