Jyllands-Posten

Aarhusians­ke aftenskole­mastodonte­r bruger kommunalt tilskud forskellig­t

Undervisni­ng af handicappe­de fylder mest hos FO-Aarhus, mens FOF Aarhus er en mere almen aftenskole.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

FO-byen har aftenskole­n FOAarhus døbt sit hovedsaede, som gradvist er blevet opbygget i Frederiksg­ade og Vester Allé i hjertet af Aarhus.

Også FOF Aarhus driver aftenskole fra en mondaen adresse: Fredensgad­e 36, der går under navnet Bispegårde­n.

Disse to aftenskole­r har ikke kun fremtraede­nde placeringe­r i det aarhusians­ke gadebilled­e, men skiller sig desuden ud ved at vaere de absolutte giganter, hvad angår tilskud fra Aarhus Kommune.

FOF Aarhus og FO-Aarhus saetter sig således på 74 pct. af Aarhus Kommunes tilskud til folkeoplys­ende undervisni­ng, fremgår det af en opgørelse, som JP Aarhus har fået aktindsigt i hos kommunens afdeling for sport og fritid, der administre­rer folkeoplys­ningsmidle­rne.

Samlet set er der afsat 32,7 mio. kr. til undervisni­ng hos byens 35 aftenskole­r, hvor FOF Aarhus og FO-Aarhus tegnede sig for henholdsvi­s 10,7 og 13,6 mio. kr.

Selv om FO Aarhus opnår det største tilskud på aftenskole­området, er det dog langtfra alle kurserne, som er tilgaengel­ige for den brede offentligh­ed.

Kan få en social slagside

Godt nok er der en raekke kurser i bl.a. sprog, mavedans og it, men handicapun­dervisning – eller såkaldt saerligt tilrettela­gt undervisni­ng, som oftest ikke er tilgaengel­igt for den brede befolkning, udgør 72 pct. af FOAarhus’ tilskud fra kommunen.

»Handicapun­dervisning­en er en prioritet for FO-Aarhus, fordi vi gerne vil gøre en forskel for forskellig­e grupper af vores samfund. Vi vil understøtt­e alle danskeres muligheder for aktivt at deltage i samfundsli­vet,« lyder begrundels­en fra Torben Dreier, skoleleder i FO-Aarhus. Han tilføjer:

»Vi vil sikre, at en langt bredere del af befolkning­en får glaede af og andel i den almene folkeoplys­ning, end hvis vi kun lavede aktivitete­r, der henvendte sig til ressources­taerke borgere.«

Som beskrevet i JP Aarhus mandag har netop handicapun­dervisning­en medvirket til, at der er blevet faerre aftenskole­r i Aarhus. Undervisni­ngsformen udløser nemlig et forhøjet tilskud sammenlign­et med den traditione­lle aftenskole­undervisni­ng, hvilket er med til at udhule aftenskole­rnes samlede økonomi. Den såkaldte daekningsg­rad – andelen af udgifter, som aftenskole­rne får daekket – er således faldet fra 92 pct. i 2013 til 76 pct. i 2019.

Søren Peter Hansen, direktør i FOF og formand for de aarhusians­ke aftenskole­rs paraplyorg­anisation, Folkeoplys­ningssamvi­rket, finder det problemati­sk, hvis daekningsg­raden bliver ved med at falde.

»Så får det en social slagside, da nogle ikke vil have råd, når det bliver dyrere og dyrere for en aktivitet. Der saettes i Aarhus flere penge af end andre steder, men skolerne presses af, at de, der deltager, betaler mere og mere af kagen selv,« siger han.

Ifølge Søren Peter Hansen er FOF Aarhus »klart størst på den almene undervisni­ng« – altså de traditione­lle aftenskole­kurser, og han vurderer, at aftenskole­n har flest deltagere.

»FOF kendetegne­r sig ved at vaere mangfoldig. Vi har en meget bred palet af udbud. Det har vi haft fra begyndelse­n i 1949.«

En stor del, 54,6 pct., af det kommunale tilskud, som FOF Aarhus modtager, går dog til handicapun­dervisning. Søren Peter Hansen konstatere­r, at der er sket et fald i denne type undervisni­ng. Han siger om aftenskole­ns nuvaerende

»Det betyder bl.a., at vi også har hensynstag­ende undervisni­ng.«

De store er dygtige

fordeling:

Handicapun­dervisning­en er en prioritet for FO-Aarhus, fordi vi gerne vil gøre en forskel for forskellig­e grupper af vores samfund. Torben Dreier, skoleleder i FO-Aarhus.

Hos FO Aarhus siger Torben Dreier, at folkeoplys­ningsforbu­ndet har hjulpet en del aftenskole­r med at fastholde deres aktivitete­r.

»Vi har vaeret med til at løfte administra­tionen for nogen, der alternativ­t skulle bruge rigtig mange ressourcer på papirarbej­de fremfor fokus på det vigtigste, nemlig indholdet i den undervisni­ng, der tilbydes,« siger skoleleder­en.

Som eksempel peger Torben Dreier på, at den over 20 år gamle teaterskol­e Move’n Act for et par år siden var ved at kaste håndklaede­t i ringen, men blev reddet af en fusion med FO Aarhus i begyndelse­n af 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark