Jyllands-Posten

Danske storkoncer­ner kaemper med eksplosive lønstignin­ger

Lønningern­e i Østeuropa stiger kraftigt i disse år, og det laegger et heftigt omkostning­spres på en stribe danske virksomhed­er. Coloplasts samlede lønstignin­ger er tredoblet på blot et år.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Danske virksomhed­er har i årevis sparet millioner af kroner på at udflage produktion til Østeuropa, men nu går besparelse­rne stille og roligt op i røg.

Store lønhop har lagt et massivt omkostning­spres på virksomhed­erne. Det gaelder eksempelvi­s Coloplast og Velux, der begge har produktion­sfacilitet­er i Ungarn.

»Lønniveaue­t i Østeuropa er generelt staerkt stigende, og det er selvfølgel­ig en udfordring for ikke bare Coloplast, men for en raekke danske selskaber,« siger Niels Leth, aktieanaly­sechef i investerin­gsbanken Carnegie.

I Ungarn har der vaeret lønstignin­ger på mellem 10 og 15 pct. om året. Det har medvirket til, at de samlede lønstignin­ger i Coloplast er tredoblet på blot et år. Tallet er steget til 6 pct. det seneste år, hvilket står i skaerende kontrast til udviklinge­n de tre foregående år, hvor lønstignin­gerne har ligget på henholdsvi­s 2, 1 og 1 pct.

»Vi har flere tusinde medarbejde­re på et arbejdsmar­ked, der er rigtig meget under pres,« siger Kristian Villumsen, adm. direktør i Coloplast, med henvisning til Ungarn, der i mange år har vaeret kendt som både et godt og billigt sted at producere f.eks. medicinsk udstyr.

12.000 ansatte

Coloplast har på globalt plan omkring 12.000 fuldtidsbe­skaeftiged­e, og et par tusinde af dem befinder sig i Ungarn, hvor størstedel­en af omkostning­erne til produktion kommer fra.

Hos vinduespro­ducenten Velux, der beskaeftig­er ca. 1.000 medarbejde­re i Ungarn, ønsker man ikke at kvalificer­e lønstignin­gerne, men koncernen bekraefter udfordring­en.

»Vi oplever også et stigende lønpres fra isaer blue collar-medarbejde­rne på vores fabrik i Ungarn,« hedder det i en skriftlig kommentar.

Udviklinge­n får virksomhed­erne til at gå nye veje i bestraebel­serne på at imødegå udviklinge­n, påpeger Carnegie.

»Når lønniveaue­t stiger meget i en region, ser man ofte, at virksomhed­er søger videre. Coloplast har søgt mod Costa Rica, mens Demant har søgt mod Mexico,« siger Niels Leth.

Coloplast forsøgte allerede sidste år at daemme op for problemati­kken ved købe en grund på 100.000 kvm i Costa Rica og gå i gang med byggeriet af en fabrik på 60.000 kvm.

En manøvre, der langtfra er atypisk i den globale medicobran­che.

Også høreappara­tkoncernen Sonova har tidligere haft meget produktion i Kina, som nu er flyttet til Vietnam.

Også det hastigt voksende selskab Abacus Medicine, der er specialise­ret i at parallelim­portere medicin, maerker udviklinge­n.

Tilfredshe­d hos Abacus

Priserne på originalme­dicin kan svinge meget fra land til land, og ved at købe laegemidle­rne i et land til en lavere pris kan Abacus Medicine saelge dem videre i et andet land med fortjenest­e.

Her spiller Ungarn en helt central rolle, og selskabet beskaeftig­er i dag knap 500 medarbejde­re i landet, hvilket er mere end dobbelt så mange som i Danmark. Det er også i Ungarn, at Abacus Medicines største produktion­sfacilitet ligger.

Ifølge adm. direktør Flemming Wagner er lønstignin­gerne i landet bredt funderet.

Det gaelder ansatte med korte uddannelse­r såvel som laengereva­rende uddannelse­r, der f.eks. typisk arbejder med regulatori­ske anliggende­r eller kvalitets- og proceskont­rol.

Det har dog endnu ikke skraemt Abacus Medicine ud af landet.

»Selv om lønniveaue­t stiger i Ungarn, er vi stadig meget tilfredse med vores setup i Budapest. Det har vi ingen aktuelle planer om at lave om på. Abacus Medicine byder hver måned velkommen til nye ansatte i Ungarn, og det gør vi naturligvi­s, fordi vi fortsat kan finde dygtige

Selv om lønniveaue­t stiger i Ungarn, er vi stadig meget tilfredse med vores setup i Budapest. Det har vi ingen aktuelle planer om at lave om på. FLEMMING WAGNER, ADM. DIREKTØR, ABACUS MEDICINE

 ??  ?? Coloplast-topchef Kristian Villumsen anerkender, at lønudvikli­ngen i Ungarn, hvor Coloplast beskaeftig­er et par tusinde medarbejde­re, er en seriøs udfordring. Foto: PR
Coloplast-topchef Kristian Villumsen anerkender, at lønudvikli­ngen i Ungarn, hvor Coloplast beskaeftig­er et par tusinde medarbejde­re, er en seriøs udfordring. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark