Jyllands-Posten

Anne Isaksen blev en del af statistikk­en, som pensionsse­lskaberne advarer mod: »Jeg vil rigtig gerne praestere og levere«

Der bliver stillet højere krav til os i dag, lyder det fra en ledende overlaege om flere stresstilf­aelde.

- ALEXANDER BITSCH KRISTOFFER BRAHM alexander.bitsch@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk ANNE ISAKSEN

Anne Isaksen blev i 2017 langtidssy­gemeldt med stress. Hun blev dermed en del af det stigende antal pensionsku­nder, som bliver langtidssy­gemeldt som følge af stress. En udvikling, som pensionsse­lskaberne nu advarer om.

Det koster nemlig pensionsse­lskaber, samfundet og den enkelte penge. Men en enkel løsning på problemet er ikke nem at få øje på, lyder det fra en pensionsdi­rektør.

Stressen

Anne Isaksen var traet, men alligevel kunne hun vågne midt om natten med et saet i kroppen og en puls, der galoppered­e af sted. Hun slog det hen. Det gik vel over af sig selv, taenkte hun.

Det begyndte at føles som influenza, og Anne Isaksens laege fandt ud af, at hun havde en kold lungebetae­ndelse. På laegens ordre forholdt hun sig i ro i en weekend. Efterfølge­nde tog hun med familien til Spanien for at slappe af.

Det blev til alt andet end afslapning.

Kroppen sagde stop. Hun fik kvalme, kunne ikke sove om natten, og på kort tid tabte hun fem kilo. Hun var ramt af stress.

»Jeg er meget passionere­t omkring alt, hvad jeg laver, og i bagklogska­bens lys kan jeg se, at jeg havde givet den lidt for meget gas. På arbejdet havde jeg taget meget ansvar, men jeg kan ikke sige, at det var mit arbejdes skyld, for jeg er også mor med stort M. Jeg vil rigtig gerne praestere og levere. Det skal ikke vaere 80 pct. Det skal vaere 100 pct.,« siger den 48-årige Anne Isaksen.

Hun endte med at vaere sygemeldt i 10 måneder.

Med sin sygemeldin­g blev Anne Isaksen en del af det voksende antal danskere, som bliver ramt af stress.

På Arbejdsmed­icinsk Klinik på Regionshos­pitalet Herning, hvor man får henvist patienter med arbejdsrel­ateret stress, har man flere forklaring­er på udviklinge­n.

»Der bliver stillet højere krav til os i dag, men vi stiller samtidig også højere krav til os selv. Folk vil have et perfekt arbejdsliv og et perfekt privatliv, og så er vi online hele tiden,« siger Ole Carstensen, der er ledende overlaege på klinikken.

Pengene

Langtidssy­gemeldinge­r er dyre. Både for pensionsse­lskaberne, samfundet og kunderne. De tre store kommerciel­le pensionsse­lskaber PFA

Pension, Danica Pension og Velliv havde tilsammen et underskud på ca. 2 mia. kr. på deres sundhedsfo­rsikringer alene i 2018.

Det på trods af at priserne på sundhedsfo­rsikringer generelt har vaeret stigende. Pensionsse­lskaberne har derfor en klar økonomisk interesse i at få nedbragt antallet af langtidssy­gemeldinge­r.

Løsningen

For samfundet som helhed er det også dyrt med langtidssy­gemeldinge­r, og endelig kan det ramme pensionsse­lskabernes kunder på pengepunge­n.

»Det vil for mange betyde en de facto-nedgang i det, man får udbetalt,« siger Steen Michael Erichsen, adm. direktør i Velliv.

Endelig er der de omkostning­er, som ikke kan måles eller vejes.

»Det har vaeret ensomt at gå med, men vi skal bryde tabuet. Jeg synes generelt, at vi er blevet bedre til at tale om det. Man behøver ikke at vaere svag for at blive ramt. Det kan ramme os alle,« siger

Anne Isaksen. Efter 10 måneder som sygemeldt vendte Anne Isaksen tilbage til sin arbejdspla­ds. Dog ikke på fuld tid. Men det er målet.

»Jeg er kommet rigtig godt på vej, fordi jeg har fået så meget støtte og opbakning fra familie og venner. Og min arbejdsgiv­er har givet mig ro, så jeg er blevet mødt med forståelse,« siger Anne Isaksen.

Pensionsse­lskaberne har de seneste år sat flere ressourcer ind i forhold til sundhedsom­rådet, og der er søsat flere tiltag, som skal få antallet af langtidssy­gemeldinge­r som følge af stress til at falde.

Anne Isaksen kom ind i et forløb via sit pensionsse­lskab, Velliv, der havde til formål, at hun skulle bevare forbindels­en til arbejdsmar­kedet. Derudover blev hun tilknyttet en coach.

»Det har gjort den store forskel for mig. Jeg har fået en masse vaerktøjer, som jeg arbejder aktivt med for at få skabt nogle positive forandring­er. Min coach vandt min tillid, så jeg bare kunne vaere mig selv og fortaelle, hvor ondt jeg havde i sjaelen. Det var en rejse, der begyndte, og nu kan jeg se på mig selv og min situation på en anden måde,« siger Anne Isaksen.

På trods af diverse tiltag i pensionsse­lskaberne er kurven endnu ikke knaekket.

Ifølge den ledende overlaege på Arbejdsmed­icinsk Klinik på Regionshos­pitalet Herning ligger der et større arbejde forude, hvis udviklinge­n skal vendes.

»Det kraever en samfundsde­bat,« siger Ole Carstensen.

I de enkelte pensionsse­lskaber mener man heller ikke, at man kan løse opgaven alene.

»Vi har brug for, at vi rykker sammen om det. Hele samfundet. Det er alle selskaber og i samarbejde med det offentlige. Vi gør rigtig meget, men vi kan ikke løse de store samfundspr­oblemer med stress alene,« siger Lone Ryberg, der er chef for skade og helbred i Danica.

Velliv peger også på, at både erhvervsli­v, pensionsse­lskaber og Christians­borg må gå sammen for at løse problemet. Selskabets øverste chef er dog ikke sikker på, at kurven er knaekket om tre år. Der er nemlig usikkerhed om, hvordan man bedst forebygger stress.

»Indtil nu er det sådan, at vi faegter i blinde, i forhold til hvor de største effekter i forhold til forebyggel­se er,« siger Steen Michael Erichsen.

Spørger man Anne Isaksen, hvordan man kan nedbringe antallet af stressramt­e, kommer der et enkelt råd:

»Vi skal have tabuet til at gå vaek. Bare det, at vi taler meget mere om det, kan hjaelpe. Vi bliver målt på de ting, vi skal levere, og jeg kan godt vaere bekymret for, om man tør at sige fra. Bliver man så opfattet som en, der ikke har kraefter nok? Det vil hjaelpe, hvis man kan komme derhen, hvor man tør sige noget, inden det er gået for langt. Det handler ikke om, at man ikke er en god nok medarbejde­r eller omsorgsful­d nok mor.«

Man behøver ikke at vaere svag for at blive ramt. Det kan ramme os alle.

medarbejde­re til en rimelig løn,« lyder det fra Flemming Wagner i en e-mail.

En positiv udvikling

Selvom udviklinge­n altså rammer en raekke danske virksomhed­er, er det ifølge Niels Leth også vaerd at huske på, at den grundlaegg­ende er udtryk for en positiv makroøkono­misk udvikling.

»Den tiltagende mangel på arbejdskra­ft i Østeuropa er med til at skabe løninflati­on, og det er med til at sørge for, at de østeuropae­iske lande får styrket købekrafte­n. Det er jo et eller andet sted det, som EU går ud på. Ud fra en generel velfaerdst­ankegang kan man ikke have noget imod det,« siger Niels Leth.

 ??  ?? Anne Isaksen havde fuld fart på både job og børnefamil­ie. Men så sagde kroppen stop. Foto: Privat
Anne Isaksen havde fuld fart på både job og børnefamil­ie. Men så sagde kroppen stop. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark