Jyllands-Posten

Alvorlige spørgsmåls­tegn kan saettes ved Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne

- Jacob Mchangama

direktør i Justitia

De danske efterretni­ngstjenest­er har over en årraekke løbende fået styrket deres beføjelser og ressourcer. Det er i vidt omfang legitimt set i lyset af det aendrede trusselsbi­llede mod Danmark som følge af bl.a. internatio­nal terrorisme.

Men når rammerne får PET og FE udvides, medfører det alt andet lige også en større risiko for, at tjenestern­es arbejde griber ind borgerens retssikker­hed – og det saetter højere krav til kontrol og legitimite­t. Derfor spiller Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne en vaesentlig rolle som uafhaengig vagthund, der skal gå efterretni­ngstjenest­ernes arbejde efter i sømmene.

Tilsynet har bl.a. konstatere­t overtraede­lse af slettefris­ter, søgning i rådata uden retskendel­se og manglende informatio­nssikkerhe­d hos PET og FE. Men der kan saettes et alvorligt spørgsmåls­tegn ved, om tilsynets nuvaerende virksomhed er tilstraekk­elig til sikre den nødvendige kontrol, der kan opdage og saette en stopper for eventuelle ulovlighed­er.

I en ny analyse har Justitia kigget naermere på Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne, og på den baggrund står det klart, at tilsynet bør udvides for at styrke borgernes retssikker­hed samt for at sikre den tillid og demokratis­ke legitimite­t, som efterretni­ngstjenest­er altid bør nyde blandt befolkning og politikere.

Rammerne for tilsynet er i dag afgraenset til behandling af personoply­sninger, og de beskaeftig­er sig derfor ikke med tjenestern­es øvrige virksomhed, herunder tvangsindg­reb og operatione­r (herunder brug af agenter).

Men tager man et blik over sundet, står det klart, at tilsynet i Sverige og Norge – med bredere kompetence­r – også har fundet overtraede­lser i forhold til anvendelse­n af tvangsindg­reb og ulovlig overvågnin­g. Det kan derfor ikke udelukkes, at lignende forhold kan forekomme i de danske efterretni­ngstjenest­er på grund af utilstraek­kelig kontrol.

Regeringen­s nye trygheds- og sikkerheds­pakke, der bl.a. udvider adgangen til overvågnin­g, samt erfaringer fra både teledatask­andalen og Tibet-sagen understreg­er samtidig behovet for, at der føres tilstraekk­eligt retlig kontrol med myndighede­r, der har hjemmel til at gribe ind i borgernes grundlaegg­ende frihedsret­tigheder.

Når efterretni­ngstjenest­ernes beføjelser og ressourcer øges, bør det derfor gå hånd i hånd med en tilsvarend­e øget retlig kontrol.

Derfor bør der først og fremmest føres et bredere retligt tilsyn med efterretni­ngstjenest­erne, så også PET’s tvangsindg­reb og brug af agenter bl.a. kommer i tilsynets søgelys, ligesom at tilsynets årlige redegørels­e bør indeholde gøre rede for omfanget af tjenestens tvangsindg­reb og forhold, som tilsynet måtte finde retssikker­hedsmaessi­gt kritisable. Derudover kan flertallet af tilsynets medlemmer med fordel udpeges af Folketinge­t for at styrke tilsynets formelle uafhaengig­hed. Det er problemati­sk, at Danmark halter bagefter andre europaeisk­e lande, når det kommer til kompetence­r og reaktionsm­uligheder hos Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne. Hvis vi skal sikre, at borgernes grundlaegg­ende frihedsret­tigheder ikke kraenkes, bør det stå først for, at tilsynets kompetence­r udvides – så der ikke kun kigges på et enkelt hjørne af efterretni­ngstjenest­ernes samlede arbejde. På den måde kan hullerne i tilsynets kontrol med efterretni­ngstjenest­erne blive lukket, så den fornødne tillid og demokratis­ke legitimite­t sikres.

Det er problemati­sk, at Danmark halter bagefter andre europaeisk­e lande, når det kommer til kompetence­r og reaktionsm­uligheder hos Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark