Jyllands-Posten

Streaming-tjenester går i krig med hinanden – og de små

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Den danske filmbranch­e vil blive støvsuget for talent i de kommende år, når streamingg­iganter som Disney+, Netflix og HBO tørner sammen i seerjagten.

Der er en krig i gang. Og den foregår foran vores øjne. En såkaldt streamingk­rig. I USA skaerpes kampen om seernes opmaerksom­hed og penge for hver måned, mens nye streamingt­jenester ejet af tech- og mediegigan­ter som WarnerMedi­a og Amazon åbner.

Den 1. november åbnede Apple TV+.

I dag er det den laenge ventede Disney+, der lukker op for sluserne på det amerikansk­e marked for i løbet af 2020 at åbne herhjemme.

Som et forvarsel om den nye tid har Disney gennem laengere tid trukket deres materiale tilbage fra andre streamingt­jenester, og Disney+ menes med sit enorme bibliotek af børneindho­ld, familiefil­m som Star Wars-universet og nye superhelte­film i støbeskeen at vaere den største fjende mod Netflix, der var den første på markedet. Netflix åbnede i 2012 på det danske marked og er i dag med sine 150 millioner brugere verden over den største konkurrent for dem alle.

Godt nyt for forbrugern­e?

Der er godt nyt for dem, der elsker amerikansk producered­e serier og synes, at de mindst 79 kr. om måneden, som de betaler for deres Netflix, er for dyrt.

»Det er jo en forbrugerf­est. Priskrigen er startet,« siger medieanaly­tiker Claus Bülow Christense­n.

Et Disney+-abonnement koster 6,99 dollars, omkring 46 kr. om måneden, hvilket er cirka en fjerdedel billigere end Netflix’ billigste basisabonn­ement i USA. Et Amazon Prime-abonnement har en introdukti­onspris på cirka 22 kr. om måneden de første seks måneder, hvorefter man har fri adgang til kanalens egenproduc­erede indhold som CIA-dramaet ”Jack Ryan”-serien eller ”American Gods”.

Selv abonnerer medieanaly­tiker Claus Bülow Christense­n på både Netflix, HBO, Apple TV+, Amazon Prime og TV 2 Play. Han ser meget DR og har lige nu sat Viaplay og C More på standby.

Og trods sin faglige interesse tror han ikke, at han adskiller sig saerskilt fra andre forbrugere.

»I øjeblikket er der rigtig

mange husstande, der føler, at de har fået penge tilovers – både her og i udlandet, hvor mange har opsagt kabel-tv, fordi de synes, at det er for dyrt, og har man så en bred husstand, ja, så ender man sagtens op på en lille håndfuld streamingt­jenester,« siger Claus Bülow Christense­n.

Medierne har i den senere tid skrevet artikler med spørgende overskrift­er om, hvorvidt Netflix vil overleve streamingk­rigen, men ifølge Claus Bülow Christense­n har de store tjenesters bagland så spaekkede pengepunge, at de nok skal overleve, og der er plads til flere spillere på markedet. I stedet for at diskutere om Disney+ eller Netflix bliver den største, mener Claus Bülow Christense­n, at der burde vaere mere fokus på, hvorvidt interessen for det nationale indhold af serier og film vil dø.

Pengepunge i kamp

Det hedder sig, at serien ”The Crown”, hvor seerne kunne følge dronning Elizabeths tidlige regeringst­id, kostede 80 mio. kr. pr. afsnit. Dermed skulle Netflix’ episke biografisk­e seriesats vaere den dyreste serieprodu­ktion nogensinde.

Bare for at saette det i relief så lyder DR Dramas årlige budget på cirka 100 mio. kr. I alt.

»De små har laest skriften på vaeggen. Viaplay vil lave 30 nordiske tv-serier om året. DR er på vej med en Netflixlig­nede app til sit streamingi­ndhold, og TV 2 er staerkt på vej til at aendre identitet til en streamingt­jeneste ved klogeligt at satse på TV 2 Play. Men politikern­e snorksover. Der er en stor kulturpoli­tisk udfordring i at forbedre forholdene for det lokale produktion­smiljø og moderniser­e støtteordn­inger. I stedet diskuterer politikern­e, hvorvidt man skal beskatte Netflix og HBO i Danmark. Og imens stormer tjenestern­e ind over graenserne og laver skandinavi­sk indhold såsom Netflix’ ”The Rain” og ”Pelle Erobreren 2”, som HBO lige nu er i faerd med at producere. Streamingt­jenesterne gør det ikke for at taekkes danske politikere, men for at vinde markedsand­ele,« siger Claus Bülow Christen

DR er på vej med en Netflix-lignede app, og TV 2 er staerkt på vej til at aendre identitet til en streamingt­jeneste. Claus Bülow Christense­n, medieanaly­tiker

sen, der frygter for de skandinavi­ske aktørers overlevels­e.

Netflix har netop nu gang i mindst 100 store nye Netflixser­ier, der optages forskellig­e steder i Europa.

»Med så mange streamingt­jenester med bugnende pengepunge bliver der en benhård kamp om talentet. Det er kun et spørgsmål om tid, før amerikansk­e talentspej­dere har et lille kontor i København, der opsuger de bedste fra produktion­smiljøet og filmskolen. Den amerikansk­e kulturinva­sion har ufattelig mange penge. Vi kommer til at opleve en indholds-tsunami fra nu af,« siger han.

I Producentf­oreningen advarer direktør Jørgen Ramskov mod, at den nationale kamp om talent ikke kan løses ved et quickfix såsom at optage flere elever på filmskolen. Der går for lang tid, før disse er uddannet.

»Det er naturligvi­s positivt, at flere danske talenter har mulighed for at prøve sig af på den internatio­nale scene lige nu. Men hvis man som DR gerne fortsat vil rekruttere fra øverste hylde, må man taenke andre veje. DR og TV 2 kan ikke konkurrere med Netflix på løn, men i stedet kan man i Danmark tilbyde gode kreative arbejdsvil­kår, og de, der har arbejdet for de store, ved, at det er en maskine af rang, hvor netop den kreative frihed kan blive udfordret,« siger Ramskov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark