Jyllands-Posten

Farverigt skofirma tilbyder nu høje haele i Volden

Roccamore er kendt for sine højhaelede sko, der er behagelige at gå i. Fredag åbner firmaet butik i Latinerkva­rteret.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Følger man de to populaere forfattere Leonora Christina Skov og Maren Uthaug på de sociale medier, ved man, at de svaerger til de farverige sko fra det københavns­ke skofirma Roccamore.

Nu er skoene nået til Aarhus. Fredag åbnede firmaet egen butik i Volden i Latinerkva­rteret.

»Vi har vaeret på Roccamore-tours i Jylland mange gange, hvor kunderne kan prøve skoene på, og det viste sig, at her er meget stor efterspørg­sel efter mine sko, så nu åbner vi i Jyllands største by,« fortaeller Frederikke Schmidt, skodesigne­r og indehaver af Roccamore.

Hun er uddannet skodesigne­r i Firenze og har arbejdet for flere store modefirmae­r i Italien, men da hun kom hjem til Danmark igen, kunne hun ikke få arbejde som skodesigne­r.

»I Danmark prioritere­r vi ikke jobbet som skodesigne­r. De kommerciel­le brands tager typisk ud til fabrikkern­e og køber sko, som de så får sat deres eget navn i. Derfor ligner så mange sko i Danmark hinanden, de er købt på de samme fabrikker,« påpeger Frederikke Schmidt.

Komfort på høje haele

Da Frederikke Schmidt ikke kunne få arbejde som skodesigne­r, begyndte hun at laese marketing. I sin bachelorop­gave udviklede hun et firma, der skulle producere komfortabl­e sko med høje haele. Sammen med en ortopaedis­k konstruktø­r lavede hun en sål, som støtter foden til at gå så anatomisk korrekt som muligt på de høje haele, altså med støtte og stødabsorb­ering.

Men Frederikke Schmidt fik en dårlig karakter for sin opgave, og det provokered­e hende så meget, at hun etablerede en crowdfundi­ngkampagne på platformen Kickstarte­r. Den skulle rejse penge til at producere de komfortabl­e højhaelede sko for. Opbakninge­n var så stor, at Frederikke Schmidt grundlagde Roccamore i 2015.

»Lige siden har mine produkter vaeret lavet i samarbejde med kunderne. Det har altid vaeret min mission: at designe sko, som kvinder rent faktisk har brug for,« understreg­er Frederikke Schmidt.

Spørger kunderne

Via Facebook spørger Frederikke Schmidt sine kunder, hvad de mangler af sko og støvler. Når den ønskede model er designet, laegger hun flere varianter ud, så kunderne kan vaere med til at bestemme design, farve og navn. Og selv om kundernes ønsker går imod hendes egne, bliver skoene sat i produktion.

For eksempel kan hun ikke lide farven brun, men det vil kunderne have, så Roccamore har brune sko i sit sortiment. Alligevel har Roccamore-skoene en klar stil.

De er feminine, ofte farverige og har altid hael, fra 5,5 cm til 8,5 cm. Hver model er opkaldt efter en kvinde, og også her er det kunderne, der kommer med forslag til navne efter en kvinde i deres liv, som de mener har fortjent at få en sko opkaldt efter sig.

Den taette kontakt til kunderne får Frederikke Schmidt også ved at stå en lørdag hver måned i butikken i København for at høre, hvad kunderne har af ønsker og kommentare­r. Hun er også at traeffe til åbningen af den nye Aarhus-butik i denne uge.

Kun egne butikker

Roccamore, der betyder ”et fort af kaerlighed” på italiensk, skal i gang med at ekspandere i Sverige og Norge, dog kun med egne butikker.

»Vi bliver kimet ned af skobutikke­r, der vil forhandle

Roccamore, men vi siger altid nej tak. Kommer vi til at ligge i andre butikker, kan jeg ikke laengere have den taette kontakt til kunderne og sikre deres gode oplevelse i butikken,« siger Frederikke Schmidt.

Hun er ikke bange for butiksdøde­n, som også haerger i Latinerkva­rteret. 72 pct. af hendes salg ligger nemlig online.

»68 pct. af dem, der køber deres første Roccamore-sko i en fysisk butik, køber deres andet par online hos os. Jeg designer mine sko ud fra fem grundforme­r, og når en kunde først kender pasform og størrelse på en model, kan hun sagtens købe online efterfølge­nde,« påpeger Frederikke Schmidt.

Hun mener også, at destinatio­nsbutikker som hendes har størst mulighed for at overleve.

Det vil sige butikker, som kunderne går bevidst efter, fordi de har set produktet online.

»Vores kundetrafi­k i de fysiske butikker drives af vores onlinebuti­k.

Det er svaerere den anden vej, fordi kvinder ikke laengere har så lang tid til at gå rundt i gaderne og shoppe,« afslutter Frederikke Schmidt.

Vores kundetrafi­k i de fysiske butikker drives af vores onlinebuti­k. Det er svaerere den anden vej, fordi kvinder ikke laengere har så lang tid til at gå rundt i gaderne og shoppe. Frederikke Schmidt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark