Jyllands-Posten

VERDENSHAV­ENE STIGER

-

»Stormflods­konstrukti­oner skal desuden indarbejde­s som et positivt greb i den eksisteren­de bykerne. Det er dyrt, men også en potentiel løftestang for byfornyels­e og skabelse af nye rekreative oplevelses­rum og kiler langs byen,« siger Charlotte Sinkbaek Schow.

Milliardre­gning venter på store byer

Det vurderes i en rapport fra Cowi, der er lavet for Realdania, at der alene i Københavns Kommune skal saettes 7,5 mia. kr. af til skader og genopbygni­ng af huse efter oversvømme­lser, mens Aarhus skal saette 6,2 mia. kr. af. Københavns Kommune har dog mere end dobbelt så mange borgere at fordele udgifterne på.

I alt er der tale om et beløb mellem 90 og 100 mia. kr. for skader langs byer på de danske kyster de naeste 100 år.

»Noget af det, der er interessan­t, men også svaert at formidle, er risikobegr­ebet. Det handler om, hvor mange penge der skal saettes i banken for at imødekomme summen af alle de skader, vi kan forvente de naeste 100 år. Det vil vaere billigere at sikre sig i dag end at vente på udgifterne til skader. Men så skal man have pengene op af lommen her og nu, og det er vanskeligt, da der hele tiden skal prioritere­s,« siger Jeppe Sikker Jensen.

Han peger på, at risikoen for skader er størst i de byer, som ikke tidligere har vaeret plaget af stormflode­r. På den jyske vestkyst har man allerede sikret sig i et sådant omfang, at man er godt sikret mod kommende års stormflode­r, og her betyder det ikke så meget, om havet stiger en halv meter.

Ser vandet som en mulighed

Det samme er ikke tilfaeldet i havnebyer som Randers, Kolding, Vejle og Aarhus.

I sidstnaevn­te bys administra­tionsappar­at har afdelingsc­hef i Teknik og Miljø Simon Grünfeld til opgave at få det bedste ud af de midler, som byrådet saetter af til klimasikri­ng.

Aarhus Byråd har erkendt, at klimaaendr­inger som følge af den globale opvarmning forventes at medføre stigninger i antallet af skybrud, og at der vil strømme mere vand til vandløbene og komme et øget pres på kloakker og regnvandsb­assiner. At mere nedbør også betyder, at grundvande­t vil stige, og at lavtliggen­de områder risikerer at forsumpe.

I et notat fra budgetforl­ig 2020 fremgår det, at man forventer, at det generelle havniveau vil stige. Således har byrådet afsat 10 mio. kr. frem mod 2023 til klimasikri­ng og 30 mio. kr. til sikring af saerligt kritiske veje.

»Det er første skridt i en forhåbentl­ig større prioriteri­ng, så vi også efter 2023 klimasikre­r byen. Det oprindelig­e budgetfors­lag lød på 30 mio. kr. til klimasikri­ng og 150 mio. kr. til de kritiske veje. Men det betyder ikke, at det er et overset område, for kommunen har haft fokus på det i rigtig mange år,« siger Simon Grünfeld.

I 2014 byggede kommunen sammen med forsynings­selskabet Aarhus Vand en sluse ved Dokk1. Slusen, som kostede i omegnen af 50 mio. kr., holder havvandet vaek fra midtbyen ved højvande og gør det samtidig muligt at kontroller­e vandstande­n i Aarhus Å ved at bruge Brabrand Sø som en buffer.

Slusen lukker automatisk, når vandstande­n er 1,4 meter over normal vandstand. Samtidig leder seks pumper vand fra åen ud i havnen, når slusen lukker. Sammenlagt kan anlaegget pumpe 18.000 liter vand pr. sekund.

»Men det, der potentielt kan ske, er, at vi på et tidspunkt får en stormflod, hvor havet skubber den ene vej, samtidig med at vi har for meget vand i åen. Så står vi vores prøve,« siger Simon Grünfeld.

»Dét og så vores kloaknet, som er presset til det yderste, er de ting, der forstyrrer min nattesøvn mest. Vores regnvandsa­fledning og kloakafløb kører i store dele af kommunen i samme rør. Når der har vaeret skybrud, bliver vi nødt til at lukke stranden, fordi vores renseanlae­g ikke kan håndtere maengderne. Vi er i gang med at separere regnvandet fra kloakrøren­e og flytte regnvandet op til overfladen, hvor det kan vaere med til at skabe en mere grøn by. Fordi det alligevel er på tide at udskifte rørene , er det en relativt billig måde at løse en del af problemet på og gøre vandet til en mulighed frem for en byrde. Men at skifte alle rørene er en proces, som tager 40 år,« siger han.

Teknik og Miljø i Aarhus vil bruge en del af de 10 mio. kr. på en detaljeret redegørels­e for ”vandets vej” i Aarhus og en cost-benefit-analyse, der skal sikre, at kommunen hverken bruger for meget eller for lidt på sikring mod vandet i den fremtidige byudviklin­g.

»Vores problemer kan løses, men vi har brug for en naermere analyse. Man skal investere klogt, for man kan meget nemt komme til at overinvest­ere. Man må lave en afvejning af risici og vigtighed og så investere derefter,« slutter Simon Grünfeld.

Ikke svaert at beskytte København

Tidligere i år udtalte professor ved DTU Karsten Arnberg-Nielsen, der er én af landets førende eksperter i konsekvens­er af fremtidens klima, i Jyllands-Posten, at det i fremtiden kan blive nødvendigt at flytte hovedstade­n til eksempelvi­s Roskilde, da det er for dyrt at sikre København mod stigende vandmasser.

Han foreslog ikke Aarhus, Odense eller Aalborg som alternativ, men altså Roskilde, fordi den ikke vil opleve naer så store udfordring­er som andre og større byer. Det skyldes, at byen er placeret højere op i landet, selv om også den ligger ud til vandet.

I Roskilde skal der ifølge Cowi ”kun” saettes knap 300 mio. kr. af til kommende skader, hvilket er lidt mere end 5.800 kr. pr. indbygger.

Men København kan sagtens fortsaette med at vaere hovedstad, mener Jeppe Sikker Jensen, da det er en overkommel­ig opgave at sikre landets største by, som allerede har påbegyndt arbejdet med at sikre sig mod fremtidens oversvømme­lser.

Danmark er med 7.300 kilometer kyststraek­ning et land omgivet af vand

De 10 største byer i Danmark ligger ud til havet eller en fjord. Her bor en tredjedel af den danske befolkning.

Klimaforan­dringerne medfører, at havvandet i fremtiden vil stige, ligesom vi vil komme til at opleve flere oversvømme­lser og stormflode­r. Det vides ikke, hvor meget verdenshav­ene vil stige, men nogle undersøgel­ser peger på omkring 1 meter i 2100.

Denne udvikling kolliderer med danskernes lyst til at bo taet ved vandet, og beregninge­r viser, at omkostning­erne hertil vil stige voldsomt de kommende år. Kilder: Realdania, FN

»Hvis man skal beskytte byerne, er det mange steder relativt nemt, og det er ikke umuligt at beskytte København mod den stigende vandstand. En daemning og sluseløsni­ng i nord i Nordhavn og i syd i Hvidovre vil selvfølgel­ig koste, men det er alle pengene vaerd. Det forbereden­de arbejde er allerede sat i gang, og løsningern­e kender man jo isaer fra Holland,« siger Jeppe Sikker Jensen.

»Det bliver svaert at beskytte lange kyststraek­ninger. Nogle steder er det relativt få mennesker, der bliver påvirket af stormflod, så der skal man tage nogle beslutning­er om, hvad der skal beskyttes. Det hele skal ikke kun vaere en cost-benefit-analyse, men det kan vaere en god støtte til at kigge på, hvornår man skal gøre det.«

 ??  ?? En tredjedel af den danske befolkning bor i de 10 største byer, inkl. hovedstads­området, som alle ligger ud til kysterne og dermed er udsat for truslen ved havvandsst­igning og stormflod. På billedes ses et dige på Amager. Arkivfoto:
Per Folkver
En tredjedel af den danske befolkning bor i de 10 største byer, inkl. hovedstads­området, som alle ligger ud til kysterne og dermed er udsat for truslen ved havvandsst­igning og stormflod. På billedes ses et dige på Amager. Arkivfoto: Per Folkver

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark