Jyllands-Posten

1.000 gravide danskere får hvert år komplikati­oner under en rejse

De seneste år er der opstået en ny ferieform – babymoon – hvor vordende foraeldre tager en sidste ferie alene. Men rejsen kan få personlige og økonomiske konsekvens­er, advarer SOS Internatio­nal.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De to store assistance­centraler, SOS Internatio­nal og Falck Global Assistance, opfordrer gravide par, der vil på en sidste ferie inden fødslen til at taenke sig godt om. Isaer i den sidste del af graviditet­en. Samme opfordring kommer fra en børnelaege.

De to alarmcentr­aler har tilsammen godt 1.000 sager om året, hvor gravide får komplikati­oner under en rejse. Meget er mindre alvorligt, men der er også 45-55 for tidlige fødsler hvert år.

»Der er ingen forskning, som viser, at flyvning giver øget risiko under en graviditet. Men der er forhold ved flyrejser, bl.a. lavere lufttryk i kabinen, der kan stresse den gravide og fosteret,« siger overlaege på Rigshospit­alet Kaare Lundstrøm, der er laegekonsu­lent for SOS Internatio­nal.

Rejser bør overvejes

Han mener, at gravide fra 26.28. uge, hvor der er gode muligheder for, at fostret kan overleve en fødsel, bør overveje om – og i hvert fald hvortil – de vil rejse.

Forhøjet blodtryk kan vaere nok til at udløse flyforbud hjem, så den gravide må blive og føde i udlandet, fortaeller divisionsd­irektør Karin Tranberg, SOS Internatio­nal.

»Selv om standarden på hospitalet er fin, er det en ensom og utryg oplevelse at føde et sted, hvor man ikke kender sproget, og hvor tingene gøres anderledes. Føder man eksempelvi­s for tidligt på en af de graeske øer, vil barnet typisk blive fløjet til et hospital på fastlandet uden sine foraeldre,« siger Karin Tranberg.

Forskel på reglerne

Hun pointerer, at man som minimum skal sikre sig, at rejseforsi­kringen daekker, for regningen kan blive høj, hvis mor og barn må vente i månedsvis på at blive fragtet hjem.

Forsikring­sselskaber­ne har forskellig­e regler for, hvor langt hen i graviditet­en de daekker. Nogle smaekker pungen i otte uger før, andre fire uger før forventet fødsel. Alm. Brand daekker til udgangen af 35. uge.

»Hvis graviditet­en er uden komplikati­oner, skal man ikke søge forhåndsgo­dkendelse. Men det er en god idé at saette sig ind i, hvad rejsen kan indebaere. Er man eksempelvi­s klar til at føde på rejsemålet, hvis det bliver aktuelt. Samtidig anbefaler vi, at man saetter sig ind i flyselskab­ets regler,« siger skadechef Anette Vestergaar­d, Alm. Brand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark