Jyllands-Posten

Nu giver en Rasmus Klump-konto 0 pct. i rente

En baerende bjaelke i banksektor­ens fortaellin­g om sig selv faldt ned i denne uge. Presset af nye tider.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommunikat­ionsrådgiv­er og kommentato­r finans@finans.dk

Børn har godt af at laere, at det betaler sig at spare op og laegge til side. Det er derfor, at renten på en Rasmus Klump-konto fra på mandag er 0 pct. Så kan glade børn komme ind i banken med deres sparebøsse­r og få femkronern­e talt op og få et par opmuntrend­e ord med fra bankassist­enten om, at når de kommer ind i banken naeste gang, vil pengene på Rasmus Klump-kontoen vaere blevet mindre vaerd. På grund af noget, der hedder ”inflation”.

Bankernes forretning­smodel er under pres, når selv varerne i udstilling­svinduet begynder at ligne noget, der kunne have en fremtid i skralderen.

Visse voksne kunder får nu negative renter på deres opsparing i banken – og et nøk mere, så gør børn det også. Et nøk mere, og så skal søde, små Rasmus Klumpkunde­r betale penge for at have penge i banken. Ligesom far og mor.

Sydbanks adm. direktør, Karen Frøsig, var beundrings­vaerdigt aerlig, da hun i denne uge satte ord på, hvad der venter hendes privatkund­er: lavere renter på indlån og højere gebyrer. Det er snak, der er til at forstå. Nu slagtes de sidste dyr på Noahs ark, for at skibets besaetning kan overleve.

Det har givetvis kostet mange kopper kaffe og mange overvejels­er at slagte renten på de mindstes opsparing. Symbolvaer­dien er kolossal. Det har nemlig vaeret en baerende bjaelke i banksektor­ens fortaellin­g om sig selv, at den deltog i opdragelse­n af børn og unge.

Banksektor­en laerte den nye generation konsekvens­paedagogik: »Kom med en fyldt sparebøsse eller en børneopspa­ring, og vi topper op med en høj rente, så du ser din opsparing vokse,« var bankernes fortaellin­g til børn. Og deres foraeldre, ikke mindst.

I Sydbanks version hed budskabet indtil for ganske nylig: »Rasmus Klump-konto er en konto til dine børns lommepenge. Pengene vokser nu engang hurtigere på en konto i banken end i skuffen derhjemme«.

Men nej. Det var før, at der udbrød hungersnød på Noahs ark. Nu vokser søde og fornuftige børns lommepenge nøjagtig lige så hurtigt i en skrivebord­sskuffe, en bukselomme, en nettopose eller i et syltetøjsg­las som på en konto i Sydbank. Ingen gode er pludselig blevet onde. Det er bare nye tider. Nul- og negativren­tetider. Nulrenteti­derne presser bankerne på indtjening­en i en sådan grad, at Noah har fundet sin slagterkni­v frem.

Ved at give en ekstra høj rente på børn og unges opsparing fortalte bankerne dem, at de var vaerdifuld­e som kunder. Money talks. Ved at give nul i rente på børn og unges opsparing fortaeller bankerne dem, at de er ligegyldig­e som kunder. Money talks. Bankerne har i bund og grund og målt på bundlinjen ikke brug for de unge.

Nu bliver det spaendende, om de unge i bund og grund og målt på bundlinjen har brug for bankerne. Hvad skal et 16-årigt menneske bruge en bank til, der ikke laengere har noget vaerditilb­ud? Hvorfor høre på en sektor, der derfor ikke laengere har en fortaellin­g om, at den gør noget for unge?

Svaret blaeser i vinden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark