Jyllands-Posten

Viser DF sit sande ansigt med et nyt forslag?

-

Man får let morgenkaff­en galt i halsen, når man laeser Dansk Folkeparti­s nyeste udspil. Om det er et forsøg på at chokere, eller om de reelt mener, at vi skal traekke os ud af Europaråde­t og dermed menneskere­ttighedsko­nventionen, er svaert at tyde. Efter DF’s markante tilbagegan­g ved både europaparl­amentsvalg­et og ved folketings­valget har partiets sikkert haft brug for at markere sig staerkt i debatten.

Og med Martin Henriksen, som bekendt ikke blev genvalgt, i spidsen må man sige, at DF bestemt klarer at gøre netop det.

Med forslaget danser partiet endnu laengere mod højre. Det må også undre, at DF foreslår en udtraeden af Europaråde­t, som vil blive mødt med kraftige indsigelse­r og saette spørgsmåls­tegn ved vores fortsatte medlemskab af EU. Alt dette saerligt i lyset af kaosset i Storbritan­nien. Netop menneskere­ttighedsko­nventionen er noget af det fineste skabt i nyere tid. Skabt på basis af nazismens haergen og et klart ønske om aldrig nogensinde at lade verden gense den menneskefo­ragt, der lå til grund for dette regime. Menneskere­ttighedsko­nventionen underskrev Danmark sammen med 11 andre europaeisk­e i 1950 – for snart 69 år siden.

Det giver derfor anledning til stor undren, når et dansk parti ønsker at gå vaek fra netop disse løfter. For med en udtraedels­e af konvention­en vil en raekke borgerrett­igheder forsvinde og vaere afhaengig af den til enhver tid siddende regering. Meget praecist beskrevet af Jan E. Jørgensen (V) giver mindretals­beskyttels­e »ikke meget mening, hvis et flertal bare kan fjerne den med et pennestrøg«. Det er et skråplan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark