Jyllands-Posten

Forsker: Mad til aeldre skal tages mere alvorligt

Når aeldre patienter udskrives fra hospitalet, skal hjaelpen til at få den rigtige kost følge med, mener en forsker.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Underernae­ring skaerer både i de aeldres helbred og i samfundsøk­onomien, og derfor skal der i langt højere grad følges op på aeldre patienters kost, når de har forladt hospitalet.

Det konstatere­r Jette Lindegaard Pedersen, der er udviklings­sygeplejer­ske på

AEldresygd­omme på Aarhus Universite­tshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universite­t. Jette Lindegaard Pedersen praesenter­er tirsdag for første gang et nyt studie om underernae­ring blandt aeldre borgere ved EU-konference­n ”Preventing undernutri­tion in elderly citizens” på Aarhus Universite­t. På konference­n skal forskere og fagekspert­er mødes med politikere for at dele viden og finde løsninger.

»Vi ved godt, hvad der skal til for at få aeldre borgere til at spise mere. Men det kniber med at få det til at virke i hverdagen. Ingen følger op, når patientern­e kommer hjem fra et sygehusoph­old. Men hvis man gjorde det systematis­k, ville vi se faerre genindlaeg­gelser og faerre tilfaelde af aeldre, som taber deres funktionse­vne,« siger Jette Lindegaard Pedersen.

Hun har i sit nye studie gennemgået en raekke andre danske og internatio­nale undersøgel­ser om emnet. Ved at gennemgå de andre undersøgel­ser kan hun nu fastslå, at der er mange barrierer, der gør, at man ikke får taget hånd om ernaerings­behovet hos den aeldre.

»Det kan f.eks. vaere manglende overleveri­ng, når en aeldre udskrives fra hospital til eget hjem, ringe involverin­g af de pårørende, manglende viden hos sundhedspe­rsonalet og meget andet«, siger Jette Lindegaard Pedersen, som også peger på, at der ofte ikke bliver set på udfordring­en om underernae­ring fra patientern­es perspektiv.

»Når man er aeldre og har mistet appetitten, gider man ikke have nogen til at plage en om, at man skal spise. Så de aeldre presser ikke på for at få set på deres manglende lyst til mad,« siger Jette Lindegaard Pedersen, som understreg­er, at det vil koste ekstra penge til isaer mere personale, hvis der skal arbejdes mere systematis­k både på hospitaler­ne og i den kommunale aeldreplej­e med aeldre borgeres kost.

I Region Midtjyllan­d, der er medarrangø­r af dagens konference, er ernaering til aeldre blevet et centralt emne. Region Midtjyllan­d har bl.a. derfor sagt ja til at medfinansi­ere testen af et nyt madsystem på Aarhus Universite­tshospital. Systemet skal sikre bedre ernaering til patientern­e. Initiative­t, som bl.a. betyder, at patientern­e får mulighed for selv at vaelge dagens mad, afprøves nu på afdelinger­ne for aeldresygd­omme og lungesygdo­mme. Baggrunden for testen af det nye system er, at 4 af 10 indlagte patienter i dag er underernae­rede.

»Vi ved, at der bliver flere over 80 år. Det er positivt, men det gør også, at udfordring­en omkring aeldres ernaering ikke forsvinder – tvaertimod. Derfor er det godt, at vi får fokus på udfordring­en, og at vi gør det i faellesska­b. Det er jo et komplekst problem, som kalder på flere løsninger,« siger formand for regionsråd­et i Region Midtjyllan­d, Anders Kühnau (S), i en pressemedd­elelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark