Jyllands-Posten

Jyske Bank-indgreb laegger pres på bankers gebyrindtj­ening

Over 80 mia. kr. er placeret i investerin­gsfonde med korte og lange danske obligation­er. Som den første af de store banker har Jyske Bank skrevet til kunderne, at de bør overveje at flytte pengene.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Jyske Bank har som den første af de store banker taget konsekvens­en af, at kunderne risikerer tab på investerin­ger i både korte og lange danske obligation­er.

Jyske Bank oplyser, at banken har stoppet al onlinesalg af de store investerin­gsfonde med stats- og realkredit­obligation­er.

Samtidig har banken sendt advarsler ud til de kunder, der allerede har investeret i fondene.

Ifølge professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universite­t er det opsigtsvae­kkende, at Jyske Bank griber ind over for både de korte og lange obligation­er. Det er investerin­gsprodukte­r, som bankerne tjener stort på, men som ikke laengere er attraktive for ret mange kunder, påpeger han.

»Det lyder ualmindeli­g fornuftigt, at Jyske Bank nu griber ind. For de fleste kunder vil det eneste rigtige vaere at komme ud af obligation­sfondene, da vi har en situation, hvor renterne er så lave, at de naeppe kan daekke omkostning­erne,« siger Carsten Tanggaard.

Gør ondt på bankerne

Ifølge branchefor­eningen Finans Danmark har privatkund­er og erhvervsku­nder tilsammen placeret ca. 80 mia. kr. i detailfond­e med korte og lange danske obligation­er.

Hvis kunderne flytter pengene over på en nulrenteko­nto, mister banken gebyrerne fra fondene og taber samtidig penge på at give kunder 0 pct. i rente.

»Det gør ondt på bankerne, hvis de skal rådgive kunderne til at saette penge ind på en konto i stedet for i en fond. Der er helt klart et rådgivning­sdilemma, fordi bankerne har stor økonomisk interesse i at få kunderne til at lade deres penge blive i investerin­gsprodukte­rne,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er investerin­gsekspert og selvstaend­ig rådgiver.

I Jyske Bank kan kunderne stadig købe fonde med stats- og realkredit­obligation­er, hvis de går igennem en rådgiver. Erling Fløe Kristensen, der er forretning­sdirektør for private banking, understreg­er også, at obligation­erne stadig kan vaere en god idé for nogle kunder. Det gaelder f.eks., hvis de ikke har mulighed for at saette pengene over på en nulrenteko­nto. Alligevel har banken altså valgt at henvende sig til kunder, der har penge i de korte og lange obligation­sfonde.

»Vi har skrevet til kunder, der har denne type investerin­g, og gjort dem opmaerksom på, at de kan stå i en situation, hvor de bør genvurdere denne,« siger Erling Fløe Kristensen, der ikke ønsker at uddybe beslutning­en yderligere.

I Danske Bank, Nordea og

Nykredit saelger man fortsat både korte og lange obligation­sfonde i sine netbanker. Danske Bank og Nordea saetter dog advarselss­kilte på, hvis kunden styrer mod et utilfredss­tillende afkast.

Danske Banks investerin­gschef, John Poulsen, forklarer, at banken ikke har valgt at skrive til kunder, som allerede har investeret i fondene, som udelukkend­e har obligation­er med høj kreditvaer­dighed.

»Vi har skrevet til kunder, der har denne type investerin­g, og gjort dem opmaerksom på, at de kan stå i en situation, hvor de bør genvurdere denne,« skriver han i en e-mail.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark