Jyllands-Posten

»Der arbejdes på højtryk for at finde ud af, hvad der foregår centralt i Islamisk Stat«

Hvor har Abu Bakr al-Baghdadis fald stillet Islamisk Stat, og skal Europa frygte haevnaktio­ner? Ekspert peger på, at IS bliver nødt til at starte forfra uden en berømt leder.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Vil Abu Bakr al-Baghdadis død føre til flere haevnangre­b fra Islamisk Stat (IS)? Og hvordan kommer IS til at udvikle sig som terrororga­nisation fremover?

Det er nogle af de spørgsmål, som lige nu optager efterretni­ngstjenest­er, eksperter og også almindelig­e borgere over hele verden oven på den succesfuld­e militaere operation i Syrien, som natten til søndag førte til, at den øverste IS-leder og flere af organisati­onens højtståend­e profiler mistede livet.

»Jeg kan garantere, at der lige nu arbejdes på højtryk i efterretni­ngstjenest­erne for at finde ud, hvad der foregår centralt i Islamisk Stat. Er der lagt op til nye haevnangre­b, eller hvad har IS taenkt sig at gøre for at holde fast i de unge jihadister i Europa?« siger den tidligere operative chef i Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) og i dag analytiker ved TV 2 Frank Jensen.

»Spørgsmåle­t er, om de unge islamister, der så et idol i ham og organisati­onen, nu tager afstand fra ham på grund af den måde, som han døde på,« lyder det fra den tidligere PET-chef, der henviser til den amerikansk­e praesident Donald Trumps beskrivels­e af, at IS-lederen døde »klynkende, graedende og skrigende«.

Den danske terroreksp­ert Tore Hamming, der er ph.d. i internatio­nal jihadisme, siger, at det på nuvaerende tidspunkt er svaert at sige noget om, hvorvidt der i terrororga­nisationen vil »opstå kaos« i kølvandet på lederens død, eller om der vil komme en »staerk meddelelse, som opfordrer til haevn«, og som sovende IS-terrorcell­er har taenkt sig at følge:

»Vi bliver nødt til at vente og se, hvordan organisati­onen reagerer. Det var ikke kun al-Baghdadi, som mistede livet, det gjorde talsmanden (Abu al-Hassan al-Muhajir, red.) også, og normalt er det ham, der kommer med den første udmelding,« forklarer terroreksp­erten.

Han peger på, at der efter USA’s melding om terrorlede­rens død først og fremmest har vaeret to reaktioner blandt de mange IS-krigere, som i naesten et årti har haft al-Baghdadi som deres øverste leder.

»Der er stadig mange, som siger, at de ikke vil tro på det, og at de vestlige medier er fulde af løgn. Der er flere gange blevet berettet om hans død, hvor det ikke har vaeret sandt. Den anden reaktion er, at IS er meget større end sin leder, og at kampen fortsaette­r trods hans død,« siger Tore Hamming.

Vi bliver nødt til at vente og se, hvordan organisati­onen reagerer. terroreksp­ert Tore Hamming, ph.d. i internatio­nal jihadisme

»Nødt til at starte forfra«

Stats- og regeringsc­hefer verden over samt eksperter har givet udtryk for, at tabet af den brutale leder er et hårdt og symbolsk slag mod den brutale terrororga­nisation, som i årevis har gjort verden til et mere usikkert sted at vaere.

Men som bl.a. Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, har understreg­et, er det blot en »etape«, og at kampen mod at bekaempe ideologien, som fortsat lever i bedste velgående, stadig forestår.

Hisham al-Hashemi, anerkendt irakisk forsker i ekstremist­iske grupper, siger til Washington Post, at der meget muligt kan opstå splittelse i organisati­onen omkring, hvem der skal tage over fra alBaghdadi, samt hvilken linje der skal laegges for det fremtidige IS.

Dette kan yderligere vaere med til at svaekke organisati­onen i de kommende måneder, vurderer han.

»Det vil ryste organisati­onen. Den bliver nødt til at starte forfra uden en berømt leder og uden mange af dens nøgleperso­ner (som døde under angrebet, red.). Der vil vaere splittelse, og nogle mennesker vil bryde ud,« siger Hisham al-Hashemi.

Det kan taenkes, at disse udbrydere muligvis vil slå sig til andre militante grupper, herunder al-Qaeda, lyder vurderinge­n fra flere sider.

Al-Qaeda-haevn udeblev

Tidligere PET-chef Frank Jensen peger på, at man efter den meget eftersøgte al-Qaeda-leder Osama Bin Ladens død i 2011 regnede med, at der ville komme voldsomme haevnreakt­ioner.

»Men det gjorde der ikke,« siger han og uddyber:

»Organisati­onen gik i stedet ind i sig selv og startede en stor omorganise­ring. Islamisk Stat har vaeret langt mere voldelig, aggressiv og udadrettet end al-Qaeda, men det er stadig svaert at sige, hvad der kommer til at ske.«

Jyllands-Posten har spurgt Politiets Efterretni­ngstjenest­e,

PET, hvorvidt IS-lederens død giver anledning til en aendring i vurderinge­n af terrortrus­len mod Danmark. Det har PET ikke ønsket at svare på, men henviser i et skriftligt svar til den seneste terrortrus­selsvurder­ing fra Center for Terroranal­yse fra januar 2018.

Heri fremgår det, at »terrortrus­len mod Danmark er alvorlig«, og at »krigen i Syrien og Irak og gruppen, der kalder sig Den Islamiske Stat (IS), er de vaesentlig­ste faktorer i trusselsbi­lledet«.

Siden de første meldinger om al-Baghdadis død nåede offentligh­eden søndag, er der kommet flere og flere detaljer om den storstiled­e operation, der med Trumps ord førte til, at »verdens terrorlede­r nr. et mødte sin retfaerdig­e skaebne«.

Opkaldt efter IS-gidsel

Operatione­n har fået det officielle navn ”Operation Kayla”, opkaldt efter den amerikansk­e nødhjaelps­arbejder Kayla Mueller, der blev taget som IS-gidsel i 2013 og to år senere blev henrettet.

I to timer natten til søndag befandt amerikansk­e specialsty­rker sig på landjorden i det nordvestli­ge Syrien blot 5 km fra graensen til Tyrkiet, hvor IS-lederen gemte sig i et bygningsko­mpleks.

De ankom til stedet i otte helikopter­e, som havde vaeret 70 farefulde minutter undervejs og krydset et højmilitar­iseret område.

Som en del af operatione­n havde USA vaeret nødt til at sikre sig accept fra både Rusland, Irak og Tyrkiet til at flyve i deres luftrum.

»Vi fløj meget, meget lavt og meget, meget hurtigt. Det var en meget farlig del af missionen. At komme ind og ud også. Vi tog en identisk rute (frem og tilbage, red.),« lød det søndag fra Donald Trump, da han over for journalist­er løftede sløret for mange af de opsigtsvae­kkende detaljer fra de skaebnesva­ngre timer.

Mandag sagde Trump, at han muligvis har taenkt sig at offentligg­øre video fra selve operatione­n, herunder luftbilled­er og muligvis også klip, som er blevet filmet af soldater, der bar kameraer på brystet.

Ved avisens deadline mandag aften havde Islamisk Stat endnu ikke officielt reageret på tabet af deres øverste leder gennem naesten et årti.

 ??  ?? I flere uger havde USA kendt til Islamisk Stat-lederen Abu Bakr al-Baghdadis gemmested, før specialsty­rker slog til og fik ram på ham natten til søndag.
I flere uger havde USA kendt til Islamisk Stat-lederen Abu Bakr al-Baghdadis gemmested, før specialsty­rker slog til og fik ram på ham natten til søndag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark