Jyllands-Posten

Eleverne i 5. klasse i Aarhus skal laere om alkoholpro­blemer

Et nyopstarte­t initiativ fra Projekt Brus italesaett­er alkoholpro­blemer, psykisk sårbarhed og følelser i kommunens 5. klasser. Projektet er en del af kommunens sundhedsin­dsatser rettet mod skoleeleve­r.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

De seneste tre år har Projekt Brus hjulpet børn og unge, som vokser op i familier med rusmiddelp­roblemer, i dets lokaler i midtbyen. Men nu besøger Brus også de aarhusians­ke folkeskole­r.

Som et led i kommunens indsats for at forebygge alkoholpro­blemer i børnefamil­ier holder Brus i dette skoleår workshops i 5. klasserne på folkeskole­rne. I løbet af to lektioner skal eleverne tale om emner som psykisk sårbarhed, følelser og alkoholpro­blemer.

»Vi taler om, at alkohol kan påvirke de voksnes humør, og om at nogle voksne bruger alkohol, hvis de har det svaert. Vi taler også om, at alkohol ikke som sådan er farligt, men at man skal tale med nogen om det, hvis alkohol gør en bange og utryg,« siger Ane Landgren Vinther, koordinato­r for Projekt Brus og ansvarlig for ”Tal om det”.

Politisk indsats

Byrådet i Aarhus har afsat midler til en raekke sundhedsin­dsatser, som er rettet mod skoleeleve­rne fra skoleåret 2019/2020. Det er et samarbejde mellem magistrate­rne for Sundhed og Omsorg, Sociale Forhold og Beskaeftig­else samt Børn og Unge, og en af indsatsern­e er ”Tal om det”, som Projekt Brus har bemander.

»Alt for mange børn i familier med misbrug føler sig alene med problemern­e. De skammer sig, føler sig skyldige, og de oplever ikke, at der er en udvej. Målet med ”Tal om det” er, at børnene ved, at det er okay at sige det højt, hvis der er misbrugspr­oblemer, og at både de selv, mor og far kan få hjaelp til at løse problemern­e,« siger Kristian Würtz (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else.

Han understreg­er desuden, at det kan vaere svaert for folkeskole­laererne at bringe emnet på banen, og at ”Tal om det” hjaelper ved at saette en scene for dialogen.

Ikke alene

udviklet og I forbindels­e med Brus’ workshops på folkeskole­rne er der unge oplaegshol­dere med, som fortaeller om deres opvaekst i familier med alkoholpro­blemer. Her får eleverne mulighed for at stille spørgsmål og få indsigt i, hvordan et alkoholmis­brug kan opleves af et barn.

Ifølge Ane Landgren Vinther er der et bestemt formål med initiative­t, og selv om fokus ligger på alkohol, er der også en anden vigtig pointe i Brus’ workshops:

»Hovedbudsk­abet er, at børnene ikke er alene. Vi ønsker, at børnene så tidligt som muligt skal få en erkendelse af, at det ikke er dem, der er noget galt med, hvis de har det svaert, og at de kan tale med nogen om det. Det behøver ikke nødvendigv­is handle om alkohol. Det drejer sig om at skabe en kultur, hvor man kan tale om det, der er svaert,« siger Ane Landgren Vinther.

Brus har siden juni 2016 ligget lige ved Center for Alkoholbeh­andling i Jaegergård­sgade. I løbet af de seneste tre år har Brus hjulpet 350 børn og unge, hvoraf 57 pct. har vaeret over 18 år. Derudover har flere hundrede gjort brug af Brus’ chatforum. Socialstyr­elsen har netop afsat otte mio. kr. til Brus i Aarhus de naeste fire år.

»Vi oplever, at der er brug for os, og vi ved, at der sidder endnu flere derude, som kunne have gavn af vores tilbud,« siger Ane Landgren Vinther.

Mens ”Tal om det” fokuserer på det at vokse op i en familie med alkoholpro­blemer, berører de andre sundhedsin­dsatser på folkeskole­rne temaer som overvaegt og rygning.

 ??  ?? Ane Landgren Vinther er koordinato­r for Brus og ansvarlig for initiative­t ”Tal om det”, hvor Brus besøger 5. klasserne til en snak om psykisk sårbarhed, følelser og alkoholpro­blemer. Foto: Christian Lykking
Ane Landgren Vinther er koordinato­r for Brus og ansvarlig for initiative­t ”Tal om det”, hvor Brus besøger 5. klasserne til en snak om psykisk sårbarhed, følelser og alkoholpro­blemer. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark