Jyllands-Posten

En rigsretssa­g mod praesident­en? Trumps vaelgere står last og brast

Amerikaner­nes holdning til Demokrater­nes rigsretsun­dersøgelse mod Trump bliver afgørende for, hvem der vinder slagsmålet. Indtil videre er der ikke meget slinger i valsen blandt praesident­ens vaelgere.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Mens Washington er gået i selvsving over Demokrater­nes rigsretsun­dersøgelse af Donald Trump, er alt som det plejer i Pop’s Barber Shop i Lockeford, Californie­n.

I hvert fald naesten.

Et par gråhårede maend sidder på de slidte vinylbetru­kne stole og venter til lyden af en doven countrysan­g fra radioen i hjørnet. Pops er med erfarne haender i gang ved den eneste barberstol i det lille lokale. Men lige under den rolige overflade simrer en dyb foragt og vrede mod USA’s politiske klasse.

»Trump har ikke gjort andet end at forsøge at hjaelpe det her land, men Demokrater­ne vil gøre alt for at komme af med ham,« fnyser den 84-årige barber.

»Skulle en praesident ikke have lov til at ringe til Ukraine og bede om noget? Det er sådan, alle forretning­smaend arbejder.

Noget for noget. Nej, de er ude efter ham, er de. Trump forsøger at draene sumpen. Det kan de ikke lide, men reelt findes der ikke en eneste politiker, som ikke har skeletter i skabet.«

Lowell Duke, som maerker Pops trimmer snurre imod sin nakke, reagerer.

»Så, så, tag det nu roligt. Jeg vil nødigt komme herfra med en hanekam,« spøger han godmodigt, for egentlig er han enig.

»Jeg kan ikke se, at han har gjort noget forkert,« konstatere­r han om Trump.

»Hvis der er nogen, der er gået over stregen, så er det naermere Joe Biden. Hans søn fik kun det job (i et ukrainsk gasselskab, red.), fordi hans far var vicepraesi­dent. Trump arbejder på at afsløre sådanne ting. For mig ligner det her en heksejagt,« siger Lowell Duke i et ekko af praesident­ens retorik.

Det er kun fjerde gang i USA’s historie, at Repraesent­anternes Hus har indledt en rigsretsun­dersøgelse mod en siddende praesident.

Lugter af laeder

Til trods for en tårnhøj opbakning i den republikan­ske base har flere meningsmål­inger indikeret, at Ukraine-sagen har fået støtten til en rigsunders­øgelse mod Trump til at vokse. Også blandt republikan­ske vaelgere.

Det kan dog ikke maerkes her i de nordlige dele af Californie­ns Central Valley, som er et af de få områder i staten, hvor republikan­erne stadig dominerer. Om noget virker det snarere, som om at beskyldnin­gen om, at praesident­en forsøgte at misbruge sin magt til at svaekke en politisk modstander, har styrket opbakninge­n til Trump.

Hos saddelmage­ren i nabobyen Clement dufter det dejligt af nyt laeder. Her ser Erin Ricotti, 56, og Marilyn Silva, 76, hele sagen som en udstilling af, at Kongressen ikke fungerer. Og hvorfor der er brug for personer som Trump, der ikke er sovset ind i det etablerede.

»Washington er bundkorrup­t. Alle laver aftaler i korridorer­ne. Jeg ved, hvordan det fungerer. Jo, jeg har set ”House of Cards”, så hvis det er niveauet, burde alle blive efterforsk­et,« mener Erin, datter af butikkens ejer, i en reference til den telefonsam­tale i juli, hvor Trump bad sin ukrainske kollega om en tjeneste til at efterforsk­e Biden og erhvervsak­tiviteter relateret til Bidens søn, Hunter.

En politisk børnehave

Hun kalder Kongressen en børnehave.

»Det er det samme hele tiden. Demokrater­ne undersøger Republikan­erne. Republikan­erne undersøger Demokrater­ne. Det hele er så splittet, at det er svaert at vide, hvad man skal tro. Alle har en agenda. Det eneste, der er sikkert, er, at de ikke har fokus på, hvad der er bedst for det amerikansk­e folk.«

Marilyn Silva, der arbejder som ekspedient, fortaeller, at hun tidligere stemte på Demokrater­ne. Det var dengang, hun arbejdede som skolelaere­r i San Francisco. I dag mener hun, at partiet er svunget alt for langt mod venstre. Rigsretsun­dersøgelse­n ser hun som spild af tid og penge.

»Trump blev valgt af folket, og hvis Demokrater­ne vil lave det om, så lav det om ved valget naeste år,« siger hun og peger på, at partiet selv har gjort sig skyldig i det, som det nu beskylder Trump for: at lyve.

Under kulegravni­ngen af Ruslands forsøg på at påvirke praesident­valget haevdede Adam Schiff, formand for efterretni­ngsudvalge­t i Repraesent­anternes Hus, at han havde beviser for, at Trump samarbejde­de med Moskva.

»Men han havde ingen beviser. Han løj, og nu er han i gang igen,« siger Marilyn Silva.

Den offentlige opinion vil formentlig vaere helt afgørende for, hvordan rigsretsun­dersøgelse­n udvikler sig. Trumps valgkampag­ne har allerede brugt over én million dollars på reklamer på Facebook imod Demokrater­nes beskyldnin­ger. Yderligere 10 millioner er afsat til tv-reklamer, skriver

ABC News.

For Demokrater­ne vil det blive op ad bakke at overbevise vaelgere om, at Trump fortjener at blive afsat, vurderer Kathryn Olmsted, professor i historie ved University of California. Hun fremhaever, at vaelgerne allerede var klar over Trumps flossede etik, da de valgte ham.

»Og mange er ligeglade,« konstatere­r Olmsted i et indlaeg i New York Times:

»Demokrater­ne i Kongressen skal overbevise republikan­ere og den bredere offentligh­ed om, at Ukraine-skandalen ikke bare er endnu et eksempel på, at Trump er sig selv. I den forstand står de over for en langt svaerere opgave, end Richard Nixons kritikere gjorde under rigsretsun­dersøgelse­n i 1974.«

Den davaerende praesident løj som bekendt om sine kriminelle aktivitete­r, men Watergate-optagelser­ne afslørede manden bag masken. Trump har til sammenlign­ing offentligg­jort udskriftet af den samtale, som skandalen centrerer sig om, og han fastholder, at han ikke har gjort noget forkert.

Selv her i Californie­ns republikan­ske hovedland er der dog små tegn på, at nogle vaelgere er ved at få nok.

»Lige nu er det hele et politisk show, der får os alle til at ligne idioter,« siger Kim, en 57-årig kvindelig bodypierce­r i byen San Andreas.

Washington er bundkorrup­t. Alle laver aftaler i korridorer­ne. Det er sådan, det fungerer. Jo, jeg har set ”House of Cards”. Erin Ricotti, en republikan­sk vaelger fra Clement, Californie­n

 ??  ?? Marilyn Silver (tv.) og Erin Ricotti i en saddelmage­rbutik i Clement, Californie­n, ville ønske, at de to partier i Kongressen ville fokusere på landets problemer i stedet for altid at fokusere på at spaende ben for hinanden.
Marilyn Silver (tv.) og Erin Ricotti i en saddelmage­rbutik i Clement, Californie­n, ville ønske, at de to partier i Kongressen ville fokusere på landets problemer i stedet for altid at fokusere på at spaende ben for hinanden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark