Jyllands-Posten

Republikan­ere vil kulegrave plot om »bureaukrat­isk kup«

Topfolk i FBI og USA’s justitsmin­isterium diskutered­e, hvordan Trump kunne blive afsat, har en fyret, tidligere FBI-chef fortalt.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D

Kupforsøg er noget, som sker i Tyrkiet, Thailand og Argentina. Men kan det også ske i USA?

Den republikan­ske formand for det magtfulde retsudvalg i USA’s senat vil kulegrave, om FBI og en topembedsm­and i justitsmin­isteriet lagde planer om et »bureaukrat­isk kup« for at fjerne Donald Trump som praesident.

Senator Lindsay Graham vil om nødvendigt staevne tidligere FBI-chef James Comey og vicejustit­sminister Rod Rosenstein for at komme til bunds i sagen.

»Alle i dette land har behov for at vide, om dette fandt sted,« sagde Graham til CBS News søndag og tilføjede, at han var »målløs« over påstanden.

Ordene var en reaktion på et interview med en tidligere fungerende FBI-chef, Andrew McCabe, som søndag til CBS ”60 Minutes” fortalte, at Rosenstein i de tumultaris­ke måneder efter Trumps indsaettel­se havde »taget emnet op og diskuteret det med mig i relation til, hvor mange ministre der muligvis ville støtte et sådant skridt«.

Ifølge den 25. tilføjelse til USA’s forfatning kan et flertal i et regeringsk­abinet fjerne en praesident, hvis det anser ham for ikke at vaere i stand til at udføre sine pligter.

Rosenstein har benaegtet beskyldnin­gerne, som første gang kom frem sidste år via anonyme kilder. Dengang forlød det, at der kun havde vaeret tale om en sarkastisk bemaerknin­g.

Men ifølge McCabe var det »ingen joke«, da Rosenstein i en »hektisk, kaotisk samtale« havde tilbudt at skjule optageudst­yr på sig for at »indsamle beviser« mod Trump. Praesident­en havde lige fyret Comey, og der var i FBI og justitsmin­isteriet bekymring om motivet. Et par dage efter fyringen havde Trump i et tv-interview sagt, at han taenkte på »denne Rusland-ting«, da han fyrede Comey.

Gjorde sin pligt

»Hvis praesident­en gjorde sig skyldig i at laegge forhindrin­ger i vejen for rettens gang; fyrede FBI-chefen for at påvirke undersøgel­se negativt eller stoppe kortlaegni­ngen af Ruslands ondsindede aktivitete­r og mulige støtte til hans kampagne, så er du som efterforsk­ere om at have laekket oplysninge­r til pressen.

Den tidligere FBI-mand mener dog selv, at fyringen skete som straf for hans rolle i igangsaetn­ingen af undersøgel­se mod Trump. Men Chris Coons, et Demokratis­k medlem af Senatets retsudvalg, er enig med sin Republikan­ske kollega i, at McCabes påstande skal kulegraves.

Ses som bevis

»Men jeg tror ikke, at dette på nogen måde er en konspirati­on eller et reelt forsøg på det, som senator Graham kalder et bureaukrat­isk kup. Når vi har diskuteret det hele igennem, vil det formentlig blive klart, at der var tale om en løs samtale, som er taget ud af kontekst,« siger Coons til New York Times.

Både praesident­en og flere af hans støtter ser historien som et bevis for, at der var et kupplot. Trump tweetede, at »det var en ulovlig og forraederi­sk ”forsikring­spolitik” i fuld aktion«.

Jason Chaffetz, et tidligere republikan­sk kongresmed­lem, skrev i et indlaeg på Fox, at »McCabe burde stilles for en dommer. Ikke vaere på en bogturné«.

Historien kommer, netop som William Barr mandag havde sin første dag på jobbet som ny justitsmin­ister og har overtaget ansvaret for at gøre tilsyn med Rusland-undersøgel­sen.

 ?? FOTO: MIKE BLAKE/REUTERS ?? Vicejustit­sminister Rod Rosenstein afviser at have diskuteret planer om at fjerne Donald Trump som praesident.
FOTO: MIKE BLAKE/REUTERS Vicejustit­sminister Rod Rosenstein afviser at have diskuteret planer om at fjerne Donald Trump som praesident.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark