Jyllands-Posten

Top-Toy slår stort hul i Atradius’ pengetank

Kreditfors­ikringssel­skabet Atradius ser ud til at blive en af de store kreditorer og dermed tabere i konkursboe­t efter legetøjsko­ncernen Top-Toy. Den adm. direktør undrer sig over forløbet op til kollapset.

- JAKOB MARTINI LONE ANDERSEN

Masser af legetøjspr­oducenter har penge i klemme i kollapset i legetøjsko­ncernen Top-Toy. Og mange af dem havde forsikret deres udestående i kreditfors­ikringssel­skabet Atradius.

Derfor er det her, man skal forberede sig på at tage en relativ stor del af skraldet. Det erkender Atradius’ adm. direktør, Jørgen Lund Lavesen.

»Det siger sig selv, at når man har så stor en markedsand­el, som vi har – omkring 60 pct. – og man har en sag af denne størrelse, bliver vi også berørt. Det er relativt mange penge, vi står til at tabe, men det er det, vi er der for,« siger Jørgen Lund Lavesen.

Gaeld på 1,8 mia. kr.

Selskaber som Atradius saelger forsikring­er, der netop daekker tab for f.eks. leverandør­er, der har leveret legetøj til Top-Toy, men ikke har fået pengene.

I alt har Top-Toy en gaeld på 1,8 mia. kr. Bankerne og andre har sikret sig pant for i alt 985 mio. kr., så reelt skal hverken Atradius eller de mange leverandør­er regne med at få nogen penge hjem.

»Jeg har ikke det samlede overblik over vores potentiell­e tab, for der kan også vaere tilgodehav­ender i vores udenlandsk­e afdelinger. Det er ikke et trecifret millionbel­øb, men dog tocifret, forventer jeg,« siger Jørgen Lund Lavesen.

Han er glad for at høre, at der nu er udpeget en tredje kurator i konkursboe­t. I forvejen havde kapitalfon­den EQT, der ejer 75 pct. af TopToy, udpeget Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert, og bankerne havde udpeget John Sommer Schmidt fra Gorrissen Federspiel.

I fredags acceptered­e skifterett­en, at leverandør­erne nu også får deres egen advokat, Jan Bech fra DLA Piper, for at sikre, at bankerne og ejerne ikke har sikret sig flere penge, end hvad der tilkommer dem.

Pant skal sikres

Nogle af de ting, som kuratorern­e skal kulegrave, er de panter, som bankerne har sikret sig i Top-Toys varelagre og andre vaerdier, ligesom de skal sikre, at kreditorer­ne ikke leverede legetøj til TopToy på et tidspunkt, hvor ledelsen godt vidste, at selskabet ikke ville kunne betale.

»I udgangspun­ktet er det paene og ordentlige mennesker, vi har med at gøre – både EQT, som har Wallenberg i ryggen, og bankerne. Men det har undret os, at det er gået så hurtigt med Top-Toy. I slutningen af november gik man i gang med en rekonstruk­tion, og så kom konkursen som lyn fra en klar himmel allerede i slutningen af december. Timingen er selvfølgel­ig også bemaerkels­esvaerdig – lige op til jul,« siger Jørgen Lund Lavesen.

Frustreret over ejerskab

Han lufter en generel frustratio­n over for den type ejerskab, som Top-Toy er et eksempel på.

»Vi taler om staerke spillere som EQT, der ikke før har ladet en virksomhed gå ned. Ud fra et risiko- og kreditmaes­sigt synspunkt må vi konstatere, at det ikke altid er en styrke at vaere ejet af kapitalfon­de. De taenker på sig selv først og derefter på bankerne, som de arbejder taet sammen med. Hvis der er ressourcer til overs, taenker de på leverandør­erne. Det skal man vaere opmaerksom på,« siger han og anbefaler leverandør­erne at vaere lidt mere tilbagehol­dende med de lange betalingsf­rister.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra EQT, men fonden henviser til advokat Søren Aamann Jensen, som er EQT’s repraesent­ant i konkursboe­t. Han erklaerer sig tilfreds med, at der nu er indtrådt en tredje kurator i sagen, som kan repraesent­ere leverandør­erne.

»Jeg og John Sommer Schmidt (den kurator, som er udpeget af bankerne, red.) skrev til skifterett­en, at vi som udpegede af de finansiell­e kreditorer ikke ville vaere dem, der undersøger, om de panter, der er givet til bankerne, skal omstødes. Derfor har vi ingen problemer med den kurator, som Lego har foreslået,« siger Søren Aamann Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark