Jyllands-Posten

Lego udfordrer bankerne i kamp om BR’s varelager

KONKURS: Leverandør­erne med Lego i spidsen har fået en tredje kurator ind i boet efter Top-Toy, der skal undersøge bankernes virksomhed­spant. Samtidig forlyder det, at Salling Group er langt fremme med forhandlin­ger om at overtage store dele af boet.

- JAKOB MARTINI LONE ANDERSEN

Ikulissen bag legetøjsko­nkursen i Top-Toy forsøger Lego sammen med andre leverandør­er nu at hive nogle af konkursboe­ts vaerdier ud af haenderne på bankerne.

Således bekraefter advokat Jan Bech fra DLA Piper, at han på vegne af leverandør­erne er indsat som en såkaldt ad hoc-kurator i konkursboe­t.

Striden handler ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r om, at bankerne allerede i marts sikrede sig såkaldt virksomhed­spant for 770 mio. kr. Det betyder, at bankerne både står til at høste gevinster fra julehandle­n samt vaerdierne fra de store varelagre i Top-Toys legetøjska­eder Faetter BR og Toys”R”Us.

Jan Bech vil ikke kommentere detaljerne i sagen, men han bekraefter, at hans arbejde kommer til at handle om bankernes virksomhed­spant og ledelsens ansvar.

Kurator Søren Aamann Jensen, der er udpeget af kapitalfon­den EQT, bakker op om en tredje kurator, og han oplyser, at det er Lego, der foreslog Jan Bech som leverandør­ernes repraesent­ant.

Reglerne om virksomhed­spant gør det muligt for en bank at få pant i f.eks. varelager og simple fordringer. Ifølge dokumenter fra Tinglysnin­gen har de fire banker bag Top-Toy fået pant i begge dele.

Bankerne først i køen

Det betyder, at bankerne står først i køen til at få vaerdierne af de varer, som ikke blev solgt under Top-Toys skuffende julehandel. Derudover kan de høste de tilgodehav­ender, som leverandør­er endnu ikke har modtaget for varer, som er blevet solgt.

Kreditfors­ikringssel­skabet Atradius er formentlig en af de største kreditorer i konkursboe­t efter Top-Toy. Her undrer adm. direktør Jørgen Lund Lavesen sig over forløbet med bankernes virksomhed­spant.

»Vi er opmaerksom­me på, at der er nogle ting omkring forløbet, som står og blinker lidt. Både hvor hurtigt det gik og selve timingen af det, og der kan vaere forhold omkring bankernes pantsaetni­ng,« siger han.

Danske Bank står noteret for virksomhed­spantet på vegne af alle fire banker, men ingen i banken har ønsket at svare på, om det er rimeligt, at bankerne saetter sig på konkursboe­ts vaerdier.

Onsdag skrev Børsen med henvisning til flere kilder, at Salling Group, der står bag Føtex og Bilka, køber store dele af det konkursram­te Faetter BR – bl.a. varelagere­t og retten til Faetter BR-varemaerke­t.

Hverken Salling Group eller talsmanden for konkursboe­t i Top-Toy vil kommentere det.

»Jeg kan hverken be- eller afkraefte oplysninge­rne,« siger Mads Hvitved Grand, kommunikat­ionsdirekt­ør i Salling Group, til JyllandsPo­sten.

Jyllands-Posten skrev i sidste uge, at der i opløbet om resterne af Faetter BR var både Coop og Salling og nethandels­selskabet Coolshop.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark