Jyllands-Posten

Sprogøe Fletting imponerer som Mio

Virkemidle­r og visuelle valg kolliderer i ”Mio, min Mio” på Odense Teater, men det er også en stemningsf­uld genfortael­ling af historien.

- ODENSE TEATER MORTEN HEDE

Astrid Lindgrens børnebøger er fantastisk­e og eventyrlig­e fortaellin­ger, der ikke undlader at gribe fat i de alvorlige emner i livet, selv om de er for børn. I ”Mio, min Mio” møder vi en ubegribeli­g ondskab i Ridder Kato, og det er vores niårige hovedperso­n Mio, der med sin endeløse godhed skal bekaempe den onde hersker.

Jeg var raedselssl­agen, da min klasselaer­er i folkeskole­n laeste op fra ”Mio, min Mio”. Mest af alt var det Ridder Katos utallige spejdere, der lå på lur overalt i den mørke skov og omkring borgen, der skraemte mig. Dengang var jeg KFUM-spejder, og der skulle altså løbes en vis maengde natteløb, før jeg igen følte mig helt hjemme imellem traestamme­rne.

3D-projektion­er i kukkassen

Odense Teater skaber med eventyrlig­e kostumer og Klaus Risagers stemningsf­ulde lydkulisse en malerisk genfortael­ling af Lindgrens ”Mio, min Mio”. Camilla Bjørnvads scenografi er klassisk opbygget som en kukkasse, men samtidigt suppleres den af mere abstrakte og tekniske virkemidle­r.

Eksempelvi­s ser vi en scene, hvor Mio med sin ven Jum-Jum bagpå ridder på hesten Miramis imod Landet Udenfor. Her står de tre skuespille­re på en kolonne, den forreste med et hestehoved på, og hopper i takt på stedet, mens en 3D-videoproje­ktion danner et lag af himmelens skyer over deres og publikums hoveder.

Billederne bliver tydelige, og vi kan naesten maerke den galoperend­e fart i maven. Desvaerre bliver det også en noget mudret teaterople­velse, hvor der tilsynelad­ende ikke er taget stilling til den visuelle retning for forestilli­ngen. Scenografi­ens klassiske og smukke kulisser går fuldstaend­igt i karambolag­e med det laseragtig­e lys og de teatralske indlaeg i Frede Gulbrandse­ns iscenesaet­telse.

Når voksne spiller børn

Og så har vi problemet med voksne skuespille­re, der spiller børn. Det ser vi ofte i børneteate­r og familiefor­estillinge­r, og det er sjaeldent, at det virkelig lykkes. I ”Mio, min Mio” er det tydeligt at se, at jo mere skabet det fysiske spil bliver, jo mere der spilles ”nedad”, des mindre tror vi på det.

Mathias Sprogøe Fletting, der spiller den niårige hovedrolle, imponerer betragteli­gt ved at lade det barnlige komme indefra i kraft af en høj energi og en barnlig naivitet, mens han rent fysisk ikke spiller barnet meget anderledes, end han ville spille en voksen. Den aerlighed i karakteren er svaer at få øje på hos de øvrige skuespille­re.

Derfor er ”Mio, min Mio” en familiefor­estilling, der fint genfortael­ler Astrid Lindgrens uhyggelige og stemningsf­ulde historie, men som savner retning i sin iscenesaet­telse og i det visuelle udtryk.

FAMILIEFOR­ESTILLING MIO, MIN MIO Baseret på børnebog af Astrid Lindgren Iscenesaet­telse: Frede Gulbrandse­n Scenografi: Camilla Bjørnvad Varighed: 1 time og 35 minutter Spiller til den 11. marts 2019

 ?? FOTO: EMILIA THERESE ?? To staerke skuespille­re mødes i det storslåede slag imellem Ridder Kato (Malene Melsen) og kongesønne­n Mio (Mathias Sprogøe Fletting) i ”Mio, min Mio” på Odense Teater.
FOTO: EMILIA THERESE To staerke skuespille­re mødes i det storslåede slag imellem Ridder Kato (Malene Melsen) og kongesønne­n Mio (Mathias Sprogøe Fletting) i ”Mio, min Mio” på Odense Teater.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark