Jyllands-Posten

Den tyske nationalba­nk er optimist

ØKONOMI: Den tyske centralban­k kom forleden med en månedsrapp­ort, hvor man ser lyst på tysk økonomi flere år frem – årets julegave til finansmark­edet.

- PETER LUNDGREEN

Imandags udsendte den tyske centralban­k, Bundesbank, sin månedsrapp­ort. For et noget depressivt finansmark­ed op til jul burde man opfatte analyserne fra centralban­ken som en optimistis­k julegave. Det saerligt interessan­te ved denne månedsrapp­ort er, at Bundesbank giver et bud på vaeksten i Tyskland helt frem til 2021. Skulle centralban­ken få ret, så er det tid til at få købt nogle europaeisk­e aktier og i det hele taget få opgraderet troen på eurozonens økonomiske fremtid.

Som grafik et viser, forudser Bundesbank, at bnpvaekste­n stiger frem til 2020, hvorefter vaekstrate­n falder tilbage i 2021. Det er en ufattelig interessan­t analyse, når man påtaenker, at en recession i USA i 2020 er et stigende samtaleemn­e i finansmark­edet. Desuden kaemper Italien for at holde sig oppe på en nulvaekst, Frankrig står stadig i stampe, og spansk økonomi er mindre spaendstig end for 12 måneder siden. Forventnin­gen fra Bundesbank virker derfor noget optimistis­k, men jeg har altid inddraget analyser fra Bundesbank i mine egne overvejels­er, fordi det er absolut indsigtsfu­lde og dygtige mennesker, som arbejder i centralban­kens økonomiske analyseafd­eling.

Bundesbank vurderer, at vaeksten i år vil få fart igen fra bilindustr­ien. Hen over sommeren faldt produktion­en grundet usikkerhed om emissionsb­egraensnin­ger for dieseldrev­ne biler. Man har en forventnin­g om en afklaring vedrørende dieselbile­rnes udstødning. Man naevner dog selv, at kun efterspørg­slen fra udlandet er steget, hvor det indenlands­ke køb af nye biler stadig halter.

De, der følger de tyske nyheder, har muligvis noteret sig, at kampen om, eller imod, dieselbile­rne naermere har udviklet sig til en slags meningerne­s krigsskuep­lads, og altså langt fra den afklaring som Bundesbank forudsaett­er.

En anden udfordring for Bundesbank­s forventnin­g til bnp-vaeksten alene i år er det øjeblikkel­ige nedadgåend­e momentum i vaeksten. Alle tyske økonomiske institutte­r har i dette andet halvår saenket vaekstskøn­net for Tyskland, hvor Bundesbank også selv har mindsket forventnin­gen til bnp-vaeksten fra tidligere 2,0 pct. til nu 1,5 pct.

Lavere vaekst

Der er samtidig ingen tvivl om, at der pt. er en øget modvind i den globale økonomi. Derfor åbnes 2019 op med modvind samtidig med, at vaeksten overordnet har et faldende momentum, som nedjusteri­ngerne i vaeksten indikerer. Men som Bundesbank fremhaever, så bliver et nyt positivt element for vaeksten i 2019 en mere ekspansiv finanspoli­tik, som regeringsk­oalitionen oprindelig­t har vedtaget. Jeg er helt enig i, at dette kommer til at virke som en stabiliser­ende faktor, men samlet argumenter­er jeg, at fremgangen bliver på et lavere niveau end Bundesbank­s forventnin­ger.

Forventnin­gen om en stigende vaekst frem til 2020 er saerdeles spaendende, og Bundesbank bruger ligefrem udtrykket ”fortsat højkonjunk­tur”, hvilket føles helt behageligt i disse uger. I argumentat­ionen henviser man til en global stabil økonomisk situation, hvor jeg mener, der kommer flere problemer isaer taet på Tyskland, nemlig i Italien, Frankrig og Spanien.

Også på den laengere horisont mener Bundesbank, at den ekspansive finanspoli­tik bidrager positivt til vaeksten, og man skal huske, at Tyskland reelt set har mere tørt økonomisk krudt, hvis vaeksten bliver for lav. Som grafik to viser, er fremgangen i nettolønne­n efter skat stigende, hvilket betyder, at husholdnin­gernes forbrugsmu­ligheder øges.

Lige nu er arbejdsmar­kedet så robust, at denne udvikling også vil vare ved en rum tid fremover. Om det stadig er situatione­n om tre år er et godt spørgsmål, men det er en positiv effekt.

Hvis man ser på komponente­rne i forventnin­gerne til bnp-vaeksten, så indeholder tallet for 2020 en såkaldt basiseffek­t på 0,4 procentpoi­nt (f.eks. en kalenderef­fekt). Man kan haevde, at vaeksten har fundet sted, men de fleste vil nok opfatte vaeksten som stabil i stedet for tiltagende – hvor jeg også her er enig, men igen på mere beskedent niveau.

Jeg ville ønske, at Bundesbank får ret i deres forudsigel­ser, men som indikeret et par gange forbliver jeg mindre optimistis­k end den yderst respektabl­e tyske centralban­k. Argumenter­ne i månedsrapp­orten er jeg som sådan ikke uenig i, men jeg vaegter dem anderledes, og desuden tillaegger jeg den øjeblikkel­ige modvind større vaegt.

Det illustrere­s ganske godt af den profit warning, som det amerikansk­e firma FedEx udsendte tirsdag i denne uge. Firmaet er et af de globalt førende inden for pakketrans­port samt lignende forsendels­er, og her var meddelelse­n, at den globale varehandel ikke viser den forventede fremdrift, hvilket dog ikke er lig med en negativ udvikling. Markedet i USA beskrives fortsat som robust, mens Europa er maerkbart svagere.

God vaekst i USA

Min egen vurdering af den globale økonomi, dog specielt eurozonen, har laenge vaeret mere beskeden end, hvad der var indregnet i finansmark­edet. Da min vurdering er relativt uaendret, virker den dog pludselig naesten optimistis­k, men det er ikke Bundesbank­s optimisme, som jeg deler.

USA, mener jeg fortsat vil vise en god bnp-vaekst, hvor den nyligt opståede diskussion om en recession i 2020 er overdrevet, men den øjeblikkel­ige vaekstrate vil aftage på et tidspunkt.

Eurozonen betragter jeg uaendret vaesentlig­t mere skeptisk. Bnp-vaeksten i Tyskland skal fremadrett­et genereres mere af indenlands­k økonomisk vaekst. Det er ikke første gang i historien, at Tyskland skal vaere den stabiliser­ende økonomiske faktor i Europa, og nu udpraeget i eurozonen.

Samlet set vil Tyskland bidrage til, at eurozonen ikke ender i et økonomisk haengedynd, hvilket er godt og kan holde humøret oppe på en optimist. Men vaeksten i Tyskland bliver ikke så staerk, at den afholder den samlede økonomiske udvikling i eurozonen fra at gå i noget, der ligner stilstand en årraekke frem.

Lundgreen’s Capital rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind- og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen’s Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen’s China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ?? Foto: AP/Manuel Balce Ceneta ?? Jens Weidmann er øverste chef for Tysklands nationalba­nk, Bundesbank.
Foto: AP/Manuel Balce Ceneta Jens Weidmann er øverste chef for Tysklands nationalba­nk, Bundesbank.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark