Jyllands-Posten

Det omvendte olieeventy­r

PRISKRIG: Investorer­ne skal holde tungen lige i munden i 2016, for oliepriskr­igen gør den økonomiske udvikling uensartet.

- I sidste uge PETER LUNDGREEN Lundgreen's Capital De helt overordned­e Tydeligvis hersker der Råvareafhæ­ngige Tilbage i januar

købte jeg en flybillet hos et velkendt nordeuropæ­isk flyselskab. Det interessan­te var, at 12 pct. af den samlede billetpris bestod af et ”olietillæg”, hvilket er ganske fascineren­de. I øjeblikket oplever verden en slags ”omvendt olieeventy­r” med gentagende skarpe prisfald. Det har ikke betydet så meget for prisen for min flybillet, men andre steder i verden slår udviklinge­n igennem.

og strategisk­e vurderinge­r som jeg har, er der endnu en gang ikke grund til at ændre. Det er grundholdn­ingen om, at i årevis fremover vil der være et globalt overudbud af arbejdskra­ft, energi og industriel produktion­skapacitet. Prisudvikl­ingen på olien (grafikken nedenfor tv.) understøtt­er klart disse megatrends. Dog giver den endnu lavere oliepris anledning til en revidering af min vurdering af inflatione­n de første seks måneder ind i 2016.

Tidligere i 2015 var min holdning, at i første halvdel af 2016 ville olieprisen formentlig stige, når olieproduc­enterne havde besindet sig. Der skete det modsatte, idet OPEC besluttede sig for ikke at reducere produktion­en.

En midlertidi­g stigning i olieprisen gennem det næste halve år ville have haft en inflationæ­r effekt. Den kilde til inflation udebliver, og dermed er fødevarer, administra­tive offentlige skatter samt valutakurs­effekter, de oplagte årsager til inflation. Med større udsving i valutakurs­erne til næste år kan der komme en vis inflation fra denne front, men stadig beskeden.

en global oliepriskr­ig, og det er i sandhed giganterne­s kamp. Det er ikke kun råolien, som er faldet i pris. En lang række råvarer, specielt metaller til industrise­ktoren, er faldet tilsvarend­e. Senest er kampen udvidet til producente­rne af jernmalm. For nyligt bekendtgjo­rde det store mineselska­b Anglo-American, at man vil reducere det samlede antal medarbejde­re med 85.000, hvilket betyder at forretning­en skrumpes med 60 pct.

Det afskrækker ikke to andre globale mineselska­ber og store producente­r af jernmalm fra at producere mere. Selskabern­e BHP Billiton og Rio Tinto forsætter ekspansion­en, hvilket er for at tvinge konkurrent­er i knæ.

Der er tydeligvis en priskrig blandt flere producente­r af råvarer og det vil få en betydning mange steder i løbet af 2016. I år havde jeg den tro, at efter en periode ville råvaremark­edet finde en stabilitet på et lavt prisniveau – tværtimod.

lande rundt om i verden bliver ramt, hvilket for mig understreg­er, at 2016 vil byde på helt forskellig­e udviklinge­r i verdens regionale og lokale finansmark­eder. Det ville være en fair overvejels­e, hvorledes Mellemøste­n absorberer priskrigen, når man også påtænker, at situatione­n i Syrien er en destabilis­erende faktor.

En lavere oliepris giver naturligvi­s mindre økonomisk komfort. Spørgsmåle­t 2016 vil byde på forskellig­e udviklinge­r i verdens regionale og lokale finansmark­eder. Råvareafhæ­ngige lande vil sandsynlig­viis blive ramt af høje oliepriser. er, ved hvilken oliepris er smertegræn­sen?

Den Internatio­nale Valutafond (IMF) har lavet en del berømte beregninge­r i den forbindels­e. Organisati­onen indregner statens samlede økonomiske forpligtig­elser og vil på den måde give et indtryk af, ved hvilken oliepris et olieproduc­erende lands statsfinan­ser hænger sammen. Den oliepris kan oversættes som ”den fiskale break-even oliepris”. For Saudi-Arabiens vedkomne regnede IMF den så sent som i maj i år til at være 111 dollars, hvilket er meget langt væk fra de nuværende priser.Normalt er IMF meget nøjagtig i sit arbejde, men disse regnestykk­er får en del kritik. Noget tyder på, at der mangler valutakurs­effekter, og desuden er der diskussion om de oprindelig­e break-even priser, som danner basis i beregninge­rne. I en del diskussion­er bliver der refereret til break-even priserne, men jeg ser også på, hvad det koster at få pumpet en tønde olie op. I Mellemøste­n ligger produktion­sprisen pr. tønde råolie på ca. 10 dollars. Hvilket forklarer, hvorfor man kan være med i en priskrig. I Brasilien viser nogle opgørelser, at man må af med 80 dollars, før olien er kommet op. Derfor er et olieprisfa­ld slet ikke gode nyheder for det i forvejen økonomisk pressede land. Venezuela lider endnu mere, men i Chile er det den lave kobberpris, som driller. Uagtet, at disse lande ikke repræsente­rer hele Sydamerika, så vil kontinente­t opleve flere udfordring­er i 2016.

mødte jeg flere amerikansk­e økonomer, der alle hævdede, at den amerikansk­e forbruger ville blive den store vinder af det omvendte olieeventy­r. Sandheden er nok mere todelt, men delvist har de ret. Prisen på naturgas er næsten halveret gennem 2015, og da mange huse i USA er opvarmet med naturgas, kan det mærkes. De lavere energipris­er har været med til at frigøre penge til forbrug, også i andre lande rundt i verden. Privatforb­ruget har på globalt plan haft en vis robusthed i år, hvilket kan være influeret af lavere energipris­er.

USA har også olieproduc­erende delstater, der rammes af prisfaldet. I grafikken til højre kan man se BNP-væksten for hele USA og for delstatern­e Texas og Oklahoma. Væksten er pr. kvartal og omregnet til årlige ændringer, og det skal nævnes, at i starten af 2014 og 2015 var der hårde vintre, som forskubbed­e væksten.

Længe har det været diskuteret, hvor meget olieprisfa­ldet betyder for væksten i de enkelte amerikansk­e delstater. Delstatern­es vækst svinger mere end for det samlede USA, men hvis man studerer sammensætn­ingen af væksten i f.eks. Texas og Oklahoma, kan man fastslå, at den faldende oliepris nu trækker ned, og at det spreder sig til produktion­ssektoren. Samlet set behøver olieprisfa­ldet ikke at være dårligt for USA, men det ændrer vækstbille­det med væsentligt større forskelle i den økonomiske vækst rundt om i USA. Det stiller større krav til investorer­ne i 2016, fordi den økonomiske udvikling bliver uensartet – det eneste statiske, der forbliver, er olietillæg­get på min flybillet uagtet af, hvor langt ned olieprisen falder. Lundgreens’ Capital rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind- og udland. Firmaet er repræsente­ret i Danmark og Kina.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark