Jyllands-Posten

Gøre skibsfragt overflødig?

-

Eksempelvi­s skal råvarer fortsat transporte­res frem til fabrikkern­e, uanset om de er tættere på forbrugern­e eller ej. Hverken rederiet A.P. Møller-Mærsk eller transportg­iganten DSV forventer dog, at 3D-print vil få afgørende indflydels­e på deres forretning­smodeller.

Maersk tager det roligt

A.P. Møller-Mærsk er imidlertid i høj grad opmærksom på, at 3D-print muligvis kan betyde færre opgaver for containers­kibsrederi­et Maersk Line. Koncernen undersøger løbende muligheder­ne og udfordring­erne ved nye teknologie­r, herunder 3D-print.

»3D-print er en vigtig udvikling, som har potentiale til på langt sigt at ændre dele af de globale handelsmøn­stre. Vi har undersøgt den potentiell­e betydning for vores samlede forretning på længere sigt og vurderer, at den vil være begrænset,« siger Frederik Vinten, head of strategy i Maersk Line.

Han forventer, at 3D-print især bliver relevant for højværdipr­odukter, eksempelvi­s medicinske implantate­r, eller produkter, der er brug for med kort varsel. Her er luftfragt umiddelbar­t mere eksponeret:

»Samtidig må 3D-printere verden over nødvendigv­is have et input, som modsvarer output. Den masse, som fysisk skal transporte­res, ændrer sig ikke, og de ændrede handelsstr­ømme, der følger heraf, betyder også nye muligheder for Maersk Line.«

Frederik Vinten tilføjer, at det er for tidligt at spå om den fulde og langsigted­e effekt af 3D-printtekno­logien.

En væsentlig ubekendt er, om den teknologis­ke udvikling og udgifter til materialer kan opveje produktion­svirksomhe­dernes skalaforde­le.

»I den sammenhæng er det værd at bemærke, at ship- pingomkost­ninger oftest udgør en brøkdel af de samlede produktion­somkostnin­ger. Med søtranspor­t koster det i dag mindre end 1,50 kr. at fragte et par sko fra Asien til Europa, og for en tablet er prisen cirka 75 øre,« siger Frederik Vinten. Heller ikke transportg­iganten DSV forventer, at 3D-print vil få afgørende betydning for mængden og omfanget af transporto­pgaver.

»Vi er ikke voldsomt bekymrede og ser det ikke som en kæmpestor risiko. Det er endnu kun få ting, man kan producere med en 3D-printer,« siger Jens Bjørn Andersen, koncernche­f i DSV. Han tilføjer, at DSV ikke undervurde­rer effekterne og følger udviklinge­n tæt, for det er før set, at man har taget fejl af, hvor hurtigt nye teknologie­r kan udvikle sig.

Koncernche­fen tror, at 3Dprint vil få en vis betydning for forsynings­linjerne. Men han ser det ikke kun som en trussel.

»Hvis 3D-print vinder frem, kan det også give nye forretning­smulighede­r for DSV. Man kan eksempelvi­s godt forestille sig, at vi i fremtiden vil bevæge os ind på markedet og selv have facilitete­r til 3D-print, som vi kan tilbyde vores kunder, hvis de ønsker det,« siger Jens Bjørn Andersen.

 ?? Foto: JP ?? A.P. Møller-Mærsk er opmærksom på den nye teknologi omkring 3D-print, men vurderer, at den potentiell­e betydning for selskabets forretning vil være begrænset.
Foto: JP A.P. Møller-Mærsk er opmærksom på den nye teknologi omkring 3D-print, men vurderer, at den potentiell­e betydning for selskabets forretning vil være begrænset.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark