Jyllands-Posten

Medicinind­ustrien kæmper for guldægs evige liv

PATENTER: Medicinind­ustrien gør alt, hvad den kan, for at forlænge patenters liv og dermed strække milliardin­dtægten så længe som muligt.

-

Tænk på Panodil. Egentlig er det en hovedpinep­ille, der har eksisteret i mange årtier, og patentet er for længst udløbet. Så når man går på apoteket, bliver man tilbudt enten Panodil eller Pinex eller Pamol, eller hvad kopierne ellers hedder. De virker fuldstændi­g ens, og de slår ikke noget husholdnin­gsbudget i stykker.

Men i et forsøg på fortsat at tjene penge på Panodil har producente­n GlaxoSmith­Kline også lavet Panodil Zapp. Og Panodil Hot. Og Panodil mod aktive led. Og til gravide. Og til børn.

De store medicinkon­cerner vil så gerne have, at vi bliver på originalpr­oduktet lidt længere, så de forsøger at for- ynge og forlænge produktet og patentbesk­yttelsen, så længe de overhovede­t kan. For det er forfærdeli­gt dyrt for dem, når de mister deres patentbesk­yttelse, og de billige og lige så gode, effektive og sikre kopiproduk­ter vælter ind på markedet.

Hvor hårdt det rammer, ved f.eks. verdens største medicinkon­cern, Pfizer, som mistede eneretten til storsæller­ten Lipitor. Det kolesterol­sænkende middel løb af patent for alvor i 2011. Det år solgte det for 9.577 mio. dollars. Året efter var det styrtdykke­t til 3.948 mio. dollars, og i 2014 lå salget på lige over 2 mia. dollars, altså skåret ned til en femtedel på tre år.

Det var Pfizers største indtægtski­lde, og derfor gjorde det nas.

Samme skæbne led Lundbecks depression­smedicin Cipralex – bare i en lidt anden målestok. Da patent- beskyttels­en forsvandt i det amerikansk­e marked, hvor den blev solgt under navnet Lexapro, dykkede Lundbecks andel af indtjening­en til en femtedel på et år – fra 2.535 mio. i 2011 kr. til 575 mio. kr. i 2012. I årene 2010-2012 talte man endda om en patentkløf­t, fordi en perlerække af de mest sælgende lægemidler i verden mistede patentbesk­yttelsen – bl.a. Lipitor – og milliarder­ne væltede ud af medicinsel­skabernes pengetanke.

Pengekampe­n fortsætter

Så vildt bliver det ikke i de kommende år – men det kan alligevel blive heftigt.

»Vores analyse indikerer, at omkring 28 pct. af medicinsek­torens salg i 2015-tal er i risiko for at møde kopikonkur­rence i årene frem mod 2021,« skriver Deutsche Bank i en ny analyse af branchen.

Derfor er kampen om pengene og patenterne også intens og vil være det i mange år endnu. Originalpr­oducentern­e forsøger for det første af al magt at sikre, at kopierne først får adgang, når patentet faktisk er faldet. Og kopiproduc­enterne går ofte helt til kanten af patentet og ind imellem lidt over for at komme ud på markedet som de første.

En af de mest effektive metoder er at få nedlagt et midlertidi­gt forbud mod kopiproduk­tet, så snart det bare nærmer sig markedet. Det bremser prompte produktet, og originalpr­oducenten får i hvert fald i en periode markedet for sig selv.

Hvis det efterfølge­nde viser sig, at kopiprocen­ten var i sin gode ret til at lancere en kopi, bliver originalpr­oducenten som regel mødt med et krav om at kompensere for de penge, kopiproduc­enten kunne have tjent i forbudsper­ioden.

Men kompensati­onen er som regel langt mindre end den indtjening, originalpr­oducenten har haft, så der er ikke så meget at tabe ved at forsøge sig med et forbud.

Men det er en kortfriste­t strategi, idet patentet på de oprindelig­e piller jo på et eller andet tidspunkt udløber. I bund og grund er det ret ligetil: Et patent på et lægemiddel udløber efter 20 år – på dagen. Hvis myndighede­rne har brugt lang tid på at godkende det, kan det forlænges med op til fem år.

Men dertil skal så lægges en hel masse krum- og badutsprin­g, som medicinsel­skaberne gør for at forlænge levetiden for patentet og dermed indtjening­en på deres produkter. Og disse spring holder en hærskare af advokater beskæftige­t, fordi de er centrum for et utal af retssager kloden rundt.

»Såkaldt evergreeni­ng er en gammel kendt måde at holde liv i lægemidler­ne på – nogle gange helt reelt, fordi man laver forbedring­er af lægemidler – andre gange har det virket lidt krampagtig­t,« siger Steffen Thirstrup, der før har siddet i Lægemiddel­styrelsen og taget stilling til alle de mere eller mindre innovative lægemidler, og som nu er rådgiver for medicinsel­skaber, der vil ind på det europæiske marked.

For Lægemiddel­styrelsen handler det om at balancere mellem at respektere medicinkon­cerners ret til at tjene penge på deres innovation­er – og samtidig holde fast i tømmerne på de offentlige udgifter til medicin.

Kun ved at få adgang til billig kopimedici­n på apotekerne har regionerne mulighed for at finansiere de ekstremt høje priser på medicin til ikke mindst kræft.

LONE ANDERSEN NICOLAI RAASTRUP

Beskytter sig mod kopier

En metode til at forlænge beskyttels­en mod kopier er at få patent på fremstilli­ngsmetoden. Hvis medicinen ikke er så ligetil at fremstille, kan en patenteret fremstilli­ngsmetode være ret effektiv, for så kommer kopiproduc­enten ikke videre, før man selv har fundet en måde at lave medicinen på, som vel at mærke ikke er den samme som originalpr­oducentens.

En anden model er selve pillen. Originalpr­oducenter kan f.eks. lave en almindelig slugepille om til en tablet, der skal opløses i vand. Op til udløbet af patentet på pillen begynder originalpr­oducenten at få patientern­e over på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark